DISTRIBUIȚI

Consultările desfășurate de președintele Maia Sandu și desemnarea făcută după ele s-ar asemăna cu o cursă, pe care Partidul Socialiștilor a pierdut-o.

Acest lucru reiese din felul în care s-au derulat consultările, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Deși anterior au fost mai multe discuții că nu vor fi alte nominalizări pentru funcția de prim-ministru, brusc șefa statului a schimbat macazul, acest lucru asemănându-se cu un joc de șah, în care cel mai mare șahist al țării (Igor Dodon) a pierdut.
De această părere este Veaceslav Berbeca, politolog IDIS „Viitorul”. Potrivit lui, jocul practic a fost rezolvat, iar într-o săptămână toate lucrurile urmează a fi trasate. Și depinde de reacția PSRM – fie va cere ca decretul de desemnare să fie declarat neconstituțional, fie va vota guvernul propus de Igor Grosu.
Contactat de IPN, Veaceslav Berbeca a declarat că acțiunile președintelui s-au conturat, probabil, într-un context în care de undeva se știa că Mariana Durleșteanu se va retrage sau că va fi convinsă să o facă.
În opinia sa, marea greșeală a lui Igor Dodon și a socialiștilor a fost că a participat la aceste negocieri, împreună cu cealaltă parte a majorității parlamentare – grupul Șor. Pentru că, din moment ce au zis că au un candidat desemnat, lucrurile erau consumate și clare pentru toți. Însă, când au acceptat aceste consultări, pentru ei a fost o plasă în care au căzut.

Politologul este de părere că socialiștii s-au pomenit frustrați, nemulțumiți și nedumeriți. Și ieri, ei erau gata să ajungă să conteste la Curtea Constituțională decretul prezidențial, prin care Igor Grosu a desemnat în calitate de candidat la funcția de premier.
PSRM ar putea depune sesizare prin care vor cerere declararea neconstituțională a decretului, dar și ar putea să înainteze din nou un candidat. Dar acest lucru, cumva, trebuie făcut probabil după contestarea decretului.
Dacă Igor Grosu va veni cu echipa sa în fața Parlamentului, aceasta va fi cea de a doua tentativă de învestire a unui guvern. Respectiv, dacă echipa candidatului desemnat nu va acumula numărul necesar de voturi, președintele se va adresa la Curtea Constituțională pentru a declanșa alegeri parlamentare anticipate. Pe 23 martie expiră perioada în care putea fi numit un executiv. Și nu este exclus că Igor Grosu va veni în plen chiar în ultima zi din acest termen.
Știri.md

Continuarea citiți în nr.12 din 19 martie 2021