29
DISTRIBUIȚI

După două contramandări, Ședința Consiliului raional a avut loc   

 Pentru ziua de miercuri 7 decembrie consilierii consiliului raional Sângerei au fost chemați din nou în ședință , pentru a treia oară. Anterior două dintre ședințe extraordinare programate care urmau să se desfășoare, nu au avut loc. Prima dintre ele  a fost programată pentru 24 de noiembrie, curent. Ședința  nu s-a desfășurat. După cum ne-au informat mai mulți dintre consilieri „nu au întrunit numărul deliberativ”. Au absentat de la ședință majoritatea consilierilor, dintr-o tabără și din alta. Miercuri,30  noiembrie aleșii raionali au fost rechemați din nou la datorie. De data aceasta s-au prezentat  socialiștii împreună și consilierii din partea Partidului „Șor” și PLDM. Către ședință s-au pornit 18  consilieri , dar   la apelul făcut de secretarul Consiliului s-au dovedit a fi în sală doar 16.După cum a comentat Vasile Luca , președintele Fracțiunii PSRM, „doi dintre ei, parcă veneau cu noi, dar a s-au făcut dispăruți  pe drum .   Este vorba de Victor Guțu și Ivan Cebotari , consilieri din partea Partidului Comuniștilor.

  „Noi avem viziunile noastre și nu așteptăm și nu avem nevoie cineva să ne indice ce să facem, cum să procedăm. Noi am votat proiecte de decizii împreună cu socialiștii. Asta nu înseamnă că noi nu avem, anumite viziuni asupra problemelor cu care ne confruntăm și situației din consiliu”, a spus consilierul Victor Guțu. La absența consilierilor PAS și a celor care îi susțin a făcut replică și consilierul Oleg Cernei, care le-a reproșat că „ pe ordinea de zi sunt incuse 24 de chestiuni importante care țin de interesul cetățenilor, cât și salarizarea a 40 de asistenți  personali pentru copiii cu dezabilități  în baza memorandumului încheiat între  Ministerul Muncii și UNICEF. El a criticat absența fracțiunii PAS de la ședință.

 La rândul lor consilierii vizați au exprimat viziunea lor și motivele care i-au făcut să absenteze. Nicolae Racu, consilier din partea PAS,  a spus, „ socialiștii și cei care fac parte din fracțiunea lor să-și facă regulă la ei,  apoi să ceară socoteală”.

 Colegul său, Gheorghe Cazacu a justificat motivul neprezentării lor la ședință.„ Mai întâi mulți dintre consilierii noști nici nu au fost informați despre desfășurarea ședinței. Nu au primit nici pachetul cu proiecte de decizii asupra cărora să se expună. Cel mai revoltător este și faptul că noi am înaintat 8 proiecte de decizii. Le-am prezentat la secretara Consiliului. Nici unul nu a fost luat în seamă și nu au fost   incluse în ordinea de zi a ședinței. Astfel s-a procedat cu proiectul de decizii prin care ne-am propus să   alegem un alt președinte al raionului, interimar , în locul lui Grigore Corcodel, care a fost  prin decizia instanței de judecată a fost suspendat din funcție pe o perioadă de 1 an. Odată  cu proiectele de decizi , noi am înaintat mai multe notificări către secretara Consiliului. Niciuna nu a fost pusă în vedere și în lucrul ședinței. Din acest motiv, nu am putut să ne convocăm în comisiile consultative de specialitate. Total am fost ignorați, motiv pentru care nu ne-am prezentat”, a explicat consilierul PAS.

 Pentru ziua de miercuri 7 decembrie, curent, a fost programată o a treia ședință a legislativului raional. Să ne așteptăm la noi surprize, că ne-am obișnuit cu ele:  ba pune în funcție, ba impune demisionarea. Asta face  Consiliul raional Sângerei. Grijă de cetățeni n-a fost și n-o să fie. Consiliul raional Sângerei la ședința precedente au votat demisia  vicepreședintelui Tudor Tutunaru. La ședința de miercuri 30 noiembrie, contramandată, acesta venea cu decizia instanței de judecată, prin care le cerea consilierilor  raional  să-i  votez în termen de  3 zile, repunerea sa în funcția deținută.

  

              S-a conturat majoritatea în Consiliul raional  și au votat un președinte comunist    

     Ședința repetată din 7 decembrie a avut loc. De data aceasta prezența consilierilor a fost impecabilă. Din 33 de aleși local au fost prezenți 32, cu absența doar a lui  Ruslan Delogramatic. Majoritatea consilierilor au venit cu lecția pregătită. Consilierii socialiști împreună cu cei ai Partidului „Sor” și PLDM au reușit să-i treacă de partea lor pe cei doi consilieri care la ședința precedentă „iar fi pierdut pe drum către ședință. De data aceasta, ei Ivan Cebotari și Victor Guțu s-au alăturat  și au ajutat consilierii socialiștii și peledemiști să constituie o majoritate în Consiliul raional. Președinte al ședinței a fost ales Oleg Cernei.

 Având majoritatea, ei au propus candidatura la funcția de președinte al raionului( interimar)  pe perioada unui an, dat fiind faptul că Grigore Corcodel a  fost suspendat din funcție prin decizia instanței de judecată și a Biroului de Probațiune Telenești. Ivan Cebotari, consilier din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a fost votat unanim de majoritatea configurată la funcția de președinte al raionului.

    Consilierii din partea Partidului PAS și susținătorii lor, au „felicitat” colegii consilieri pentru această decizie, că au vândut democrația pe comunism” și au părăsit sala. Ședința și-a continuat lucrările. Au fost examinate și votate mai multe proiecte sociale. Cu vot majoritar au fost direcționate surse financiare către primării, care au câștigat proiecte valoroase cu AIPA, către Direcția Asistență Socială și Protecția Familiei pentru salarizarea asistenților personali angajați, Spitalului raional pentru instalarea unui ascensor, către Incubatorul de Afaceri.

 Următoarea ședință  a Consiliului raional, una ordinară  este preconizată pentru 23  decembrie, cu examinarea prioritară pe odinea de zi a chestiunii cu privire la aprobarea Bugetului raionului.