Cum e să fii tânăr în Republica Moldova?

Cum e să fii tânăr în Republica Moldova?

330
DISTRIBUIȚI

Tinerii sunt puterea, speranța, viitorul și prosperarea unei țări. Ei au cele mai inovatoare idei, ei cred și mișcă lucrurile din loc, dar cu părere de rău nu au întotdeauna susținere, nu li se oferă șansa de a se realiza aici, acasă.

Se apropie o sărbătoare deosebită „Ziua Națională a Tineretului” și cu acest prilej am hotărât să realizăm un vox-populi pentru a întreba tinerii „Cum e să fii tânăr în Republica Moldova?”.

 

Veceslav LUPUȘOR: „Este foarte greu să fii tânăr în Republica Moldova. În contextul în care facem studii în Universități și după finisarea lor stăm acasă fără un loc de muncă. Acest fapt ne împinge să lăsăm tot și să plecăm pe cărările străinătății, lasând în urmă părinți care suferă că nu ne au în preajmă, prieteni și scumpele meleaguri ale copilăriei”.

 

Tatiana CRIGAN: „Este frumos să fii tânăr la noi în țară dar și destul de greu. Cu salariile care le primesc tinerii specialiști, nu ne ajunge măcar să ne întreținem, distracțiile mai greu ni le putem permite. Noi am vrea să ni se ofere locuri de muncă bine plătite, șansa de a schimba viitorul și a face din Republica Moldova o țară cu adevărat europeană”.

 

Gheorghe DUBENCO: „Tânăr în Moldova… După părerea mea e mult prea greu să fii tânăr. La noi în localitate nu ni se oferă nimic, nu avem un local unde am putea merge să ne distrăm, să petrecem benefic timpul liber. Nu sunt condiții de realizare și dezvoltare, atât personală cât și profesională. Indiferent de aceasta, viitorul este în puterea noastră, doar uniți putem schimba lucrurile în bine”.

 

Alexandru CRIGAN: „E ca și cum ai trăi, dar nu ai simți”.

 

Marcica MEAUN: „În Sângerei mai sunt cât de cât posibilități de afirmare pentru noi, însă cu părere de rău nu avem unde ne distra și petrece timpul liber. În satele raionului este și mai dificil pentru tineri, fapt ce îi determină să plece peste hotare. Este foarte durut faptul că învățăm ani de zile pentru a obține studii superioare și când ajugem să ne angajăm ne confruntăm la moment cu gustul amar al dezamăgirii. Dat fiind faptul că suntem în preajma Zilei Naționale a Tineretului, vreau să adresez tuturor tinerilor mult succes, prosperare, aspirații cât mai mărețe și împliniri pe măsura așteptărilor”.

 

Cristina GRĂJDIERU: „În general este foarte frumos să fiu tânără, pentru că sunt în plină ascensiune, mă bucur de orice clipă trăită la maxim. Dacă iau partea bună a lucrurilor, fiind o tânără cu inițiativă și sociabilă, aici în Republica Moldova, am înfăptuit lucruri deosebite, am participat în diverse proiecte, mi-am împlinit multe visuri, sunt înconjurată de prieteni adevărați și de aceea viața este mai frumoasă. Dacă iau partea rea a lucrurilor, atunci pot afirma că în țara noastră este foarte dificil unui tânăr să se promoveze. Doar gândul la ceea ce va fi în viitor, la ce salariu voi primi, ce voi face și cum îmi voi câștiga pâinea, îmi produce o stare de stres. A fi tânăr înseamnă să te zbați pentru împlinirea visurilor, iar în condițiile economice ale țării noastre este dificil, este greu să te lupți cu sistemul, cu birocrația. Totuși, aceste lucruri mă determină ca dintr-o tânără slabă să devin una puternică, iar cu ajutorul lui Dumnezeu, dintr-o tânără cu nici o speranță de viitor, voi deveni o persoană binecuvântată”.

 

Rodica Vladimir: „Este dificil să fii tânăr. În Moldova ar trebui să existe cât mai multe săli de sport, de dans pentru a implica tinerii. La noi nu este promovat modul sănătos de viață în rândul tinerilor, majoritatea neavând ce face frecventează barurile și cazinourile folosind băuturi alcoolice și țigări”.

 

Elena CEREVATOV: „Eu îmi doresc să trăim într-o țară care să ne ofere posibilitatea de afirmare, de creștere profesională, să ne ofere șansa de a participa toți tinerii spre a făuri condiții de dezvoltare, ne dorim să fim auziți, ascultați, înțeleși și ajutați. Este foarte dificil la moment, deoarece cu salariile care le primim, abia de ne asigurăm existența”.

 

Olga TURCU: „Dificil și dureros este să fii tânăr la noi în țară, inclusiv în raion. Cel mai durut este faptul că suntem deseori ignorați, nu avem posibilități de dezvoltare și rămânem de foarte multe ori pe plan secund. Chiar dacă se întreprind unele acțiuni cu implicarea tinerilor, acestea nu sunt continuate și finalizate pozitiv”.

 

Svetlana RACU: „Indiferent de greutăți, totuși este frumos să fii tânăr. Noi, tinerii dacă ne unim, cu siguranță vom reuși să ne schimbăm viitorul. Doar împreună se realizează fapte demne de apreciere”.