DISTRIBUIȚI

De la începutul anului şi până în prezent, pe teritoriul raionului s-au produs 40 incendii în urma cărora au decedat patru persoane, două dintre care au fost traumate şi trei au fost salvate.

Ultimul caz tragic soldat cu decesul unei persoane a avut loc la data de 27 octombrie în satul Evghenievca. Informaţia dată a parvenit în adresa Secţiei Situații Excepționale Sângerei (SE) de la Centrul de Dirijare şi Intervenţii Operative „Nord”.
Potrivit acesteia, cadavrul cetățeanului din anul 1960, cu urme de carbonizare a membrelor inferioare ce se afla în interiorul propriei locuinţe a fost depistat de către o vecină. În momentul descoperirii acestuia, incendiul era autostins, astfel nu a fost solicitată intervenţia pompierilor. La faţa locului, pentru cercetarea cazului dat, s-au deplasat colaboratorii Secţiei SE Sângerei şi grupa operativă a Inspectoratului raional de Poliţie. Astfel a fost stabilit că cauza probabilă de producere a inceniului este imprudenţa în timpul fumatului.
În acest context şi îndeosebi odată cu scăderea temperaturilor şi începerea sezonului de încălzire, Secţia Situaţii Excepţionale Sângerei vine în atenţia cetăţenilor cu următoarele recomandări:
– Verificaţi sobele şi canalele de evacuare a fumului.
– Sobele trebuie să fie curăţate la începutul sezonului de încălzire, o dată la 3 luni se recomandă să fie înlăturată funiginea din canalele de evacuare a fumului şi din sobe.
– Nu lăsaţi fără supraveghere focul în sobe.
– Categoric se interzice părăsirea locuinţei în timp ce arde focul în sobă, sau lăsarea în grija copiilor mici.
– Este foarte important ca orice sursă de foc (chibrite, brichete) care ar prezenta interes pentru copii, să nu fie lăsate la îndemâna acestora şi totodată de explicat că jocul cu focul este periculos.
– Nu lăsaţi combustibilul şi alte materiale pentru aprinderea focului pe placa metalică din faţa sobei.
– Nu utilizaţi pentru aprinderea focului în sobă benzină, gazul lampant, motorină sau alţi lubrifianţi.
– Nu folosiţi sobe cu uşi defecte;
– La fel, nu utilizaţi aparatele electrice de uz casnic dacă sunt defectate şi nu le lăsaţi conectate la energia electrică când plecaţi de acasă.
– Nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici în acelaşi timp dintr-un singur prelungitor.
– Excludeţi fumatul în locuinţele dumneavoastră.

În cazul depistării unui incendiu, de urgenţă apelaţi 901 sau 2-50-01.
Un incendiu lichidat în faza iniţială, de multe ori înseamnă vieţi salvate!