Un suflet ce emană omenie, cumsecădenie, bunăvoință, respect și iubire

Un suflet ce emană omenie, cumsecădenie, bunăvoință, respect și iubire

149
DISTRIBUIȚI

Una dintre înțelepciunea acestei vieți ar fi: ia lucrurile așa cum sunt și modelează-le așa cum vrei să fie.

E unul dintre principiile de care se conduce în viață Vera Tabarcea- Scorpan, colega noastră de redacție. Este o  ființă încântătoare, elegantă, discretă și foarte inspirată. Ea emană frumusețe, omenie, cumsecădenie, corectitudine, voie bună – toate de câte are nevoie omul, cei care sunt în preajma ei, familia, apropiații, prietenii, colegi… Și noi, cei care o cunoaștem și o apreciem după mai toate însemnele înșirate mai sus, dar care însemne, ca în toate cazurile cele fericite, nu sunt epuizate. Și despre ele, evident, vorbesc cei care o cunosc.

Romantica colegă este îndrăgostită de cuvântul scris și are harul dat de Cel de Sus. Are binecuvântarea mentorilor ei, jurnaliștilor Tudor Chifiac, Galina Banaru, regretatului Tadeu Nagacevschi. Așa a fost descoperit harul ei.

A cunoscut de-a lungul vieții mai multe încercări, dar a știut să le învingă. A știut să le biruie, cum ar zice scripturile. Nu s-a resemnat atunci când a fost pusă în fața unor situații defavorabile, a găsit cum să le depășească, să le înfrângă, să le modeleze, ca să devină favorabile.

Au ajutat-o omenia, cumsecădenia, bunătatea. Calitățile ei o fac respectată de toată lumea. Într-o zi o caută la telefon cineva din Bălășești. „ Avem un caz interesant…” Vreau să vă rog s-o trimiteți pe Vera Tabarcea în deplasare la noi în sat”. „De ce?” „Pentru că numai ea ar înțelege cum să descrie întâmplarea…”

A înțelege e o altă calitate a acestei jurnaliste cu har, care trece cele pe care le așterne pe file prin suflet mai întâi.

Despre ea se spune că e harnică ca o albină. E ostașa de platou a redacției noastre. Citește tot ce  intră în redacție și caută loc pentru cele mai bune materiale în paginile săptămânalului.

Colega  are statură morală, care a știut să reziste în toate timpurile și-n toate ne vremile. A scris mereu. E timpul să-și editeze și o carte din cele pe care le-a scris, pe care s-o citească copii și nepoții, ca să nu uite că tot ce a scris mama, soacra, bunica, sora lor, a fost publicat în săptămânalul „Ecoul nostru”, unde Vera Tabarcea-Scorpan face un lucru nemaivăzut de nimeni – ori de foarte puțini. 

Dar mi-am adus aminte de un mare adevăr, cunoscut și recunoscut în istorie, că după ce l-a descoperit pe Dumnezeu, cea mai mare descoperire a omului a fost scrisul. Scrisul a fost și mai este liantul care leagă trecutul și viitorul, amintirile și visele. Drumul colegei noastre spre marea presă a fost lung și întortocheat. Dar cu anii s-a șlefuit, a acumulat experiență. Așa a ajuns  să fie o ziaristă stimată în mediul celor care citesc. Este un nume bine cunoscut în raion și breasla jurnalistică din Moldova. Oamenii din Bilicenii Vechi o stimează și apreciază și pentru faptul că Vera niciodată nu a refuzat să fie prezentă la evenimentele din localitatea sa, din altă comunitate. Ea a scris și continuă să scrie mii de rânduri și pagini în apărarea oamenilor, a adevărului. Subiectele  abordate de ea sunt vii, redate cu măiestrie și nu te lasă indiferent. „ Drumul  spre fericirea la care aspiră ființa umană este unul lung și complicat, cu încercări și  ispite care descoperă firea adevărată a omului, sufletul lui plin de lumină sau împovărat de întuneric… Izbutește acel care știe a-i face pe alții- acesta este mesajul autoarei, transmis prin destinul eroilor săi”, susține cititoarea fidelă Claudia Golban, din orașul Sângerei.

Dar de fapt, când stai și te gândești mai bine, tot ce scrie Vera Tabarcea-Scorpan e pentru ei, oameni vrednici, cum sunt și consătenii ei, pe care ea atât de mult îi iubește. Știe să-i uimească pe cititori și să-i țină în așteptarea noilor sale articole și relatări. Paginile ziarului în care își inserează materialele degajă o altă energie, personajele sale deseori venind dintr-o altă lume. Eroii ei ( de la oamenii  cu studii superioare, ajunși bone, îngrijitori de curte, livadă etc. în străinătate și până la oameni de știință, ambasadori, scriitori etc. etc)- toți aceștia fiind oameni neordinari, pe lângă mulți dintre care unii trec indiferenți, fără să-i observe, neobosita jurnalistă îi aduce în actualitate, învață de la ei strălucitor lecția vieții. Este la o fază optimistă a scrisului de care are nevoie trista societate, bolnavă de toate bolile lumii.

E știut că fiecare creator se întrupează în personajele sale, devenind astfel un transmițător fidel de informație, de lumină și căldură. Aceasta o face și Vera Tabarcea- Scorpan prin scris. E într-o stare de dăruire totală. O împlinire. Colega viețuiește printre  cărți, ziare ( de-o viață, de când o cunosc), urmărind și retrăind zbuciumul vieții, purificându-l apoi în felul ei, năzuind astfel să-i dea o altă imagine de înveșnicire prin cuvinte.

Pe 23 octombrie curent este zi de mare sărbătoare în calendarul vieții  colegei Vera Tabarcea-Scorpan, zi în care  împlinește o frumoasă vârstă. Atingând cu onoare și demnitate aceste două cifre îngemănate putem afirma cu certitudine că ești  împlinită și împăcată, precum suntem noi, colegii și apropiații sufletului tău, împăcați de reușitele frumoase pe Altarul Sfânt al Presei Locale, pe ogorul săptămânalului Ecoul nostru, de relațiile de amiciție cu oamenii dragi, care te stimează și respectă.

Cu ocazia jubileului vieții, îi adresăm colegei și omagiatei cordiale felicitări, dorindu-i ani de lungă viață, sănătate multă, realizarea tuturor aspirațiilor, iubire de la cei dragi, armonie cu cei care o înconjoară, frumusețe fizică și sufletească din plin. Drumul de mai departe să-i fie presărat cu iubire și luminat de razele de soare. Energia de activitate să-i sporească mereu, iar în calea vieții să aibă parte de tot ce-i mai bun, mai sublim, mai scump, mai drag sufletului. Bunul Dumnezeu să-i împodobească zilele cu laurii bucuriei și al fericirii. Să se bucure și de acum încolo de minunații și inconfundabilii copii: Mihaela, Daniel, Igor, Daniela și dulcea Ilinca, frate, surori, nepoți, care vor veni  în acestă zi cu florile recunoștinței, dragostei și cu gesturi de reverență, dorindu-i prosperitate, ani de lungă viață, feminitate pe care le are din plin. Să continue a fi un laborator nesfârșit de idei și dăruire și rază de lumină, armonie pentru familie, crez de fidelitate pentru colegii de serviciu. La Mulți și cât mai Generoși Ani!