DISTRIBUIȚI
În poză: bucătăreasa Svetlana MORARI: mere pentru copii

   Trăim sezonul toamnei de aur, când în coşul ei magic s-ar părea să sunt de toate, fructe şi legume şi ajung pentru toţi. Dar cât nu e de paradoxal, de pe mesele elevilor multor instituţii lipsesc merele, alte fructe ca persici, prune, struguri. Motivul ar fi preţul prea mare, pe care-l menţin intermediarii. Persicii sunt propuşi cu 11 lei per kg, prunele cu 10 lei, merele – 8 lei. La un asemenea preţ instituţiile nu pot să facă achiziţii de fructe, pe când cel de realizare reală este mult mai mic. 

Problema există, se deapîănă pe fir de la an la an. Producătorii mari de fructe nu au nici un interes să realizeze producţia cu khilogramul sau suta de kilograme. Ei o exportează cu tirurile, de peste 20 tone încărcăcătura, cum le este cât de cât convenabil. Intermediarii ţin „cadenţa” preţurilor. Ei asigură cantităţile mai mici de fructe de cât are nevoie o instituţie pentru porţia elevilor săi. Tot ei impun şi dictează regulile de joc. Predomină interesul economic, nu şi cel al sănătăţii copiilor şi viitorului acelor care vor produce fructe mai apoi. De aceste situaţii ne-am ciocnit vizitând mai multe instituţii şi cantine şcolare pentru a ne convinge de au pe masă copii fructe şi legume în plină toamnă sau e un fals de informaţie care s-a sugerat redacţiei.
Managerii liceelor şi gimnaziilor nu de achiziţionarea fructelor şi legumelor ar trebui să se ocupe. Altele, cele educaţionale, le sunt rigorile. Dar ei se ocupă, find îngrijoraţi de o bună şi diversă alimentaţie a copiilor în şcoală. Ei, după cum ne-am convins, îşi asumă şi această grijă pentru a asigura o alimentaţie pe măsura rigorilor de sănătate şi normelor existente. Întrucât la nivel de raion, centralizat nu funcţionează un depozit cu condiţii de păstrare a fructelor şi legumelor în proporţii mari, cum îşi doreşte fiecare dintre cei cu care am discutat, fiecare instituţie se descurcă în limitele posibilşităţilor sale de achiziţionare.
La liceul „Dimitrie Cantemir” din or. Sângerei, ne-am convins de asigurarea depozitului cu minimul necesar de legume, dar şi cu fructe. „Am primit mere recent. Sunt proaspete. Nu ducem lipsă nici de legume, nici de fructe. Suntem asiguraţi de furnizorul Mihai COJOCARU. El ne aduce în cantităţile mici, cât solicităm şi avem nevoie pentru alimentaţia a 88 de copii. Astfel, respectăm un meniu diversificat, cu respectarea porţiei de legume şi fructe, cât este necesar să primească un copil”, ne – a informat directoarea instituţiei Larisa GAVRILOV. Ne-au demonstrat acest lucru asistenta medicală, dar şi bucătarul –şef, inclusiv prin prezenţa certificatelor de provinienţă şi de calitate a fiecarui produs.
Dintre legume mai puţin sunt asigurati cu roşii, dar de pe masa copiilor nu lipsesc salatatele. Le prepară din varsă, morcov, mazăre şi copii ne-au spus că le place mult.
Grădinţa nr. 5„Andrieş” din oraşul Sângerei dispune de o diversitate mai largă de fructe şi legume. Au de toate, în cantităţi satisfăcătoare. „Avem îndeajuns fructe şi legume, primăria oraşului ne asigură. Suntem mulţumiţi, că sunt alimentaţi copiii foarte bine şi divers. Producţia ne vine de la producătorul nostru autohton, Veaceslav ROŞCA. Suntem asiguraţi cu regularitate”, a confirmat directoarea creşei – grădiniţă, Ecaterina DUMBRAVĂ .
Lilia GHEORGHIŢĂ, bucătarul-şef a mai spus:„Producţia este proaspătă şi bună, este de o plăcere să pregătim copiilor mese variate. Avem o gamă largă de produse, inclusiv legume, fructe, totul ce este necesar ca să respectăm de fiecare dată meniul”.
Nu alte fructe care sunt mai scumpe, dar cel puţin merele noastre, cu care suntem slăviţi pe mapamond să nu lipsească de pe mesele copiilor în instituţiile şcolare. Acum în zilele de toamnă, iar preparea compotului din fructe uscate, în loc de mere, să fie lăsat pentru zilele de iarnă sau primăvară timpurie când rezervle de fructe slăbesc. „Sunt de acord cu situaţia dată, dar la moment, nu dispunem de fructe, am făcut solicitare , le înlocuim cu sucuri”,ne-a spus bucătarul şef Galina ONCIU, Liceul „Olimp”.. De mai multe zile directoarea Ludmila ŞIŞCANU este în căutarea unei căi de asigurare a cantinei şcolare cu mere cel puţin. Merele timpurii s-au terminat sau alţi producători din raion, cum ne-au spus, nici nu le-au avut din cauza îngheţurilor din primăvară. Culesul merelor de toamnă abia a început. Acest răspuns l-a primit directoarea de la producătorii mari de fructe din raion. Pentru a nu lăsa copiii doar cu compot de fructe sau sucuri şi a le pune pe masă fructe prospete, ea a găsit soluţii de moment, pentru achiziţionarea a 100 kg. de prune, cu 10 lei khilogramul, alte 300 kg, de mere, la preţul intermediarilor, mult mai scump. Ne-a spus că va mai putea face ceva rezerve cât va fi posibil a păstra în depozitul pregătit, de care dispune instituţia. Dar nu aceasta este soluţia optimă. „Ar fi bine să fie deschis un depozit centralizat, la nivel de raion, unde producătorii mari de fructe să fie cointeresati să aducă pentru instituţiile şcolare fructele în cantităţi mari, cum încarcă tirurile şi le exportează peste hotare. Cu cantităţi mici de 100-200 de kilograme ei nu au intres şi nu le este convenabil să realizeze producţia. De la depozitul centralizat fiecare instituţie ar fi asigurată cu fructe şi legume, la preţuri rezonabile nu la cele propuse de intermediari, 10 lei khilogramul de prună, 11 de persici, când peste hotare se exportează la un preţ in jumătate.
Deocamdată aceasta ar fi soluţia care pentru noi, managerii instituţiilor şcolare ca să avem asigurată o alimentaţie sănătoasă a copiilor, necesară sănătăţii şi bunei creşteri a lor.”
Până ce interesul economic prevaleză şi în Moldova producătoare de cele mai bune mere în lume, aceste fructe valoroase mai sunt lipsă de pe masa copiilor.

În poză: Ludmila ABABII, șefa depozitului gr. nr 5
În poză: cantina liceului „Olimp”, copiii în timpul mesei