Agricultura conservativă intră cu pași fermi și în raionul Telenești

   Agricultura conservativă intră cu pași fermi și în raionul Telenești

8
DISTRIBUIȚI

 Despre experiența de implementare a agriculturii conservative  Ecoul Nostru a scris relativ  nu demult prezentând ca exemplu societăți agricole în raionul Sângerei. Este un sistem de agricultură care poate preveni pierderile de teren arabil și, în același timp regenera terenurilor degradate, care contribuie la creșterea eficienței utilizării apei, a elementelor nutritive și la producerea durabilă a culturilor.

Agricultura Conservativă se bazează pe aplicarea a trei principii: Disturbanța mecanică minimă a solului  prin încorporarea  directă a semințelor și a îngrășămintelor, acoperirea permanentă a suprafeței solului (cel puțin 30%) cu reziduuri de plante și/sau cu culturi succesive.

Agricultura Conservativă necesită cu 20-50% mai puțină forță de muncă și contribuie enorm la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin reducerea consumului de energie și prin ameliorarea eficienței utilizării elementelor nutritive. Secetele frecvente impun tot mai mulți fermieri să se orienteze spre sistemele alternative de întreținere a solului, cum ar fi agricultura conservativă. Printre acești fermieri se numără și Roman Bolocan, SRL „Maronidal”, din Brânzenii-Vechi, Telenești, care, după patru ani de implementare a agriculturii convenționale, în 2018, a decis să analizeze opțiunile de trecere către No-till. Astfel, anul 2020, marcat de una dintre cele mai devastatoare secete din ultimii ani, l-a convins de eficiența noilor tehnologii.

„Seceta din 2020 a fost decisivă în luarea deciziei de a opta pentru aceasta. Pe lângă costurile mai mici, chiar și anul 2023, în care până la recoltarea porumbului am avut doar 330 mm de precipitații, ne-a confirmat că am ales direcția corectă, obținând recolte bune. Pe lângă faptul că am avut costuri mai mici, solurile pe care ne-am străduit să respectăm asolamentul și am semănat culturi de acoperire au făcut mai bine față secetei.

Pentru a oferi rezultate, sistemul s-a pus miza pe selectarea  unor hibrizi de porumb  cu un ritm rapid de dezvoltare în primele faze de vegetație, toleranță la un spectru larg de boli, dar și, nemijlocit, la seceta care rămâne o preocupare a fermierilor. Astfel, în anul 2023 am decis împreună cu compania KWS să organizăm un lot demonstrativ pentru a testa performanța mai multor hibrizi de porumb în perioada de tranziție către No-till. Am utilizat trei hibrizi. Pe parcursul vegetației porumbului, am avut doar 180 de mm precipitații. Cred că, la o cantitate atât de mică de precipitații, tehnologia și hibrizii de porumb pretabili pentru aceasta și-au demonstrat pe deplin eficiența”, a specificat  Roman Bolocan.

Nicolae Cotlău, conducătorul unei gospodării  agricole de la Brânzeni  ne spune că  sistemul ne mai numește  no-till de la no-tillaj sau non invaziune  și asigură condiții ideale pentru cultivarea plantelor . Cu succes sunt cultivate astfel de plante ca rapița, mazărea, lintea și floarea soarelui:

,,Am cunoscut asemenea tehnologie într-o revistă agricolă din SUA încă mulți ani în urmă. Nu mira faptul că terenul se prelucrează un pic altfel decât la noi, însă cu certitudine umezeala rămâne în sol, substanțele nutritive – la fel. Este o nouă abordare în agricultură care trebuie salutată  și promovată”.