25
DISTRIBUIȚI
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

„Armoniile toamnei  teleneștene”, surprize la ediția a II

Duminica trecută  în centrul orașului  Telenești s-a dat startul  sărbătorii raionale cu genericul ”Armoniile Toamnei Teleneștene” aflate la ediția  II  în cadrul căreia au fost desfășurate mai multe activități precum parada portului popular a colectivelor artistice, expoziții deosebite de toamnă, târgul producătorilor autohtoni, târgul  meșterilor populari din raion și din republică, expoziții de bucate tradiționale, degustări de vin, cântece și dansuri populare prezentate de colectivele artistice din raion în cadrul festivalului concurs raional ”Cântec, Joc și Voie Bună”. 

   Ion Cernei

   La sărbătoarea raională, organizată de Consiliul raional au participat, Mariana Ombun, președintele raionului Telenești, dl Alexandru Taburceanu și Alexandru Isac, vicepreședinți ai raionului, Alina Pascaru, șefa Direcției Generale Educație, Angela Sârbu, șefa Direcției Asistență Socială, Protecția Familiei, ex-vicepreședintele raionului Valerian Bejan, consilieri raionali, primarii din raionul Telenești cât și Vasile Luculescu, viceprimar de Târgu- Neamț, urbe înfrățită cu  orașul Telenești.   

La debutul sărbătorii  Mariana Ombun, președinta raionului a menționat în mesajul de salut că ”Toamna ne-a inspirat și încurajat să organizăm un astfel de eveniment care este menit să promoveze produsele autohtone și harul de buni gospodari ai raionului Telenești, care ne caracterizează neamul și ne propunem să aducem în valoarea, încă odată, tradițiile și obiceiurile moldovenești. Asemenea sărbători deseori contribuie semnificativ la propulsarea spiritului creativ al meșterilor populari, al artiștilor autohtoni, inclusiv al tuturor iubitorilor de frumos și sunt menite a reuni moldovenii în jurul simbolurilor culturale. Apreciem spiritul de unitate al celor care nu ezită să participe la sărbătoarea roadei. Pentru că prețuiți și susțineți tradițiile identitare ale neamului, Vă îndemn, dragi spectatori, să savurați din această zi minunată, să vă faceți timp pentru a admira și aprecia prestațiile colectivelor artistice, expozițiile meșterilor populari, să gustați din bucatele tradiționale. Vă doresc o toamnă îmbelșugată, cu momente frumoase, iar sufletele voastre să fie pline de căldură, de pace, de lumină și iubire! O toamnă minunată, cu soare blând și prosperitate în case.”

În cadrul târgurilor organizate, trecătorii au avut parte de expoziții cu produse de sezon și degustare de preparate culinare tradiționale, iar în perimetrul scenei a fost organizat un târg al meșterilor populari, de unde au putut fi achiziționate produse de artizanat, confecționate cu dragoste și dibăcie. Expozițiile de bucate tradiționale moldovenești, expoziții ale obiectelor din patrimoniul cultural etnofolcloric, obiecte artizanale, unelte de muncă vechi, lucrări textile confecționate manual, aranjate toate precum în Casa Mare, în casele de gospodari moldoveni au format toate împreună, un ambient de farmec și sărbătoare autentică, caracteristică stilului neamului, împletit cu obiceiuri și tradiții perpetuate în timp. Una din surprizele  sărbătorii au fost  chateau-rile de vinificație unde  de model francez unde  posesori de sectoare viticole îndeplinesc   tot procesul tehnologic de  prelucrare, fermentare și  îmbuteliere a vinului. Sunt înregistrate două asemenea întreprinderi  – a lui Ion Dumitraș de la Vadul-Leca și a lui Dumitru Dulea de la Hirișeni.  Apropo, cei doi au deja participă și și diplome  a unor concursuri internaționale. Altă surpriză este o  întreprindere de prelucrare a mierii de  la Ratuș  care aparțin lui Vadim Popovici. Acesta obține până la 6 tone de miere anual dar intenționează să ridice performanța până la 12  tone.       

Ansamblurile folclorice din raion au creat o ambianță plăcută pentru toți participanții. Meșterii populari și-au expus frumoasele lucrări, prelucrarea lemnului, icoane, lucruri hand-made, costume naționale și altele. Agenții economici au participat la un iarmaroc, unde locuitori raionului au putut procura fructe, legume, produse alimentare. În cadrul Sărbătorii  raionale  „Armoniile Toamnei Teleneștene”  ediția  anului  2022, au fost organizate concursuri pentru Cea mai amenajată curte, Bucătăria tradițională, Cel mai bun vin. Câștigătorii  au fost menționați cu Diplome, suvenire și de premii bănești.

„Pentru cea mai originală prezentare”, s-a  acordat diploma de mențiune, premiul bănesc și cadou  primăria Nucăreni, primar Serghei Rusu.

La categoria „Cea  mai  amenajată  curte”, pentru aspectul estetic al expoziției ce reprezintă o curte tradițională țărănească, s-au acordat premii bănesc, cadouri și diplome   primăriei Telenești , primar Vadim Lelic pentru locul I. Locul   II și respectiv III au  revenit  primăriilor  Ciulucani, primar Larisa Corman și  primăriei  Budăi, primar Victor Dragan. Au mai fost înmânate premii  la categoriile  „Bucătăria Tradițională”, pentru prezența și varietatea bucatelor tradiționale,  „Cel mai bun vin alba și roșu”. Pentru participare activă, în cadrul Sărbătorii  raionale  „Armoniile toamnei Teleneștene”  ediția  anului  2022 au fost acordate diplome și premii bănești către 20  meșteri populari. În afară de 13 primării la sărbătoare colectivele de la  Școala de arte plastice „N. Moisei”, Biblioteca publică raională „V. Alecsandri”, Centrul de plasament pentru copii din Telenești, Serviciul

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Social „Respiro”, Casa Comunitară Ciulucani

Azilul pentru persoanele în etate și cu dezabilități din Sărătenii Vechi

Centrul de creație Telenești, etc.