Am rămas independenți doar în speranțe

Am rămas independenți doar în speranțe

100
DISTRIBUIȚI

Ziua de 27 august are o conotație aparte la noi, iată, deja de  mai mult de două decenii. La fel ca în fiecare an, manifestațiile dedicate Zilei Independenței Republicii Moldova, a fost celebrată  în orașul Sângerei și a cuprins întregul teritoriu al raionului.

Maria Țurcanu

 

Am marcat împreună cu toții, deși unii nu prea înțeleg ce fel de independență   mai e și aceasta, când parte din teritoriul  republici este ocupat de trupe străine, dirijate de la Moscova. Or, rușii păstrează acest armament intact pe teritoriul nostru pentru a ne ține în frică și umilință.

Nu e nimic de mirare – Rusia, de când se știe, e preocupată de subjugarea vecinilor și răpirea pământurilor acestora.

 Putin întreține cu bani grei o mulțime de slugoi și trădători de Patrie și neam  de la noi.

Pe făgașul nostru european avem toată încrederea în actualul Guvern și în sprijinul pe toate căile al fraților de dincolo de Prut.

Cetățenii raionului au consemnat cea mai semnificativă sărbătoare națonală, pentru instituirea căreia au militat pe parcursul vieții lor, personalități notorii ale neamului.

Ziua Independenței a fost obținută prin dorința comună, prin mult zbucium și unire atunci când a trebuit să ne decidem soarta de mai de parte.  În dimineața zilei de marți, 27 august, reprezentanți ai administrației publice locale, serviciilor publice, instituțiilor bugetare, cetățenilor orașului s-au adunat în preajma  Complexului Pietate  au depus flori și au participat  la mitingul solemn de marcare a  aniversării statului nostru democratic. Solemnitatea a fost moderată de soții Valeriu și Anastasia Rusu, Secția  raională de Cultură.

Grigore Corcodel, președintele raionului, a anunțat un minut de reculegere în memoria celor care au asigurat cu prețul vieții dreptul nostru de a trăi  într-o țară independentă, În mesajul  de salut dumnealui a menționat că această zi ne oferă posibilitatea de a exprima recunoștința noastră față de toți acei care au stat la originea dezvoltării Republicii Moldova ca stat de drept și au făcut față provocărilor timpului manifestând fidelitate și credință în apărarea valorilor supreme ale statului – suveranitatea, independența și integritatea teritorială. „ Avem datoria să onorăm această sărbătoare prin muncă și curaj civic, devotament și credință. Astfel ea va dăinui peste secole în memoria poporului nostru dornic de libertate și adevăr.

Din 1359 ca stat unitar, Republica Moldova n-a mai avut nici odată o independență și o libertate pe care s-o simțească orice cetățean al acestei țări. Prin domnia  lui Ștefan cel Mare uneori am  trăit și noi sentimente de mândrie, nu am plecat capul în fața turcilor și altor popoare care ne-au cotropit țara.  În rest, nu am simțit cu adevărat acea libertate, independență, fiindcă diferiți emisari ne tot îndeamnă pe parcursul anilor încotro să mergem. Independența  republicii s-a discutat în Polonia, Istambul, Moscova etc. Adoptarea Declarației cu privire la Indepențența republicii a pus capăt la tolate.

Trebuie să fim demni de faptele celor care au luptat pentru independență, să ne păstrăm tradițiile și valorile pentru care au luptat strămoșii noștri, multiplicându-le, fiindcă viitorul depinde de fiecare din noi.

Astăzi este deosebit de importantă implicarea fiecăruia, a tuturor aleșilor raionali și locali, a funcționarilor publici și a agenților economici în acțiuni care ar genera prosperarea și dezvoltarea localităților, ceea ce ar condiționa bunăstarea fiecărui locuitor din raion. Ne dorim ca locul de baștină să devină un plai al oportunităților pentru fiecare. Iar pentru aceasta e necesar să fim mai consecvenți în ceea ce spunem și  facem. Crește rolul autorităților locale și a tuturor institițiilor în promovarea și implementarea politicilor statului în toate domeniile de activitate.

Îmi exprim convingerea că prin mobilizarea în continuare a tuturor eforturilor și potențialului creator vom reuși să facem față provocărilor actuale pentru a realiza parcursul european al țării și a edifica un stat prosper, oferind tuturor cetățenilor un trai decent, stabil și echitabil.

În numele Consiliului Raional, Aparatului Președintelui  Vă adresez sincere felicitări cu ocazia aniversării a  XXVIII-a a proclamării Independenței Republicii Moldova. Luminați de faptele predcesorilor noștri avem sfânta datorie de a lăsa urmașilor îndemnul de a păstra idealurile naționale: adevărul, libertatea, dragostea de patrie și grai.

Să onorăm această sărbătoare prin muncă și curaj civic, prin devotament și credință. Vom respecta povața strămoșilor și vom ocupa locul nostru binemeritat alături de toate popoarele.”

 Deputatul Gheorhge Brașovschi a salutat  cetățenii prezenți la eveniment și a spus: „Mă închin până la pământ în fața celor care au muncit zi de zi, oră cu oră, an cu an, pentru ca Independența Republicii Moldova să aibă loc. Și iată că la 1991 acest lucru s-a întâmplat. Au urmat ani de grele încercări, de cumpănă pentru Republica Moldova. Însă datorită unor oameni consecvenți, verticali, corecți, cinstiți, astăzi, la 28 de ani, suntem  independenți .

Proclamarea Independenței  Republicii Moldova este un imperativ al timpului, o parte componentă al proeselor europene de democratizare, afirmare a libertății, independenții și unității naționale. Avem cu toții obligația morală  să apreciem sacrificiul celor care ghidați de puternice sentimente naționale și umane au purtat lupte în numele libertății și independenței noastre. Unii dintre acești compatrioți nu mai sunt printre noi.  Suntem mândri că am fost compatrioții  lor. Să ne amintim de martirii neamului Grigore Vieru, Ion Vatamanu, Dumitru Matcovschi, Adrian Păunescu, Nicolae Costin,  Alexandru Moșanu, Ion Borșevici, Ion și Doina Aldea- Teodorovici, Lidia Istratii, Leonida Lari și mulți alții, care au demonstrat verticalitate, prezență a caracterului și mai ales a conștiinței naționale, au demonstrat că sunt urmași demni. Alături de aceste regretate  personalități s-au aflat numeroși concetățeni de-ai noștri cu aceleași sentimente patriotice, cărora le purtăm un mare și profund respect.”

Valeriu Crigan, președintele Uniunii Veteranilor conflictului de pe Nistru

„Declarația de Independență n-a venit de la sine. Pentru această independență au luptat zeci și sute de mii de oameni. Dar noi cei, care am ieșit la lupta pentru libertatea noastră, știind că adevărul este de partea noastră, știind că acest pământ geme de sute de ani de zile, am învins.

Camarazii de arme din raion și-au dat ce au avut mai scump pe lume – viața și nu s-au mai întors la mamele, soțiile, copiii lor șapte tineri. Faptele lor mereu vor fi în inimile noastre.  Numele lor sunt înveșnicite aici, la Complexul memorial „ Pietate.”

Circa 150 de polițiști  din raionul Sângerei, 370 de rezerviști și voluntari cot la cot, cu arma în mâini au apărat Independența. Șapte tineri au căzut cu moarte de erou, 27- au fost răniți și schilodiți, șapte au devenit invalizi . Din an în an se tot răresc rândurile camarazilor. E foarte  regretabil faptul că,  apărătorii Independenței și Integrității Republicii Moldova nu sunt apreciați la justa valoare. Mă închin în fața celor compatrioți, care au luptat alături de noi,  plecăciuni  Dvs.  celor care sunteți aici,  ați mai fost și atunci, sub razele puternice ale soarelui.

Continuarea puteți vedea in ziarul nr 31 din 30 august