Copiii nevaccinați, neadmiși în școli și grădinițe

Copiii nevaccinați, neadmiși în școli și grădinițe

109
DISTRIBUIȚI

Copii din întreaga țară care nu sunt vaccinați împotriva rujeolei sunt înlăturați la moment de la ore, iar în școli și grădinițe se desfășoară acțiuni de profilaxie, legate de izbucnirea focarului provocat de infecția respectivă.
Rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care se transmite pe cale aeriană. Boala decurge mai sever la copii mici și persoanele de peste 20 de ani. Deoarece rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare, schema de vaccinare include două doze- la 12 luni și 6-7 ani. În raionul nostru situația privind infectarea cu rujeolă este stabilă, nefiind depistate cazuri de îmbolnăvire.
Mihai CURCIUC, șeful adjunct al Direcției Educație Sângerei a remarcat: „Există un ordin comun cu Ministerul Sănătății, cu privire la limitarea și stoparea răspândirii rujeolei, conform căruia suntem obligați să nu admitem accesul în școală al copiilor nevaccinați. Cei care consideră că această problemă nu merită o atitudine atât de responsabilă din partea noastră nu au dreptate. Vaccinarea copiilor este singura metodă sigură și eficientă care are rezultate de impact major în prevenirea îmbolnăvirii. Există liste în care sunt indicate numele copiilor vaccinați, dar spre regret exista și liste care ne arată și numărul celor nevaccinați. În raionul nostru, la moment mai sunt nevaccinați 163 de copii în școli și 174 în grădinițe. Motivele existenței la moment al numărului mare de copii care nu au primit vaccinul antirujeolă sunt: confesiunile religioase din care fac parte familia elevilor sau pur și simplu refuzul părinților de a- și vaccina copilul. Există și copii cărora, din anumite motive, li se interzice vaccinarea. Aceste cazuri vor fi soluționate individual de către medici. Luând în considerație că dreptul copiilor la educație este un drept la fel de important ca și cel la ocrotirea sănătății publice, părinții ar trebui să înțeleagă că copilului nevaccinat nu i se încalcă dreptul când i se interzice intrarea în instituția de învățământ, ci li se apără dreptul altor copii care pot fi cu ușurință infectați de rujeolă.”…

continuarea mai departe o puteți găsi în ziarul numărul 33 din această săptămână