70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări

70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări

61
DISTRIBUIȚI

CALVARUL DEPORTĂRILOR

70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări

La 6 iulie se împlinesc 70 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staniliste din Basarabia și Nordul Bucovinei. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 u fost urcate în vagoane și trimise în Siberia zeci de mii de persoane din Moldova, regiunile Cernăuți și Ismail ale Ucrainei.

Regimul comunist i-a considerat criminali pe mai mult de  22 de mii de basarabeni, dintre care două treimi erau femei și copii. Acești oameni au fost ridicați de la casele lor, încărcați în 1315 vagoane, formând 33 de garniruti de tren și transportați în condiții îngrozitoare în Siberia și Kazahstan. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949,  peste 35 de miide oameni au fost  încărcate în marfare și duse departe de vatra strămoșească. Puțini au rămas dintre cei care au fost reabilitați.La 6 iulie curent, autoritățile raionului organizează ziua comemorării victimelor calvarului stanilist în comunele  Prepelița și Chișcăreni, unde vor avea loc mitinguri și depuneri de flori.

 Sursă: Maria Țurcanu

 

                  Icoana făcătoare de minuni

                                       Povestire documentară

 

                   1.Prevestirea fatală

 

     Maria nu-şi mai aminteşte  când şi cum a ajuns Icoana Maicii Domnului în casa  lor. O ţine minte de mică – era atârnată într-un colţ, pe peretele dinspre soare – răsare în odaia copiilor. Serile şi dimineţile în faţa ei spuneau „Tatăl nostru” şi alte rugăciuni învăţate de la bunei.

     Când a crescut mai mare a început a pune întrebări referitor la credinţă, ortodoxie, icoane etc. şi mama Ecaterina i-a povestit că  Icoana din camera copiilor este o copie adusă a unei Icoane vechi, ce se păstrează la Sfîntul Munte Atos din Grecia şi că originalul ar fi fost pictat de Evanghelistul Luca încă pe timpul când Maica Domnului era pe Pământ. Le-a dăruit-o la cununie naşul Fiodor Lefter. Icoana era de formă patrată, încadrată într-o ramă aurie şi o reprezenta pe Maica Domnului, ţinându-l în braţe pe  Iisus Hristos cu mâna dreaptă întinsă în semn de binecuvântare. 

Sursă:

Tadeu Nagacevschi,

membru al Uniunii Scriitorilor Europeni de limbă română, Cetățean de Onoare al raionului Sângerei