Florile veșnice ale neamului

Florile veșnice ale neamului

98
DISTRIBUIȚI

         Vine Paștele Blajinilor și odată cu el, de pretutindeni, se întorc la vatră fii și fiicele satelor. Pentru multă lume aceasta este unica posibilitate de a-și revedea rudele adunate în jurul mormintelor celor trecuți în alte dimensiuni astrale.

             Zile speciale pentru creștinii ortodocși – Duminică și Luni. Mii de oameni se vor aduna în aceste zile în cimitire spre a le aduce răposaților vestea învierii. Oamenii se vor ruga împreună cu preoții pentru sufletele celor trecuți în eternitate. O atenție deosebită este atrasă în aceste zile mai ales pregătirii și îngrijirii mormintelor din cimitire ale celor răposați.

Deoarece Paștele Blajinilor, dedicat în exclusivitate celor trecuți din viață, aduce și mai multă culoare și însemnătate tradiției seculare întru pomenirea celor plecați din rândurile noastre. Sunt vopsite crucile, plivit buruianul de pe morminte. Sunt răsădite flori și alte plante decorative. În aceste zile pascale cimitirile sunt prefăcute în adevărate grădini de rai.

Lângă mormintele rudelor din cimitirul din satul Drăgănești, de rând cu alți zeci de oameni mai tineri și mai bătrâni, o întâlnii pe Olga CIRIMPEI, preocupată cu lucrările de îngrijire a mormintelor, unde-și dorm somnul de veci mămica, feciorul Costel și alte rude apropiate. „Dacă mulți dintre noi așteptăm această zi, zise dânsa, oare morții cât de mult își doresc și așteaptă venirea acestor sărbători ca să-i vizităm? Astfel ne amintim de faptele bune ale celor decedați și în același timp lăcrimăm, fără să vrem, ne gândim că în viața asta pământească nu e bine să ne rezumăm doar la lucrurile mărunte, trecătoare și fără de sens, ci la acele aspecte atât de importante ale vieții”.

La rându său, Alexei DUBENCO, primarul comunei, avu să menționeze permanenta grijă a conducerii localității față de…

continuarea o veți citi în numărul 17 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto din arhiva Ecoul Nostru; la cimitir, de Paștele Blajnilor