DISTRIBUIȚI

O organizație neguvernamentală de la Chișinău numită AO ”PROODCS” implementează de mai mulți ani proiecte interesante pentru incluziunea copiilor în comunitate la Telenești, misiune aproape imposibilă or, din proprie experiență cunoaștem că sporirea șanselor de icluziune în societate a unor copii nimeriți în dificultate este un proces anevoios, cere multă muncă dar și abordări neordinare de soluționare. Despre activitatea AO respective la Telenești am vorbit cu Cristina Coroban, coordonatoare la proiectul respectiv.

-Dnă Coroban, din câte înțeleg este un proiect de avergură, activați în cadrul a 7 centre de plasament din republică din 6 raioane . Care este misiunea și impactul proiectului?

– Nu suntem la unicul proiect în raionul Telenești. Cel precedent s-a numit ”Incluziunea socio- școlară a copiilor din familii vulnerabile în sistemul educațional” (2017-2019). Proiectul respectiv durează de doi ani adică perioada 2020 – 2022 și poartă genericul ”De la Vulnerabilitate la Incluziune”, este implementat cu sprijinul financiar al Fundației pentru Copii ”Pestalozzi” din Elveția. Ne bazăm pe 4 programe. Proiectul se desfășoară în 6 raioane (Anenii Noi, Călărași, Drochia, Hîncești, Telenești și Ștefan Vodă).

– Cum derulează proiectul?

-În anul I semestru 2021, s-a reușit oferirea suportului școlar pentru 74 copii din centrele de plasament, ce a determinat creșterea performanței școlar a copiilor in situatie vulnerabila cu 0,27 unitati a și imbunatatirea frecventei scolare de la 25 % la 97,72%. Datorită activităților proiectului, 37 de părinți ai copiilor plasați în centre de plasament au beneficiat de suport pentru a-și dezvolta abilitățile părintești și a îmbunătăți relațiile cu copii săi. Miza este de a crea un mediu familial favorabil pentru reintegrarea copiilor în familie și asigurarea dezvoltării armonioase a acestora.

-S-au implicat și cadrele didactice în acest proces?

Continuarea citiți în n.3 din 14 ianuarie 2022