De ceva timp, în țara noastră a intrat în vigoare legea privind sistemul de pensii, prin care a fost majorată vârsta de pensionare, indexate pensiile și mai nou în luna octombrie a anului curent urmează o altă etapă de valorizare a pensiilor, precedată de cea din aprilie. Venitul mediu lunar asigurat pentru pensii se va valoriza reieșind din creșterea salariului mediu pe economie în anul precedent anului stabilirii pensiei, față de anul realizării venitului asigurat, cu determinarea diferenței în mărimea pensiilor. Conform conducerii la nivel de țară, modificarea legii cu privire la pensionare a fost o necesitate din cauza formulei incorecte de calculare a pensiei din care au avut de suferit o bună parte a pensionarilor. Astfel anul trecut au fost efectuate două etape de valorizare: din 1 aprilie – pentru pensionarii, care au ieşit la pensie în perioada 2001-2008; de la 1 noiembrie, pentru cei care au ieşit la pensie între anii 2009-2011. Și deja de la 1 aprilie curent a fost valorizată pensia pentru cei cu pensia stabilită în anii 2012 şi 2013. Pentru cei care şi-au perfectat pensia de la 1 ianuarie 2014 până în 31 martie 2017, valorizarea va fi efectuată de la 1 octombrie 2018.
Pensionarii se bucură de reformele aprobate de Guvern, așteaptă pensii mai mari, condiții pentru o viață mai bună. Schimbă sau nu modificările de lege spre bine viața persoanelor de vârsta a treia? La această întrebare au încercat să dea răspuns persoane care beneficiază de venit lunar asigurat pentru vârsta de pensionare.
Tadeu NAGACEVSCHI, or. Sângerei: „La sigur că 80 % dintre pensionarii de la noi nu ştiu ce înseamnă „să trăieşti mai bine”. Această „majorare a pensiilor ” se recalculează într-atât, încât o bună parte a sărmanilor pensionari, mai mult au de pierdut. Clasa de la conducere are interesele ei, nu ale noastre, spre regret sunt interese care aduc profit doar în buzunarul celor care au și au mai avut. Am tot sperat că cei care vin la putere (indiferent de orientarea politică) vor face o schimbare, una spre normalitate, dar ne-am convins cu toții de nenumărate ori că interesele celor pe care i-am ales însă, nu se intersectează nicicum cu interesele noastre, ale oamenilor de rând. Trăim în lumi paralele. La fel e și cu valorizarea pensiilor. Oamenii nu-i mai pot crede pe cei de la conducere care văd cât de strâmb e sistemul de pensii în Moldova și-l vor numaidecât modificat, dar nu văd și alte calvaruri ale poporului, la fel de grave, precum invalidarea alegerilor, amnistia fiscală, necăutarea banilor furați etc.”…
continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 33 din această săptămână