DISTRIBUIȚI

Miercuri , 27 noiembrie curent membrii Consiliului raional Sângerei,nou ales, s-au întrunit într-o ședință extraordinară. Printre subiectele incluse pe orgdinea de zi asupra cărora aleșii raionali urmau să ia decizii, a fost alegerea conducerii raionului ,aprobarea organigramei și a statelor de personal ale Aparatului președintelui, direcțiilor, secțiilor și a altor subdiviziuni din subordinea Consiliului raional. Conducerea raionului a fost aleasă. Cu votul majorității din Consiliu, a fost aprobată decizia de instituire a unei noi funcții de vicepreședinte al raionului. De la doi vicepreședinți ai raionului au trecut la trei.

La ședință au fost prezenți toți 33 de consilieri. Pentru misiunea de președinte al ședinței a fost propusă și votată candidatura consilierului Ion Roșca. Spre examinare în cadrul ședinței au fost propuse subiectele: alegerea președintelui raionului, dar și aprobarea organigramei și statelor de personal ale Aparatului președintelui. La subiectul alegerii conducerii raionului, președintele fracțiunii PLDM în Consiliul raional Ion Galus a ieșit cu propunerea fracțiunii pentru a înainta în funcția de președinte al raionului candidatura consilierul Grigore Corcodel. Din partea Partidului Socialiștilor, prin vocea consilierului Alexandru Străjescu a fost înaintată candidatura lui Vasile Luca la funcția de președinte al raionului. Acesta și-a retras candidatura. Majoritatea din Consiliul raional Sângerei, membrii Alianței Alternativa au susținut propunerea președintelui fracțiunii PLDM și au votat candidatura consilierul PDM Grigore Corcodel la funcția de președinte al raionului. Grigore Corcodel a mulțumit pentru încrederea acordată și a încredințat și pe cai care l-au votat în această funcție și pe cei care nu l-au votat că el „va reprezenta interesul cetățeanului și a raionului, nu a partidului”.
Prin majoritatea voturilor a fost aprobat proiectul de decizie cu privire la majorarea numărului de vicepreședinți ai raionului, de la doi –la trei. Președintele a solicitat fracțiunilor să se consulte asupra candidaturilor pentru funcția de vicepreședinte a consilierilor : Tudor Tutunaru pentru domeniile social, învățămănt, ocrotirea sănătății, Ion Bârsanu pentru domeniul agricultură, relații cadastrale, infrastuctura drumurilor, Iulian Erimei pentru atragerea investițiilor, cultură, tineret și sport .
După o pauză de consultări asupra acestor candidaturi, fracțiunile s-au întrunit și ședința a continuat prin votarea cu voturile majorității din Consiliu a acestor candidaturi în funcția de vicepreședinți.
Au fost și voci din partea opoziției care s-au expus contra acestui proiect de decizie , instituirea celei de-a treia funcție de vicepreședinte al raionului. Explicația acestora a fost că„ în condițiile când, cetățenii se confruntă cu multă sărăcie, țara e săracă Consiliul raional Sângerei își permite luxul a achita anual 161 mii lei salarizarea unui al treilea vicepreședinte al raionului. I-au cerut președintelui raionului să se implice în multe dintre aceste domenii, cum ar fi inclusiv atragerea investițiilor, căci deține practică și capacități în administrarea raionului.
Cu toate disensiunile care au fost simțite și au dominat această ședință, consilerii au examinat și alte subiecte, cum ar fi: cererea de transferare a Mariei Huzun, din funcția de șefă a Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, în funcția publică de conducere de șefă adjunct a acestei direcții. Prin votul lor consilierii au satisfăcut cerința respectivă. De asemenea, consilierii s-au pronunțat asupra cererii de transfer a Mariei Bajura, șefa Direcției Educație Sângerei, la funcția publică de șefă a Direcției Asistență Socială și Proteția Familiei. Interimatul funcției la Direcția Educație va fi îndeplinit de Mihai Curciuc.
A mai fost examinată în regim de urgență și proiectul de decizie cu privire la modificarea bugetului raional pentru anul 2018 în lectura a doua. Potrivit explicaților și argumentelor făcute public de Octavian Banaru, șeful Direcției Finanțe, aceste modificări sunt necesare pentru a a nu pereclita procesul de salarizare și a evita riscul achtării acestora la timp.