Anatol Vițu: „Cea mai frumoasă colaborare a fost cu Nicolae Sulac”

Anatol Vițu: „Cea mai frumoasă colaborare a fost cu Nicolae Sulac”

25
DISTRIBUIȚI

 Artistul emerit al Republicii Moldova, compozitorul, violonistul și dirijorul Anatol Vițu a dat un concert de zile mari în satul său de baștină. În centrul Hînceștiului din raionul Fălești au răsunat cântece și s-au dansat hore.

Pe 25 noiembrie, Anatol Vițu va împlini frumoasa vârstă de 70 de ani, 50 dintre care i-a dedicat activității artistice. În ajunul aniversării a decis să aducă în scenă muzica de calitate și a organizat un frumos concert de hramul satului, acolo unde nu uită să revină an de an.

„Când cântăm ne uităm în ochii spectatorului și vedem că nu muncim degeaba, că le place”, a spus Anatol Vițu, artist emerit al Republicii Moldova.

A avut mai multe oferte pentru a-și construi carierea peste hotarele țării, dar a decis să rămână acasă.

„Am avut invitații de la Paris, România, toate județele, să mă duc să lucrez acolo, dar am vrut să lucrez acasă, pentru spectatorul nostru, pentru moldovenii noștri. Cea mai frumoasă colaborare a fost cu Nicolae Sulac. Este o amintire fantastică colaborarea cu o stea atât de mare. Îl vom pomeni zeci și sute de ani”, a povestit artistul.

Anatol Vițu a realizat peste 300 de aranjamente muzicale pentru artiști renumiți din R.Moldova, precum Nicolae Glib, Vasile Iovu, Nicolae Cibotaru, Surorile Osoianu, Maria Iliuț, Mihai Ciobanu sau Nicolae Paliț.

„Noi spunem că Anatol este o legendă a muzicii populare. Are peste 400 de aranjamente, melodii, orchestre pe care le-a condus pe parcursul vieții sale. După ce a preluat orchestra „Busuioc moldovenesc” noi am simțit o schimbare”, a menționat Valeriu Rusu, șeful Secției Cultură Sîngerei.

Anatol Vițu face parte din „generația de aur” a orchestrei Lăutarii și este unul dintre primii muzicieni care a stat la baza formării orchestrei, alături de maestrul Nicolae Botgros. L-a acompaniat pe marele Nicolae Sulac pentru care mai târziu a făcut mai multe aranjamente muzicale, devenite șlagăre, printre care: „Când tata va veni”, „Oamenii de omenie” sau „La o margine de drum”.

Angajat al orchestrei „Folclor” de la Chișinău, din 2011 Anatol Vițu devine dirijorul orchestrei de muzică populară „Busuioc moldovenesc” din Sângerei, unde a fost decorat cu distincția „Cetățean de onoare” al raionului.

„Ne învață să aducem lucruri frumoase în scenă, să aducem bucuria în sufletele oamenilor, să le descrețim fețele. Realizări, inspirație, să ne cânte, să ne încânte și succese mari”, a spus Larisa Bucur, solista orchestrei „Busuioc moldovenesc”.

„Este un om mare, un om cunoscut al satului. Este un om bun la suflet. Noi ne bucurăm pentru el. Îi dorim sănătate lui și familiei sale. El vine cu mare bucurie la noi în sat”, a menționat o colegă din copilărie a artistului.