Balsam pentru suflet

Balsam pentru suflet

88
DISTRIBUIȚI
În poză: colectivul L.T. „Olimp”

Al treilea an consecutiv, cadrele didactice din Liceul Teoretic „Olimp” Sângerei , au parte de 2 zile de revelație, satisfacție, odihnă, încântare, mirare, explorând și admirând minunile României. Castelul Bran, Castelul Peleș și Pelișor, Mănăstirea Sinaia, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratec , Catedrala Mitropolitană din Iași, Biserica Trei Ierarhi, au fost câteva din perlele pe care am avut norocul să le vizităm și să le admirăm!

Castelul Bran ne-a impresionat prin misticismul său. Unul dintre cele mai impunătoare monumente istorice ale României se află în Pasul Bran-Rucăr. Construit pe o stâncă, Castelul adăposteşte în prezent muzeul Bran, muzeu ce se întinde pe cele patru etaje ale sale. Prima atestare documentară a Castelului Bran este reprezentată de un act emis la 19 noiembrie 1377 de către regele Ungariei, LUDOVIC I de Anjou. Între anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân, împotriva turcilor. Legătura lui VLAD ŢEPEŞ cu Branul a fost consemnată tot în această perioadă.
Mănăstirea Sinaia ne aștepta cu bunicuțe, care ofereau buchete de crizanteme la intrare. Mănăstire creștin-ortodoxă de călugări, deservită de 20 de persoane, călugări și mireni. Între 1690-1695 SPĂTARUL MIHAIL CANTACUZINO construiește partea veche a mănăstirii, cu biserica mică, una din primele construite în stilul brâncovenesc. A numit-o ,,Mănăstirea Sinaia” în amintirea pelerinajului său la Ierusalim și Muntele Sinai. Nu a fost niciodată închinată.
Castelul Peleș din Sinaia ne-a fascinat prin sobrietatea și splendoarea sa. Reședința de vară a regilor României, a fost construită la dorința regelui CAROL I al României…

Steluța GUȚU, învățătoare, L.T. „Olimp”

continuarea o puteți găsi în ziarul nr. 44-45 din această săptămână