Câți moldoveni s-au întors deja din Israel

Câți moldoveni s-au întors deja din Israel

14
DISTRIBUIȚI

Aproape 200 de cetățeni ai R. Moldova s-au întors în țară pe cale aeriană din Tel Aviv, în patru zile de când gruparea Hamas a atacat Israelul, arată datele Poliției de Frontieră.

De pe 7 octombrie până pe 11 octombrie (ora 10:30), circa 600 de pasageri ai curselor aeriene Tel Aviv – Chișinău au traversat frontiera R. Moldova, 198 dintre ei fiind cetățeni ai R. Moldova:

9 octombrie – 301 pasageri, 75 cetățeni moldoveni

10 octombrie – 172 pasageri, 48 cetățeni moldoveni

11 octombrie – 140 pasageri, 75 cetățeni moldoveni

O parte din pasagerii care vin din Tel Aviv la Chișinău sunt cetățeni ai Ucrainei și ai Israelului. Europa Liberă a discutat cu câțiva dintre pasagerii cursei care a aterizat pe Aeroportul Chișinău pe 10 octombrie noaptea.

Printre aceștia era o ucraineancă stabilită în orașul Așkelon de mai bine de 15 ani și o cetățeancă a Israelului, căsătorită cu un moldovean, care a fugit de război împreună cu cele patru fiice. Fiind rezervist în armata israeliană, bărbatul nu a putut părăsi țara.

În următoare două zile, la Chișinău sunt programate să aterizeze trei avioane din Tel Aviv.

Autoritățile nu organizează, deocamdată, acțiuni de evacuare, atâta timp cât moldovenii pot lua cursele directe din Tel Aviv spre Chișinău, București și Iași, aeroportul „Ben Gurion” fiind funcțional.

Celula de criză formată de Ministerul de Externe a primit de la moldovenii din Israel peste 300 de solicitări de informații cu privire la zborurile comerciale și situația din țara aflată în stare de război.

Totodată, Ministerul de Externe poartă discuții cu companiile aeriene pentru a vedea dacă este posibil să fie suplinite cursele către și dinspre Tel Aviv.

Pe 11 octombrie, ministerul a anunțat că un cetățean moldovean în vârstă de 35 de ani a murit în timpul atacului terorist din Fâșia Gaza. Bărbatul activa în apropierea zonei de conflict.

Aceasta este prima victimă a războiului din Israel printre cetățenii R. Moldova care locuiesc sau muncesc acolo. Oficial, în Israel lucrează în jur de 13.000 de moldoveni, iar în Fâșia Gaza sunt circa 100.

Tocarciuc Natalia