DISTRIBUIȚI

Două săptămâni în urmă, în zilele de odihnă spectatorii numeroși ai raionului, ultima dată în acest an, au auzit bătăile mingei de piele și triluri ale fluierului arbitrului. Sezonul fotbalistic al anului 2019, practic terminîndu-se, a adus și bucurii, și amărăciuni.
Dezamăgirea principală a sezonului trecut a fost participarea prăbușită a echipei FC Sângerei în Campionatul Republicii Moldova în divizia „A”. După succesul de bronz al anului trecut, puțin cine a așteptat acest rezultat. Dar deja din startul campionatului a fost văzută pregătirea slabă funcțională a echipei pentru sezonul nou, ce a influențat rezultatul procesului slab de antrenament. Pe lângă faptul că componența echipei anului trecut a fost păstrată la 70-75%, echipa s-a avântat în luptă. După turul I ,echipa a ocupat locul 4 de la urmă urmă. Spectatorii însă au păstrat speranța ca staful de antrenori o să remedieze situația. Dar după tur în componența echipei din jucători cu experiență au rămas numai trei fotbaliști – D.Maga, V.Țuguțchi, I.Bîcicov. Jucătorii angajați suplimentar de la începutul returului numai au confirmat lucrul selectiv foarte slab al antrenorilor echipei . A șchiopătat disciplina de joacă și chiar disciplina pe teren.Apariția gălăgioasă în componența echipei a lui Rodrigo Bostan, de la început arăta optimistă. Apoi s-a schimbat din cauză disciplinei joase (5 cartonașe galbene în 10 jocuri.Până la urmă s-a terminat cu plecarea lui grabnică din echipă. Gheorghe Hadîrcă a reușit în trei meciuri să „câștige” trei cartonașe galbene. Nu mai buni indici au demonstrat recruții returului Alexandru Carabulea și Liviu Croitoru, care au primit câte 2-3 cartonașe tot de aceeași culoare. Dar cum a putut să fie altfel, dacă capitanul echipei și fotbalistul talentat Dumitru Maga pe parcursul campionatului a primit 2 cartonașe roșii și încă un buchet de cartonașe galbene, fapt pentru care el a fost descalificat în timpul turneului.
Returul echipa FC Sângerei l-a susținut încă mai rău, decât turul. Ultima victorie echipa a sărbătorit încă la 13 august, și din timpul acela numai două jocuri a terminat la egalitate.Cu toate că nominal în staful de antrenori sunt deajuns oameni, care ocupă diferite posturi, echipa a reușit să primească înfrângere pentru nepregătirea terenului către meciul campionatului. Nu a fost încercare cuvenită din partea Consiliului raional, dar și echipa FC Sângerei nu a fost gestionată Asociației raionale de fotbal. Cu problemele mari în echipă antrenorul principal Eugen Cucoș a rămas unu la unu singur, practic fără susținerea altor membrii ai stafului de antrenori. Macar că finanțarea echipei nu cu mult se deosebea din anul trecut. Iată numai rezultatul diferit – bronz anul trecut și practic ultimul loc în campionatul anului curent. Astăzi numai amintim jubileul, că 40 ani în urmă echipa „Avangard” din Lazovsc în competițiile republicane a câștigat Cupa „Iurie Gagarin”, Cupa „Spicul de aur” și medalia de bronz a Campionatului RSSM. Dar astăzi – zborul în divizia „B”.
Totodată, în această divizie a Campionatului RM în anul curent prima dată au participat fotbaliștii echipei FC Pepeni. Până la ultima joacă echipa a pretins la locul III, în seria „Nord”. Numai înfrângerea în ultimul meci la Soroca -0:3 a clasat echipă pe locul 4, ce trebuie de socotit ca rezultat reușit pentru debutanți ai competițiilor republicane.
Foarte bogate în acest an au fost competițiile raionale la fotbal. Începutul a fost marcat de campionatul de primăvară la mini-fotbal, în care au participat 15 echipe. Succesul l-au obținut jucătorii primăriei Iezărenii Vechi. În competițiile pentru Cupa raionului au luat parte 16 echipe și la startul Campionatului raional au ieșit tot 16 echipe. După întrerupere s-au întors echipele din Drăgănești, Cubolta, Chișcăreni, iar la Cupa raionului au jucat încă fotbaliștii s.Cotiujenii Mici. Campionatul raionului Sângerei este considerat ca unul dintre cel mai prezentabil în republică. Pentru comparație – în Campionatul raionului Briceni participă 8 echipe, la Bălți – 6 echipe, îar în Campionatul raionului Fălești – numai 4. Nu cu mult mai bună este situația și în alte raioane ale republicii. Acest fapt bucură pe toți activiștii fotbalului raionului. Bineînțeles, nivelul echipelor încă este diferit, de aceea foarte des se întâlnesc rezultatele meciurilor cu scor categoric. Posibil, în viitor să aibă loc procesul împărțirii participanților în campionatului raional pe grupe, cum a fost cândva ,în anii 80-90 ai secolului trecut. Dar această întrebare rămâine pentru discuție la conferința de dare de seamă a Asociației Raionale de Fotbal Sângerei, care va avea loc la începutul anului viitor.
Campionatul raionului anului curent l-a câștigat echipa „Victoria” din Sângerei, care numai în 7-8 meciuri până la finișul turneului a putut să întreacă echipa „Zorile” din Ciuciueni. Totodată, Ciuciuenii prima dată în istorie au câștigat medaliile campionatului. Pe locul 3 la finiș a ieșit echipa „Speranța”, care a depeșit pe „Atletic” din Copăceni. Anume aceste 4 echipe duminică la 3 noiembrie au executat Cupa Prestigiului, tradițional, care au câștigat-o fotbaliștii din Sângereii Noi. Toate jocurile turneului s-au petrecut în luptă încordată și interesantă, ce si a confirmat egalitatea echipelor în putere și propunerea mea personală la repartizare echipelor pe grupe în conformitate cu puterea lor.
În acest an ARF Sângerei a lărgit calendarul competițiilor raionale. În campionatul între copii au participat 5 echipe. Prima dată a fost organizat turneul raional la mini-fotbal între veterani, numai trebuie de rîdicat masivitatea turneului și de organizat competițiile deschise între veterani. Cu atât mai mult că în raion sunt 10 terenuri de mini-fotbal și baza materială ne permite acest lucru..
Din acest an înregistrarea permanentă în calendarul ARF a primit și Supercupa raionului. Totodată, posesorul acestui trofeu au devenit jucătorii FC Pepeni. Cu părere de rău, competițiile acestea, ca și turneul de primăvară la mini-fotbal, au devenit ultimele în acest an, în care au participat sportivii din Pepeni. Nu s-au prezentat ei nici la Cupa raionului, nici la campionatele între copii și veterani. Socot că 9 jocuri ale Campionatului RM, care au avut loc la sâmbetele pe stadionul s.Pepeni a fost foarte puțin pentru sat. Iar pauza între tur și retur în competițiile diviziei „B” (de la 6 iulie până la 31 august) practic pe două luni a lipsit satul de fotbal. Cred că primăria satului Pepeni trebuie să se gândească la acest fapt și să găsească posibilitate de a participa cu echipele satului și în competițiile raionale.
A rămas în acest an deschisă și problema lărgirii corpului de arbitri ai raionului. Dar la tema aceasta, eu gândesc, noi să ne întoarcem cu analiză aparte și cu articol aparte în ziar.
În încheiere, în câteva cuvinte vreau să mă refer de ce se bucură spectatorii și iubitorii fotbalului raionului. Sâmbătă se termină turul Campionatului RM între copii și juniori, în care bine joacă discipolii Școlii sportive. Participînd în divizia „B” seria „Nord” , juniorii noștri la finișul întermediar au venit în fruntea turneelor: echipa U-14 (antrenorul Chiril Șușu) a ocupat poziția 5, iar echipa U-16 (antrenorul Gheorghe Ion Cucoș) s-a plasat pe locul II.
Necatând la oarecare nereușită a anului curent fotbalistic, fotbalul Sângerei are viitor. Principalul – de eliminat greșelele sezonului petrecut și de făcut concluziile corecte.

Vladimir Hurs, membru al Asociației Raionale de Fotbal