30
DISTRIBUIȚI

Locuitorii din Sângerei se bucură de infrastructură socială modernă

Marți, 6 decembrie în orașul Sângerei a avut loc un eveniment multașteptat de copii și părinți,  finalizarea proiectului „ Sângerei- orașul incluziunii teritoriale.” Și anume inaugurarea scuarului „Unirea”, unde  a fost amenajat un teren de joacă, altul de fotbal, dar și spații de recreere. Recent, în oraș au fost  construite mai multe terenuri de joacă, mini-stadioane pentru fotbal etc. Toate grație implementării proiectului finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) și implementat de Agenția  de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.

Maria Țurcanu

În orașul Sângerei a fost inaugurat la 6 decembrie curent Scuarul Unirii, amenajat în cadrul proiectului de revitalizare urbană „ Sângerei- orașul incluziunii teritoriale”, implementat de ADR Nord în perioada aprilie- noiembrie 2022. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților centrale- Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, deputații Gheorghe Ichim și Mihai Druță, Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu, Maria Prisăcaru, directoarea ADR Nord, persoane locale, directori și specialiști ADR Nord, locuitori ai orașului Sângerei.

Participanții prezenți la eveniment au mers în marș pe strada centrală a urmei până în Scuarul Unirii. Primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, a salutat oficialii și le-a mulțumit pentru că au dat curs invitației de a fi prezenți la eveniment.

„Sunt  enorm de satisfăcut pentru realizarea minunată, amenajarea scuarului, construcția celor două stadioane, patru terenuri de joacă, amenajate curțile cu trotuare asfaltate. S-a înfăptuit un lucru minunat. Țin să menționez că, banii au venit în orașul Sângerei datorită susținerii ADR Nord și s-a făcut totul pentru cetățenii urbei ca ei să aibă condiții bune, calitative aici acasă. În urma implementării proiectului, au fost obținuți 4691 metri pătrați de trotuar reconstruite, 4.225 metri pătrați de căi de acces construite, 4 locuri de joacă construite, 2 stadioane de mini fotbal, un scuar amenajat.

Pentru aceste lucrări, din Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală au fost alocate 15,5 milioane lei, contribuția Primăriei orașului constituind circa 12% din suma alocată.”

Acesta este primul proiect din Documentul Unic de Program început și finalizat  tot în acest an, susține Maria Prisăcari, directoarea ADR Nord.

„Au avut loc mai multe intervenții ce țin de amenajarea, reabilitarea de scuaruri, de curți, de blocuri, amenajarea de stadioane, mini-stadioane de fotbal, astfel de pavilioane. În sine revitalizarea urbană înseamnă atunci când îi dai o nouă viață unei zone – mai deteriorate, mai degradate a orașului, astfel ca să sporim completivitatea orașului și regiunilor.”

Prezent la evenimentul de inaugurare Președintele Parlamentului, Igor Grosu a vorbit despre importanța amenajării unor astfel de zone în toate localitățile din țară.

„La Sângerei avem o zonă de agrement foarte plăcută, un rezultat al muncii de echipă. Acest lucru a fost posibil grație proiectului în valoare de circa 16 milioane de ei finanțat de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, care a fost recent creat de Guvernul Republicii Moldova. Astfel în câteva luni, după cum a declarat edilul urbei, „Sângerei, centrul Europei” devine treptat mai atractiv, confortabil și sigur pentru locuitorii săi.

M-am bucurat să o aud pe Ana Gubceac, directoarea grădiniței nr.1, care a spus că prin realizarea acestui proiect „ un vis i-a fost realizat”- au fost construite șapte pavilioane pentru grupele de copii, lucru așteptat mai bine de 10 ani.

De asemenea, prin programul „ Satul European”, orașul Sângerei va beneficia de 11 proiecte în valoare de peste 51 milioane de lei, care va permite conectarea orașului la Apeductul Bălți-Soroca și reabilitarea rețelelor de alimentare cu apă.

Dezvoltarea locală este unul din angajamentele noastre, iar primii pași deja i-am făcut pentru a începe modernizarea în satele și orașele noastre.”

Cuvinte de recunoștință Primăriei, ADR Nord, tuturor celor care au fost implicați la implementarea proiectului au rostit Petrișor Dumitrescu, Ana Gubceac, Gheorghe Ichim.

Partenerii de dezvoltare  s-au ales cu Diplome de gratitudine. Chiar dacă gerul pișca de obraz, copiii de la grădinița nr.1, Liceul Teoretic „ Olimp” au prezentat un program artistic, după care cei prezenți la eveniment s-au prins în horă în Scuarul Unirii.

Unii locuitori au menționat pentru ”Ecoul nostru”;

„Se face foarte mult pentru copii, locuri de agrement. La grădinița nr. 1 s-au făcut reparații, de nu mai cunoști acest local. Și drumurile se repară. Suntem recunoscători primăriei pentru tot ce fac pentru noi.”

„Sângereiul nostru devine din ce în ce mai frumos, atrăgător. Capătă o nouă imagine, una istorică. Așa ceva nu a mai fost la noi. Se fac lucruri frumoase pentru noi,  pentru tineri, pentru viitor.”