DISTRIBUIȚI

Cultura Națională își sărbătorește la 15 ianuarie Ziua Națională a Culturii, care coincide deloc întâmplător cu ziua de naștere a personalității emblematice a acesteia, marele nostru poet național – MIHAI EMINECU. Tocmai din aceste considerente, dincolo de festivitățile pe care le organizăm, dincolo de bucuriile pe care le resimțim la sărbătoarea acestei zile, avem prilejul de a reflecta asupra fenomenului cultural din raion, dar și a transmite un mesaj de recunoștință, prețuire și încurajare tuturor creatorilor de frumos.

La mulți ani, dragi oameni de cultură. Toți deopotrivă și fiecare în parte, actori ,interpreți, muzicieni și dirijori, bibliotecari și muzeografi, artiști plastici, tehnicieni ai scenei și oameni care lucrează în anturajul Dumneavoastră, Vă urăm la mulți ani cu ocazia prezenței Dvs. în viața raionului. La mulți ani pentru aceea că, fără Dvs. în acest raion și țară și în lume în general, umanitatea nu are viitor.
Dragi cetățeni, cultura nu aparține doar oamenilor de cultură, ea ne aparține tuturor. De aceea, iubiți cultura și iubiți acești oameni. Veniți în sălile de spectacol, în sălile de expoziții de artă plastică, vizitați muzeele și bibliotecile noastre, veniți la evenimentele organizate de cei care fac proiecte culturale. Așa veți demonstra că iubiți tot ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri și așa vom lăsa și noi urmă pe acest pământ. Anume lor le-a revenit importanta misiune de a păstra și promova valorile etno-culturale și umane ale neamului, îmbogățind astfel patrimoniul cultural raional și național prin creațiile lor nepieritoare.
Consemnarea Zilei Naționale a Culturii îmi oferă deosebitul prilej de a felicita din numele Consiliului raional Sângerei, dar și al meu personal, toți lucrătorii din domeniul culturii, care și-au legat destinele de această nobilă profesie. Vă adresez cele mai sincere felicitări, expresii de profundă recunoștință și apreciere, dorindu-Vă tuturor multă sănătate, energie creatoare și să fiți mereu în lumina frumosului pentru a Vă realiza visele, năzuințele și aspirațiile.
La mulți ani, dragi oameni de cultură, dragi cetățeni, de Ziua Națională a Culturii.
Cu aleasă prețuire, președintele raionului Sângerei, Grigore Corcodel

* * *

Astăzi, mai mult ca oricând, în diversitatea culturii europene, raionul, Moldova are oportunitatea să pună în valoare creația marilor săi clasici, precum și a tuturor celor care au contribuit și continuă să contribuie la expresia identității poporului nostru.
Cultura este componenta centrală a trecutului istoric și a patrimoniului național, care are o importanță primordială în dezvoltarea generală a societății – păstrează și transmite cunoștințele, creează valori și simboluri, cultivă și fortifică relațiile sociale, contribuie esențial la creșterea economică și promovarea incluziunii sociale.
Cultura urbei și a raionului este de neconceput fără aportul Dumneavoastră, lucrători din domeniul culturii, precum și oameni simpli, care cu dragoste în suflet culeg și transmit perlele neamului strămoșesc, mai departe peste veacuri. Doresc să le mulțumesc, în mod special, pentru munca prețioasă întru valorificarea spirituală a esenței naționale. Grație acestei munci asidue vom exista ca națiune, vom avea un viitor. Fie ca această zi să fie una a bucuriei și satisfacției , să ne aducă la toți înțelegere, solidaritate și pace. Iar în familiile Dumneavoastră să aveți parte de bunăstare, bucurie de la cei dragi.
Cu profund respect, primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov

* * *

Dragi colegi,
E simbolic faptul că în acest miez de ianuarie, când în văzduh mai dăinuie ecoul colindelor, sărbătorim o zi care ne marchează pe toți. Este ziua de naștere a poetului nostru nepereche, a poetului culturii noastre – Mihai Eminescu și este Ziua Națională a Culturii.
Acest minunat eveniment face parte din șirul sărbătorilor de iarnă și ne aduce aminte nu doar de pâinea noastră cea de toate zilele, ci și de muzică, arta plastică, literatura, teatrul, filmul, bibliotecile și muzeele, care nu sunt altceva decât pâinea noastră spirituală.
Cu acest prilej mă adresez câtre colegii noștri care muncesc în domeniul culturii din raion și care sunt aleșii Celui de Sus pentru a lumina sufletele oamenilor.
Exprim profunda admirație și recunoștință pentru tot ceea ce faceți ca viața culturală a sângereienilor să apară ca un Soare pe arena locală, republicană și internațională. Voi sunteți generatori ai razelor de lumină care aduc sclipire, căldură și emoții intense în suflet.
Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, Vă dorim să Vă realizați visele, năzuințele și aspirațiile. Să aveți sănătate, bunăstare, energie creatoare și viață senină, căldură și liniște în căminele familiale. La mulți ani.
Cu deosebit respect, Valeriu Rusu, șef a Secției Cultură Sângerei