163
DISTRIBUIȚI

 

 Testament Vă las iubirea și cartea mea

 Olga Rudeanu, profesoara Liceului„ Ion Creangă” și-a lansat recent prima sa plachetă de versuri întitulată „În oglinda timpului”. După cum a mărturisit autoarea însăși: „Visul meu e o carte/ Cartea mea – i un destin/, Filele-i sunt șoapte /Sacre rădăcini”. Testament Vă las iubirea și cartea mea

 Vera TABARCEA

  La evenimentul vieții sale Olga Rudeanu a avut prezenți elevii de astăzi, foștii ei discipoli veniți de pretutindeni, actuala echipă de profesori, colegii săi, profesorii din Reuniunea metodică raională,   actualul director și foștii directori ai instituției liceale, ca Mihai Druță și Mihai Doagă. Ei toți o cunosc pe autoarea  plachetei de versuri drept o excelentă profesoară de limba și literatura română și a dragostei față de cuvânt. În mesajul său de felicitare pentru acest vis împlinit directorul Vitalie Petrov a remarcat  talentul profesoarei de a pune cuvântul potrivit la locul potrivit și talentul poetic: „Arta de a pune cuvântul-l unde trebuie o deține foarte bine colega mea. Ne-a făcut o surpriză prin lansarea cărții, care a contribuit la promovarea imaginii instituției noastre. În cartea sa ne aduce aminte despre întreaga noastră viață, cum se repetă din generații în generații.”

  Cu sentimente și aprecieri dintre cele mai nobile și frumoase s-a adresat eroinei evenimentului și Mihai Doagă: „Acum Olga Rudeanu, profesoara și poeta are o voce blândă și calmă, parcă nu recită, dar își șoptește versurile. Ani în urmă, când a venit în școala din satul Rădoaia tânără specialistă era ca o mare în zbucium de valuri. Voia totul să facă, să cuprindă. Avea atâta energie, cât cuprindea universul. Ea s-a realizat și a făcut lucruri frumoase. Nu căuta merite, nici laude, dar se dăruia și era încântată și îndrăgostită de munca ei cu copiii  pentru  modelarea cuvântului. Acum este tot o mare, de înțelepciune și de talent, doar că împlinită și liniștită  în valurile și zbuciumul ei”.

  „Nostalgică după trecut, cu teamă  pentru viitor, Vă mulțumim că faceți parte din viața mea, din viața noastră”, au mărturisit foștii ei discipoli, prezenți la lansarea cărții. Cu o dedicație, caldă și inteligentă, scrisă în timpul evenimentului și inspirată de revelația primită de la spectacolul poetic, dedicație pentru colega, a venit membra Reuniunii  metodice a profesorilor de limbă română din raion, Tamara Gumovschi de la Gimnaziul „Ion Vatamanu”.

Autoarea plachetei știe și poate să-l dăinuiască pe profesor și este un talent binecuvântat de Dumnezeu care, după cum a fost remarcat în timpul festivității, i-a pus mâna pe creștet. Rodica Budeanu, directoarea Gimnaziului„ Dumitru Matcovschi” din satul Cotiujenii Mici, asemenea scrie poezie și învață  copii dragoste de graiul strămoșesc, de plai, de valorile neamului. O face prin iubirea și prin datoria sa de profesoară de română. ”Este deținătoare de premii la Concursuri Național de Poezie și a mărturisit: „M-a încântat lansarea cărții. Am fost ca la un spectacol de zile mari. M-a purificat. Eu fac poezie, dar mai am până a scrie atât de bine ca doamna Rudeanu. Îi mulțumim pentru revelația dăruită”.

 Este  cu bună seamă o enigmă, cu cuvântul frumos rostit în suflet și pe buze. La insistența fiicelor ei, ea  a editat cartea. Ele au selectat poeziile, au gândit titlul cărții și au încurajat-o pe mama să-și socată sufletul, inclusiv spiritul poetic la suprafață, să-și împărtășească emoțiile și frumusețea poeziilor, greutatea lor cu publicul larg , constituit din oameni dragi, care fac parte din viața ei și au făcut. Ea a ascultat  fiicele, a mers pe îndemnul lor, doar că a întitulat cartea cum ea a simțit, cu titlul unei dintre poeziile din cuprins, „În oglinda timpului”. Este o dedicație soțului ei și vieții lor în doi, când cu bune a fost, când cu rele, dar suflet în suflet totdeauna.

  „Sunt fericit că am putut să las pentru puțin  lucrul în Parlamentul Republicii Moldova și să pot participa la lansarea cărții doamnei Rudeanu, colegă, și la întâlnire cu poezia  ei. M-am regăsit în cartea și în fiecare poezie scrisă. Frumoasă sărbătoare pentru purificarea sufletelor. La timpul când am fost director al școlii de altă dată, acum liceu, și după, am considerat-o o profesoară deosebită și cu o inteligență de altă mărime. Pătrunzătoare-i sunt poeziile: picături de lumină, de dor, de revelație, de regrete și dragoste. Numai oameni deosebiți pot crea poezii deosebite, în care să te regăsești. Am venit ca la un spectacol și spectacol a fost. Prin poezia ei autoarea ne-a dus într-o lume  în care  gândim în basme și  vorbim în poezie,” a spus Mihai Druță.

  La eveniment a fost prezentă și Direcția Educație Sângerei prin reprezentata Olga Cosic, specialistă principală, care a felicitat-o pe Olga Rudeanu cu  ocazia evenimentului vieții ei și i-a înmânat Diplomă de Merit.

 Nu știm dacă  poetesa Olga Rudeanu este la prima ei lansare de carte .Mai are poezii scrise, multe.  Nici  fetele ei nu știu de ele încă și nu le-au sorbit cu privirea și cu sufletul. Poate vor încăpea într-o carte, poate în două. Dar vrea să se grăbească. Și așa regretă, că a întârziat cu editarea cărții cu10-15 ani ,inclusiv cu prezentarea poeziei publicului larg.