DISTRIBUIȚI

img_4167 img_4182 exepSecția Situații Exepționale a raionului a organizat la finele săptâmânii trecute (21octombrie) aplicații la protecția civilă. Potrivit scenariului a avut loc un cutremur care a zguduit pâmântul și a provocat consecințe grave, cu necesități de salvare, inclusiv și a multor vieți omenești. Printr-o ședință operativă, președintele comisiei vizate, Vasili MARANDIUC a organizat implicarea tuturor serviciilor și foarte multă tehnică de salvare a victimelor și remediere a situației. Exercițiile practice s-au desfășurat în 5 locații, unde au fost salvati sinistrații, remediate scurgerile de gaze, deconectările de curent electric.Potrivit lui Ion GHEȚIU, șeful Secției Situației Excepționale de ajutorul salvatorilor a fost nevoie imediat la Liceul Teoretic „Olimp”, una din locațiile vizate. Directoarea Ludmila ȘISCANU a demonstrat evcuarea promtă și imediată a copiilor din instituție. Un copil a rămas blocat. Au fost demonstrate acțiuni de salvare a sinistratului și de lichidare a incendiului provocat în bibliotecă. Ulterior a fost recepționată informația de la benzinăria la intrarea în oraș. Aici s-a produs un grav accident rutier. Lucrătorii benzinăriei primii s-au mobilizat și au intervenit. Ei au avut nevoie și de ajutorul salvatorilor, care bine echipați, au efectuat lucrări de descarcerare. Echipa SMURD a acordat persoanelor accidentate primul ajutor medical. Situațiile de risc au continuat a fi raportate și din alte instituții din raion. Medicii veterinari din cadrul Agenției raionale pentru Siguranța Alimentelor, monitorizați de către Valeriu GOLBAN au demonstrat aplicațiile practice de lichidare a unui focar de rabie și de decontaminare a acestuia. Totodată, specialiștii întreprinderii „Sângerei-Gaz” au eliminat defecțiunile și scurgerile de gaze, apărute în urma cutremurului de pământ. Alături fiind pompierii au asigurat paza antiincendiară a obiectului dat. Echipa de specialiști și de asigurare a protecției civile din cadrul filialei Sângerei SA „Red-Nord” au lichidat consecințele provocate în rețeaua de distribuire a curentului electric și de lichidare a incendiului izbucnit.
La altă locație, Spitalul raional, medicii susținuți de directorul instituției medicale Lilian BRÂNZĂ au demostrat mobilizare promtă în preluarea sinistraților și victimelor accidentului , dar și de evacuare a pacienților unei secții zguduită de cutremur.Potrivit președintelui Comisiei raionale pentru Situații Exepționale aplicații pentru lichidarea consecințelor situațiilor de risc au avut loc nu doar în locațiile din orașul Sângerei, dar și în teritorii, la punctele de salvatori și pompieri. În teritoriul primăriei Drăgănești au fost implicați 100 de cetățeni, inclusiv și agenții economici cu tehnică de intervenție. Toate exercițiile practice organizate la protecția civilă în raionul nostru au fost supraveghiate de specialiști din cadrul Direcției Republicane pentru Situații Excepționale de Lilian BOTNARIUC, șeful Direcției Situații Exepționale Bălți. Fiecare dintre ei au analizat exercițiile la protecția civilă aplicate din punctul lor de vedere, au făcut recomandările necesare, spunând că au rămas satisfăcuți de modul de organizare a aplicațiilor practice în raion. Ei au mulțumit lui Vasili MARANDIUC, pentru bună organizare în calitate de președinte al Comisiei raionale pentru Situații Exepționale.
Acestea sunt organizate o dată în 5 ani. De la o perioadă la alta lucrurile în protecția civilă, dar și în îmbunătățirea cu tehnică necesară pentru intervenție și deprinderi de salvare se îmbunătățesc.
Primarii prezenți la acest eveniment, au mărturisit că le va fi de real folos totul ce au văzut și au preluat pentru protecția civilă fiecare în teritoriul administrat. Dar mai bine să ne fereaacă Bunul Dumnezeu de astfel de nenorociri. Ei au recunoscut că nu ar face față, nici prin mobilizare a cetățenilor, nici prin asigurure cu tehnică. Mai au multe de remediat pentru a avea o siguranță a protecției civile în teritoriu în cazul unor situații extremale.