32
DISTRIBUIȚI

 Iau credit să achit impozitele statului și salariile angajaților

  Aceasta este situația unui agent economic din agricultură, după un an agricol secetos și dezastruos cum  l-am avut. Am făcut un împrumut bancar, impus de această situație, să achit impozitele statului și salariile celor 28 de angajați ai mei. Oamenii au muncit, pe arșiță, cum au fost condițiile. Eu nu pot să pun motiv că am ieșit cu mari pierderi și fără recolte. În 39 de ani practic de muncă în sectorul agrar al raionului, cu astfel de situații și an agricol distrugător nu mă-am confruntat. Aceasta îmi este concluzia. Da nimeni nu  vrea să se pună în situația mea și a noastră , pentru că toți colegii mei din domeniul agrar se confruntă cu consecințele grave ale anului agricol 2022. Nimeni nu te ascultă, nu te întreabă, nu te cruță, nu-ți acordă vacanță de achitare. De unde să i-ai plățile pentru toate, dacă nu am obținut recolte? Rezultatul investițiilor și muncii sunt pierderile uriașe. Aceasta în condițiile când pentru obținerea recoltelor așteptate și întreținerea culturilor am procurat motorina, îngrășămintele, chimicalele – la prețurile usturătoare actuale. Dezamăgirile sunt totale și dramatice. De la noi cer, da pe noi ,agricultorii, nimeni nu ne ascultă și nu intră în situația noastră. Au promis că ne vor acoperi pagubele măcar la porumb, că ne vor restitui plățile  TVA-ul. Dar nici o mișcare.  În trei ani și jumătate, nimeni n-a venit ori nu ne-a adunat să ne întrebe care ne sunt problemele și dificultățile. Nici cel puțin să ne asculte. Asta în condițiile unui raion și a unei țări agrare. De parcă nu noi am asigura securitatea alimentară a țării și pâinea pe masa fiecărei familii. Am așteptat să ne sprijine statul, așteptăm în continuare. Cu nou ministru, cu vechi ministru, aceeași indiferență față de noi.  Conform Măsurii nr. 1 a Agenției  AIPA , dacă  deschizi credit la bancă pentru  procurarea motorinei , benzinei sau a îngrășămintelor minerale sau chimicale bunăoară, ni se restituie 6 %. Dacă motivul creditării este achitarea salariilor sau plata impozitelor, nu ți se restituie nici un bănuț. Magnații au pus stăpânire pe tot, sunt mai periculoși decât seceta. De ce să nu aibă statul bancă sa. Să nu fiu nevoit să i-au creditul cu rata dobânzii de 20 % și comisionul de 2%. Cu totul ne pun la pământ.

Mulți colegi care până acum au întreținut livezi de măr, de prune, le scot pe un capăt. Motivul este că nu au ce face cu producția. În legătură cu războiul din Ucraina pe care-l duce Rusia, accesul la piața de desfacere este limitat și imposibil. 

  Văd cădere, prăpăd și nici un viitor pentru sectorul agrar. Situațiile cumplite de secetă vor continua an de an, dacă  nu va fi oprită tăierea pădurilor. Apa e în pădure. Oxigenul e în pădure. Nu sunt total pesimist. O să ieșim din iarnă, o să încercăm din nou să creștem pâine. Numai că nu cred în minunea schimbării atitudinii față de noi, producătorii agricoli, cei care suntem  inima țării și-i menținem pulsul.

 Gheorghe Cernogal, directorul Gospodăriei Țărănești cu același nume.