Boala care nu doare, dar ucide

Boala care nu doare, dar ucide

154
DISTRIBUIȚI
Poză-simbol

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că tuberculoza este o problemă globală, din acest motiv ziua de 24 martie a fost desemnată Ziua mondială a tuberculozei. În perioada 19-24 martie, pe teritoriul raionului se vor desfășură un șir de activități cu genericul „Strategia Organizației Mondiale a Sănătății «Stop TB»”.
Anual pe plan mondial sunt înregistrați peste 9 mln. de bolnavi, dintre care decedeză aproximativ 1,7 mln. În raionul nostru, în anul 2017, a crescut numărul bolnavilor cu cazuri noi și recidive. Au fost depistați 57 de bolnavi noi , inclusiv 4 copii, cu recidive 11 bolnavi.
Pe parcursul anului trecut, au decedat de tuberculoză 8 bolnavi, dintre ei 18.2 % au fost cu forme rezistente. Incidenţa globală prin tuberculoză în raion s-a mărit comparativ cu anul precedent şi constituie 73,9% la 100 mii populaţie.
Tuberculoza este o boală infecţioasă şi contagioasă care se răspândeşte pe cale aerogenă. Boala este provocată de bacilul Koh. Izvorul principal de infecţie sunt bolnavii de tuberculoză care elimină bacili în cantităţi mari. Infecţia este transmisă preponderent pe cale aerogenă: prin tuse, strănut, în timpul vorbirii.
Principalele simptome ale acestei boli sunt: tuse cu spută mai mult de 3 săptămâni, hemoptizie (spută cu sânge prin tuse); febră, scăderea în greutate, pierderea poftei de mâncare, astenie permanentă, oboseală, dispnee la efort fizic, dureri în regiunea toracelui, transpiraţii sporite noaptea.
Dacă bolnavul nu se adresează la timp pentru examinare, boala progresează şi duce la pierderea capacităţii de muncă, invaliditate şi uneori la deces. Conform Programului Naţional de control al tuberculozei, tratamentul tuberculozei este gratuit şi se efectuează după scheme standartizate. Pacienții care au primit cura de tratament sub supravegherea lucrătorilor medicali se vindecă şi nu mai prezintă o sursă de infecţie pentru societate. Bolnavii care primesc tratament în condiţii de ambulator supravegheat de lucrătorii medicali cu tuberculoză rezistentă sunt incluşi în programul de suport social lunar de la fondul global în sumă 980 lei lunar, iar cei care primesc tratament cu forme sensibile sunt incluşi în programul de ajutor cu produse alimentare şi pentru transport de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină.
O problemă majoră este tuberculoza Multidrogrezistentă, care apare în urma întreruperii tratamentului înainte de termen și administrarea neregulată a medicamentelor de către pacient care duce la formarea rezistenţei bacililor la medicamentele administrate. Tratarea unui astfel de bolnav cu tuberculoză rezistentă este mai complicată şi costisitoare, de durata mai lungă de 24 de luni şi nu întotdeauna duce la vindecare.
Profilaxia specifică este vaccinarea BCG la copii nou născuţi la 4-5 zi după naştere. Sunt cazuri când părinţii refuză vaccinarea copiilor punându-le în pericol sănătatea. În țara noastră examinarea şi tratamentului bolnavilor cu tuberculoză sunt gratuite.
Iurie VIERU, medic ftiziopneumonolog