DISTRIBUIȚI

              Gimnaziul Prepeliţa a primit un nou botez. Recent, Instituţiei şcolare i s-a conferit numele „Ion Ignatiuc”, în cinstea înaintaşului neamului şi al locului, deputat în Sfatul Ţării, care la 27 martie 1918 a votat unirea.

               Potrivit consilierului local Dumitru SCOROPAT: „Către împlinirea acestei aspiraţii a localnicilor am mers cu dificultate şi cu multă întârziere. Noi am avut marea datorie faţă de istorie să repunem în drepturi numele acestui mare bărbat al neamului. Decizia Consiliului local cu privire la conferirea numelui său gimnaziului a fost adoptată încă în anul 2013”.

Directoarea instituţiei, Svetlana ERIMEI a anunţat public decizia de conferire a numelui ION IGNATIUC şi a fost aplaudată prelung de toţi cei prezenţi la eveniment. Dreptul de dezvelire a plăcii cu noua denumire a fost oferit strănepoatei Lilia IGNATIUC, vicepreşedintelui raionului, Mihail BÎRSAN.

Cu acest prilej, părintele Samon, parohul bisericii a săvârşit o liturghie de sfinţire a plăcii inscripţionate, de pe auspiciul clădirii. Bucuria împlinirii acestui vis demult râvnit a fost manifestată printr-un spectacol organizat în sala de festivităţi a gimnaziului.

Spectacolul a conţinut un profund mesaj patriotic şi de recunoaştere a valorii istorice a personalităţii înaintaşului pentru localitate, dar şi pentru neam: alături de ANTON CRIHAN şi PANTELIMON HALIPPA, împreună într-o decizie şi într-un curaj al conştiinţei de neam ei au semnat Actul Unirii. „Mai mândră de neamul meu nu am fost vreodată în viaţa mea”, a recunoscut moştenitoarea, inclusiv şi a numelui veneratei personalităţi istorice, Lilia IGNATIUC.

Svetlana ERIMEI, susţinută de…

continuarea o veți citi în numrul 17 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto: Vera TABARCEA