Avem nevoie de dezvoltare, de pace, solidaritatea Uniunii Europene

Avem nevoie de dezvoltare, de pace, solidaritatea Uniunii Europene

28
DISTRIBUIȚI

Doar două săptămâni au mai rămas până la convocarea Adunării  Naționale „Moldova Europeană” la inițiativa  Președintei Maia Sandu, pentru ca noi să confirmăm voința de a integra în Uniunea Europeană. Fiecare dintre noi trebuie să decidă, dacă se regăsește în acest deziderat. Or, cu cât mai mulți cetățeni vor fi prezenți la eveniment, cu atât mai puternic va fi mesajul societății care își dorește ca Moldova să adere cât de curând posibil la UE. La 21 mai curent, va fi o zi istorică.  – Dumneavoastră veți participa la eveniment?

Igor Crihan, profesor de istorie la LT „Olimp” din or. Sângerei

Doamna președinte pe data de 10 aprilie curent, a venit cu un îndemn pentru toată societatea, participarea pe 21 mai 2023 la Adunarea Națională „Moldova Europeană”.

Nu este ceva neobișnuit, guvernările anterioare, la fel încercau să consolideze nucleul societății prin diverse adunări sau mitinguri. În declarație se menționează că „vom spune lumii că suntem europeni”, noi și așa suntem europeni, din punct de vedere geografic, în primul rând. În al doilea rând aceasta adunare o văd ca pe un exercițiu mai mult de fortificare a integrității teritoriale și sociale, or, războiul din țara vecină, criza energetica, economică și tentativele de destabilizare a țarii pe intern, au slăbit vădit încrederea la o buna parte din locuitorii țării în capacitățile manageriale ale actualei guvernări. Și totuși cred ca aceasta manifestare e făcută cu scopul de a realiza o ” radiografie” per general a societății civile și de a o fortifica în fața elementelor ostile, atât pe exterior cât și pe interior.

Întrebarea este doar: suntem gata pentru unitate sau mai plutim în derivă încă vreo 30 de ani înainte ?!

Constantin Bogdan, profesor, satul Heciul Vechi: „ECIUL v

La 21 mai 2023, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, va avea loc o importantă adunare a cetățenilor din orașele  și satele Moldovei. Această întrunire  va demonstra  Comunității Europene că viitorul Țării noastre este în Europa, împreună cu lumea civilizată și nu în Euro-Asia, acolo unde foștii ,,eliberatori” au omorât mii de baștinași, au deportat părinții,  buneii și  intelectualitatea.  Această prezență va demonstra că nu hoții și trădătorii decid soarta unui popor. Nu decid cei care umblă cu drapele roșii pe străzi, cu portretele lui Stalin și Lenin în birouri și pe rețelele de socializare, chemând la ură, nesupunere civică, la lovitură de Stat. Din arhivele istoriei se cunosc persoanele care ,,pentru binele poporului” săvârșeau crime odioase. Nici astăzi nu ducem lipsă de vânzători de neam, care nu mai pot de grijile oamenilor, doar în vorbe. În viața aceasta totul se schimbă, dar ce poate fi mai josnic,  decât a fi considerat  trădător.   Iată de ce la 21 mai este necesar să ieșim cu toții, indiferent de etnie, religie, pentru a le da o lecție  hoților și, prin votul din Piața  Marii Adunări Naționale,  să ne decidem soarta. Să nu lăsăm să ne-o hotărască   trădătorii de neam. Să   devenim  cu adevărat europeni.”

Ion Bîrsanu, orașul Sângerei: „V-om participa neaparat…am perticipat la toate Marile Adunari Nationale din Piata capitalei…acum v-om putea afla cine-s adevaratii patrioti si cine sunt tradatori de neam si lasi…avem autobuze pentru plecarea la capitala…doritorii care vreau sa plecam  organizat ,pot telefona la numarul de tel.069171393…e valabil pentru intregul raion Sângerei.

Anatol Bajereanu, antrenor Școala de Sport „Dumitru Atanasov.”

”Avem unica sansa de a fi in sânul Uniunii Europene!

Constantin Hadîrcă, președinte  AO SinergyHub

„Cât de bine nu le-ar fi fost unora din noi în trecutul sovietic, actuala conjunctură geopolitică demonstrează un fapt. Rusia este un imperiu în agonie, care crează probleme vecinilor. În timp ce UE crează bunăstare în interiorul și la granițele ei. Ce nu ar spune euroscepticii, dar cea mai mare realizare a Europei a fost renunțarea la războaiele interne și crearea unor instituții puternice.

Da, suntem diferiți de europeni. În afară de nivelul de dezvoltare a sectoarelor economic și socio-cultural, cea mai mare diferență rezidă în mentalitatea noastră. Eu am încredere în generațiile mileniile și următoarele. Ele ușor se pretează cu noțiunea de comunitate, unde fiecare poate sa se manifeste și să obțină succese. Versus generațiile anterioare unde domina conceptul de colectivitate, unde nu e bine să fii cu mult mai bun la ceva, să obții mai multe, să fii mai diferit față de alți membrii ai colectivității. Tot ei nu prea accepta instituții democratice, dar iubesc autocrația.

Acum asistam la un schimb de generații. Unde modelul european nu e atît de străin pentru mulți, iar pentru  alții e chiar foarte apropiat.

Am să fiu la adunare. Am să îndemn la această adunate. Pentru că să fim un tot întreg acolo și să ne simțim mulți și puternici în calea pe care am ales-o. Să fie clar tuturor. Comunitatea europeană este casa noastră. Este locul unde ne vom putea dezvolta și ne vom păstra identitatea, vom fi siguri în ziua de mâine, în viitorul copiilor noștri.”