28
DISTRIBUIȚI

 Nici preț bun nu-i, dar nici cumpărători

  Producătorii agricoli se află într-o situație dificilă. La mine în gospodărie situația e ca la toți. A fost un an dificil, secetos. La toți , pe toate câmpurile producția agricolă a fost compromisă. Dar cel mai mult , aproape sută la sută, a fost afectat porumbul. Am investit pentru a obține 10-12 tone de porumb de pe o suprafață de 100 ha, dar am strâns câte 800 kg. Nici producția de grâu și de orz nu ne-a bucurat. Am obținut câte 2,5 tone, dar investițiile și așteptările au fost pentru 5 tone de la fiecare ha. Rapiță urma să obținem 4 tone la ha, dar nu două cum am obținut. Producția de floarea soarelui asemenea ne-a dezamăgit, nu a fost cea așteptată. Dar problema nu este numai în secetă. Creșterea nesăbuită a prețurilor la tot ce înseamnă mijloace pentru agricultori, începând cu prețul la motorină. Am procurat   scump carburanții și am plătit accizele tot noi .Acum stăm cu producția și nimeni nu o solicită. Nici preț   bun nu – i ,dar nici cumpărători. Se cumpără multă producție agricolă din Ucraina, în haosul acesta provocat de războiul din țara vecină. Totul contra noastră ca producători agricoli, totul contra puterii  actuale. Lucrăm nu pentru noi, nici pentru stat. Lucrăm pentru companii, care își pun prețurile și le mențin, oricând în detrimentul nostru ca producători agricoli. Cu greu ne menținem. Noroc că am avut producția de floarea soarelui din anul trecut. Am realizat-o cu 9,50 lei kg.           

 Cu aceste rezerve am pornit noul ciclu agricol. Am pregătit din nou terenurile, am semănat rapița, grâu de toamnă. Am achitat cu regularitate salariile mecanizatorilor care lucrează câmpurile : Leonid Boaghe, Ion Melnițchi, Gheorghe Grâu. Acum ei vor ridica și salariul al treisprezecelea. Am onorat obligațiile față de proprietarii terenurilor agricole care le-au dat în arendă și în grija noastră, achitându-le  plata pentru  arendă. Oamenii au muncit și au așteptat bucata lor de pâine.

 Îmi pare rău de atitudinea față de noi, agricultorii. Muncim mult și investim ca să susținem țara și oamenii ei, dar foarte mulți, campanii culeg și trăiesc din rodul muncii și investițiilor noastre, nefăcând nimic, doar majorând prețuri la produsele lor și de care noi avem mare nevoie. Înțelegem că lucrurile nu se vor soluționa rapid, dar mergem înainte. 

Nicolae Racu, directorul Gospodăriei Țărănești  din satul Copăceni