10
DISTRIBUIȚI

 

                        Prevenirea intoxicațiilor cu ciuperci

Toamna este anotimpul cel mai bogat după varietatea specifică a ciupercilor. Pe lângă efecte benefice asupra organismului uman acestea ascund și un pericol pentru sănătate – intoxicațiile cu ciuperci otrăvitoare. Colectarea ciupercilor din apropierea  gunoiștilor din păduri  sau procurarea din locuri neautorizate implică riscuri majore pentru sănătatea consumatorului final. După compoziția chimică, ciupercile diferă de la o specie la alta, iar, în cadrul aceleiași specii, depinde de stadiul de dezvoltare al ciupercilor, de substratul nutritiv pe care se dezvoltă, de partea corpului sporifer luată în considerație (pălărie, picior, etc.), de condițiile de climă și de perioada de creștere. Cu toate beneficiile lor, ciupercile comestibile nu trebuie consumate în cantități mari și nici foarte frecvent.

 Intoxicațiile cu ciuperci reprezintă o urgență medicală iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului și tratamentului pot salva viața bolnavului. Principala cauză a intoxicațiilor cu ciuperci  este consumul în alimentație a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau procurate de la comercianții de pe marginea șoselelor din preajma pădurilor. O altă cauză constă în prepararea incorectă a ciupercilor în condiții de casă. Gravitatea intoxicației depinde de specia de ciupici, de cantitatea consumată și chiar de vârstă- copii, bătrânii și persoanele cu boli cronice sunt deosebit de sensibili.

Majoritatea ciupercilor otrăvitoare conțin substanțe toxice cu efect letal în compoziția lor și de aceea este strict interzis să fie consumate. Înainte de a merge în pădure pentru a culege ciuperci sau de a le procura trebuie de știut, cel puțin teoretic, cum arată unele specii de ciupici otrăvitoare care pot fi găsite în pădurile noastre. Orice persoană căreia îi place să meargă la ciuperci ar trebui să-și amintească clar, că nu merită să pună ciuperci necunoscute în coș. Chiar și cea mai mică ciupercă otrăvitoare, prelucrată împreună cu restul ciupercilor, poate genera un șir de  consecințe grave.

Mulți se bazează pe cele mai „sigure” semne, care ne „ajută” la identificarea ușoară a ciupercilor otrăvitoare. Astfel, se consideră că ciupercile otrăvitoare coagulează laptele, întunecă ceapa și usturoiul, înnegresc obiectele din argint. Acest lucru nu este corect. Coagularea laptelui se petrece sub acțiunea enzimei de tip pepsină și a acizilor organici, iar întunecarea  cepei și usturoiului – a enzimei tirozina za. Aceste substanțe se pot conține atât în ciupercile otrăvitoare, cât și în ciupercile comestibile. La fel e și cu argintul, înnegrirea căruia are loc în rezultatul interacțiunii cu aminoacizi, care în principiu sunt benefici pentru om.

În cazul intoxicațiilor cu ciuperci, dacă primul ajutor este prompt și bine asigurat, chiar și de  persoanele intoxicate cu cele mai periculoase  specii de ciuperci, pot fi salvate. Simptomele por fi variate și depind de cantitatea de toxină consumată, precum și de vârsta persoanelor care suportă intoxicația. În linii generale, ciupercile toxice pot avea o perioadă de incubație scurtă, de la 15 minute până la 3 ore sau lungă de la 12 până la 72 ore după ce au fost consumate.  Simptomele care pot apărea sunt: greață, vomă, diaree, transpirație excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale, dureri de cap, amețeli, tulburări de vorbire, pierderi de cunoștință, halucinații și chiar comă. La apariția primelor simptome de intoxicații cu ciuperci  se apelează imediat  numărul de urgență 112.

Pentru a evita intoxicațiile cu ciuperci se recomandă următoarele :

*   Consumați doar ciuperci cumpărate din locuri autorizate;

* evitați procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care comercializează  pe marginea traseelor auto;

*    Consumați  doar ciuperci pe care le cunoașteți sigur;

*     evitați recoltarea ciupercilor din locurile unde s-au administrat pesticide și în preajma autostrăzilor;

*  ciupercile bătrâne, degradate și viermănoase nu trebuie să fie culese și consumate, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează urina și dejecțiile larvelor de insecte;

*     nu implicați în procesul de colectare copiii;

*     nu dați ciuperci copiilor în calitate de alimente;

*      nu este recomandat ca bucate cu ciuperci să fie păstrate mai mult de 24 de ore;

*    evitați metodele tradiționale de identificare a ciupercilor, deoarece pot fi cauza intoxicațiilor;

*    nu conservați ciupercile în condiții  casnice prin ermetizare, deoarece acestea pot avea forme sporulate a agentului patogen al botulismului care, în condiții anaerobe (fără aer) din conserve produc toxine, provocând o intoxicație gravă la om – botulismul;

*    pentru recunoașterea  ciupercilor comestibile și necomestibile , pentru a exclude orice nesiguranță, pe care o aveți atunci când le culegeți, neapărat consultați o persoană competentă;

*    la primele simptome de intoxicații este necesar să vă adresați   urgent după ajutor medical.

  Conștientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci și respectarea regulilor enumerate mai sus, vor minimaliza riscul sporit pentru sănătatea și viața dumneavoastră.

Nina Danilescu, asistentul medicului igienist CSP Orhei-Telenești