DISTRIBUIȚI

    Duminică, 20 octombrie, curent cetățenii raionului Sângerei au participat la scrutinul electoral vizând alegerile locale generale, pentru alegerea primarilor comunelor și orașelor, membri ai Consiliului raional și Consiliilor locale. Potrivit informației oferite de către Consiliul Electoral de Circumscripție (CEC) nr.28 Sângerei, în total urmau să participe la vot -68813 alegători, dintre care 12 mii urmau să voteze pentru primarul orașului Sângerei și a satului Vrănești. Pe cel mai bun primar, pe potriva așteptărilor lor , alegători din Sângerei urmau să-l aleagă dintre 9 candidați înscriși în cursa electorală pentru această funcție. Pentru alegerea primarului orașului Sângerei și participarea la vot a celor 12 mii de alegători au fost deschise 6 Birouri electorale :în incinta Gimnaziului „Anton Crihan ”, a Liceului Teoretic „Dmitrie Cantemir”, în satul Vrănești, în incinta Liceului Teoretic„Olimp”, în Casa de Cultură„ Nicolae Iorga”.

    După cum ne-au mărturisit mulți dintre votanți în momentul luării deciziei pentru cine să-și dea votul, multora le-a fost dificil. Motivul decepției a fost numărul prea mare de candidați înscriși în cursa electorală.Alegărtorii au primit alegerile generale locale pentru funcția de primar al orașului Sângerei drept un exercițiu dificil, cu temere să nu dea greș. Poate din acest motiv cât am asistat la primele ore ale dimineții la procesul electoral, nu prea se înghesuiau votanții la urnele de vot , fapt confirmat și de președinta Biroului electoral nr. 28/3, deschis pentru votanți în incinta Casei de Cultură „Nicolae Iorga”.

    Președinta Biroului electoral nominalizat, Angela Secureanu ne-a informat că la două ore de la deschiderea urnelor de vot își îndeplinise datoria 46 de votați:„ Îmi pare scăzută prezența alegătorilor la urne. Dar îmi păstrez optimismul, cred că e dimineața rece și numărul de votanți va crește în orele mai calde de amiază. În biroul nostru electoral așteptăm la urne să voteze 3033 alegători”, a precizat președinta.
La acest Biroul electoral chiar în primele minute de la anunțarea demarării procesului electoral, primul alegător care a depus votul de încredere pentru candidatura preferată a fost Valentina Mândrilă, specialistă în cadrul Direcției Educație Sângerei. Altă alegătoare, Nadejda Moldovanu ne-a spus că a votat pentru un primar gospodar, „căruia i-am cerut să ilumineze străzile pe timp de noapțe, care sa aibă grijă de starea drumurilor în oraș, ca noi cetățenii să avem drumuri bune în Sângerei”. Tânăra familie,Vasile și Olga Crigan cred că au aplicat ștampila în dreptul candidaturii potrivite , care le va îndeplini multe dintre așteptări.”Am ales candidatura , care va face primăria receptivă la doleanțele și necesitățile cetățenilor, mai ales a familiilor tinere cum suntem noi.Dorim aici să muncim , să trăim . Avem curajul să creștem trei copii și să construim casă .
     Ne dorim că primarul pe care l-am ales să fie mai prietenos și mai grijuliu cu necesitățile familiilor tinere. M-am descurajat de multe ori în primăria orașului și conducerea sa, în primarii precedenți , care au condus primăria până la acest scrutin. Am avut nevoie pentru pregătirea locului de casă de o unitate de transport , de un tractor simplu , drept serviciu de la primărie, să pot curăța terenul pentru casă de deșeurile aruncate de toți cetățenii din jurul Centrului de Sănătate , unde am loc de casă. De fiecare dată am primit răspuns negativ și am fost tratat cu indiferență și nepăsare. A trebuit să mă descurc cum m-a dus mintea și capul, cu mult greu și costuri mari.În acest scrutin electoral, credem cu soția că am ales pe cel mai bun dintre toți 9 candidați. I-am cerut și o să-i cer primarului nou ales pentru care am votat , să transfrome primăria în una prietenoasă cetățenior săi, să instituie și să presteze servicii la primărie pentru tinerele familii, ca să nu plecăm cu toții din țară. Eu sunt pompier, salariul nu-mi ajuge să construiesc casa și să cresc trei copii concomitent. Desigur mi-am asumat un împrumut bancar.
    Dacă, Doamne ferește , nu se schimbă lururile în bine, ne mai descurajăm și în primarul pentru care am depus voturile și în Consiliul orășenesc care va fi nou ales, îmi fac valizele și las Sângereiul pusteit încă de o tânără familie. Dar până când cred, de aceea am participat la scrutin pentru cel mai bun și democrat primar”, a spus pompierul și votantul Vasile Crigan.
    Natalia Lupușor ne-a spus că va merge să voteze mai târziu , când va încheia programul de lucru la magazin, dar știe concret ce are de făcut :„ Eu doresc să-mi depun votul pentru candidatura lui Alexandru Pleșca . În fruntea primăriei noastre doresc un primar tânăr și pregătit ,cum este Alexandru. Chiar sunt mândră să votez o asemenea persoană la funcția de primar. Cred în forțele sale. El ne va salva și tinerii, să nu părăsească orașul, țara. Știu că are proiecte care au să ducă la schimbari spre bine pentru Sângerei și primărie, pentru cetățeni. Cu Alexandru Pleșca o să avem cu totul alt oraș, altă primărie și tinerii o să rămână acasă, să le fie dragă a trăi în orașul refăcut de primarul pentru care îmi depun votul. Îl felicit , sunt sigură de victoria sa. Votul meu contează pentru el”.
     Familia Ungureanu din Sângerei, Mihai și Zinaida, au votat pentru un primar care să schimbe orașul în bine. „Noi așteptăm cu totul altă imagine pentru Sângerei. Mai dorim să reanimeze Ciulucul. Era la vremea tinereței noastre principala sursă de apă potabilă. Acum nici ocăit de broaște nu auzi.Încă ceva:prea mult gunoi e în Sângerei. Noi am votat pentru un primar gospodar care să vadă lucrurile acestea și să facă ordine. Mai credem că termenul de 4 ani pentru un mandat de primar este prea scurt. Abia începe realizarea programului electoral promis cetățenilor, abia reușește să proiecteze proiecte de durată , că se încheie mandatul. Rămân toate lucrurle începute la jumătate de drum , nefinisate. Considerăm că un mandat de primar trebuie să dureze 8 ani .
Atunci s-ar vedea ceva frumos, finalizat ,dus până la capăt pentru o viață mai bună a cetățenilor și o imagine mai impecablă a orașului. Noi am votat pentru un asemenea gospodar”, a spus Mihai Ungureanu.
      Valentina Jurgiu a votat pentru primarul care a promis la întâlnirile cu alegătorii că va construi trotuarele până la Spitalul raional. Are fecior invalid , nu poate conduce căruciorul ori de câte ori se duce la medici, trotuoarele sunt de-a dreptul dărâmate. Este nevoită să încalce regulile , folosește traseul pe care circulă mașinile în cruce. Este la tot pasul avertizată și clacsonată, că încalcă regulile. În situația ei,mai sunt și alte mame, alți copii invalizi.„ Eu am depus votul pentru ca primarul ales să rezolve aceste probleme. Pentru aceasta dorește să voteze și feciorul meu . Am solicitat urma mobilă la domiciliu , ca să poată și el vota. Mi s-a acceptat solicitarea”, a spus cu încredere votanta.
În alt Birou electoral, 28/2, în incinta Liceului Teoretic „Olimp ”din orașul Sângerei am simțit aceeși forfotă , provocată de procesul electoral, o colaborare între comisia de operatori și cetățenii care veneu să votezee. Totul bine organizat , ca la carte, doar votanții să fie activi.Președintele Biroului Nicolae Tacu aștepta să participe la procesul de votare 3032 de alegători. La ora 9.15 minute erau depuse în urne 115 buletine cu ștamplila„ votat” aplicată. Și la acest birou electoral tonul unei participări active la vot l-a dat tot o profesoară. Olga Bârsanu , profesoară de matematică la această
instituție a spus în glumă că este ușoară la mână și după votul ei depus , alegătorii au să vină șiruri.
       Președintele Biroului electoral Nicolae Tacu, cât și vicepreședintele Petru Dubenco, care veghea fiecare mișcare, dar și membrii Comisiei de operatori care deserveau alegătorii ,observau cu ochiul liber că mulți dintre cei care doreau să voteze erau confuzi. Cu greu decideau pe cine să aleagă. Ieșind din sala de votare , ne-au spus că le-a părut prea mare lista candidaților . Altă votantă, profesoară la vârsta pensionară a mărturisit că a venit bine determinată, știe pentru cine să voteze. Doar că nu trăiește un sentiment de bucurie pentru participarea la vot. „Motivul descomfortului sufletesc este că drept intelectuală , ea susține Blocul Acum, partidului Maiei Sandu. Dar în teritoriul nostru reprezentantul Blocului„Acum” la funcția de primar , nu inspiră încredere . „Votăm la funcția de primar omul, nu membru de partid. Decizia mea de alegătoare est pentru altă candidatură, chiar de face parte din alt partid polilitic , pe care nu-l simpatisez. Dar reprezentantul la funcția de primar este un tânăr în care cred că va face lucruri bune pentru primărie și pentru modernizarea orașului. Este un fost elev, care îmi place cum a crescut ca profesionist mai întâi, cât este de activ, deștept și cumsecade. Cred că va aduce schimarea care ne-o dorim în primărie.Va lucra și pentru tineri.”
Cu nepoțică împreună a depus votul în urna cu buletine votate Natalia Lungu.„ Eu am votat pentru popor. Am depus votul pentru primarul gospodar care va construi într-un bun sfârșit drumul care duce către grădinița nr. 1 din oraș. Este un dezastru, în deosebi pe vreme rea, când e noroi sau ghețuș, lunecuș. Această suferință o suportă toți părinții și bunicii care își duc copii la grădiniță în această instituție.”
     La închiderea urnelor și la anunțul „ stop vot”, expus de președintele Nicolae Tacu s-a schimbat altă atmosferă. Membrii comisiei au lucrat activ la numărarea buletinelor de vot , fiind asistați de observatori din partea tuturor partidelor politice care au avut candidați înscriși în cursa electorală, dar și de obsevatori străini și doi reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale.
       Potrivit informației și calculelor înscrise în procesele verbale întocmite Președintele Biroului electoral ne-a informat că „ la vot au participat 1275 de alegători din numărul așteptat de 3032 de votanți . Adică a fost asigurat mai mult de o treime de participanți la procesul electoral. Cele mai multe voturi dintre cei 9 candidați care s-au luptat pentru fotoliul de primar au acumulat candidații Alexandru Pleșca, reprezentantul Partidului Democrat din Moldova, jurist de profesie, și Arcadie Covaliov, reprezentantul Partidului Unității Naționale, medic de profesie.
          Președinta Biroului electoral 28/3 Angela Secureanu ne-a informat după numărarea voturilor că la Biroul electoral unde a condus procesul electoral au participat 1110 alegători, dintre cei 3033 așteptați. Și la acest Birou electoral cele mai multe voturi le-au acumulat candidații la funcția de primar Alexandru Pleșca și Arcadie Covaliov. Acesti doi candidați au condus cursa electorală și în celelalte trei birouri electorale , după cum am fost informați de președinții acestora. Potrivit rezultatelor obținute, ei vor continua bătălia pentru funcția de primar în turul doi de scrutin.
         Din 9 candidați înscriși în cursa electorală 7 au căzut, printr-un număr mai mic de voturi acumulate. Doi au rămas să se lupte.
         Depinde de noi , cei care avem a-i vota, a fi activi și a veni repetat la un alt proces de votare, turul II al scrutinului, pentru a-l alege pe cel mai destoinic dintre ei. Este nevoie să nu dăm greș.