Ziua Națională fără alcool

Ziua Națională fără alcool

108
DISTRIBUIȚI

     Anual, la 2 octombrie Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Organizeaza Ziua Națională fără acool pentru sensibilizarea și conștientizarea riscului pentru viațp și sănătate a consumului excesiv de alcool.
    Alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroza hepatică, unele forme de cancer , etc. De asemenea, consumul nociv de alcool generează costuri enorme a asistenței medicale pentru tratament și recuperare, pierderi economice cauzate de decesele premature și incapacitatea de muncă.
-Anual, la nivel global se înregistrează circa 3,3 milioane de decese cauzate de consumul de alcool, ceea ce reprezintă 5,9% din totalul deceselor.
-Consumul nociv de alcool este responsabil de declanșarea a peste 200 de afecțiuni și boli. În general, 5,1% din povara globală a bolilor şi traumelor este cauzată de consumul nociv de alcool, măsurată în anii de viață ajustați în funcție de dezabilitate (DALY).
– 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20-39 de ani se datorează consumului nociv de alcool. Adolescentii şi tinerii până la 25 ani reprezintă grupul cu risc sporit, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.
-Republica Moldova se află în topul țărilor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor în lume.
     Situația existentă se agravează tot mai mult şi din cauza consumului de alcool în rândul copiilor şi tinerilor. Cu cât vârsta de debut a consumului de alcool este mai timpurie, cu atât este mai puternică relația sa cu alcoolismul cronic cu abstinența de scurtă durată şi cu prezența unor consecințe severe asupra stării de sănătate și vieții sociale. Cea mai înaltă vulnerabilitate față de efectele alcoolului o au adolescenții care încep să bea înainte de a împlini 15 ani, aceștia având un risc între patru și șapte ori mai mare de a deveni mari băutori față de cei care încep să bea mai târziu, evidențiază statisticile prezentate de OMS. Iar aproximativ 15% din aceștia vor întruni criteriile pentru dependență de alcool până la sfârşitul adolescenței. Tinerii care se confruntă cu lipsuri materiale, boli, probleme familiale, carente in educatie, lipsa locuinței sau discriminare pot fi predispuşi să consume alcool în cantități mari şi de la vârste mai timpurii, iar consecințele alcoolului asupra sănătății şi vieții pot fi mai severe decât la semenii lor.
Conform datelor preliminare a Studiului privind comportamentele si percepțiile legate de sănătate a adolescenților din Republica Moldova (HBSC Study. Moldova 2018), 4 din 10 adolescenți de vârsta 11 – 17 ani au relatat ca au avut experiență de utilizare a alcoolului în decursul vieții. Au consumat alcool cel puțin în decusul ultimei luni circa 24% din adolescenți şi acest indicator creste o dată cu vârsta (baieții consumă mai mult decât fetele).
De ce sunt adolescenții mai vulnerabili decât alte categorii de persoane la consumul de alcool?
     Toți copiii sunt expuşi riscului de a consuma alcool, dar totuşi cei mai tentați sunt adolescenții. Din punct de vedere psihologic, adolescenții sunt într-o perioadă nouă, o perioadă de căutare a identității. Au dorințe noi, simt nevoia provocărilor, a asumării riscurilor, au un corp nou. Mintal, nu ştiu exact unde să se situeze, între copii sau între adulți. În căutările de senzații tari, sau mai puțin tari, ajung să cunoască efectele alcoolului: veselie, bună dispoziție, sedare, amețeală şi visare. Apoi intervine gașca de prieteni, colegii, amicii care găsesc în alcool un prieten bun și care îi invită să se distreze împreună.
     Alteori, adolescenții trec printr-o perioadă de certuri şi probleme în familie și ar face orice să se liniştească şi să se simtă mai bine. Astfel, încep să-şi aline durerea cu alcool. Stresul din familie sau cel de la şcoală şi lipsa unor profesionişti de încredere cu care să poată discuta, precum şi lipsa unei persoane de încredere în familie sau printre prieteni, îl poate îndrepta pe copil spre consumul de alcool, iar adolescenții sunt foarte vulnerabili.
Majoritatea cazurilor de decese la tineri de vârste 16-25 ani este cauzată de accidente,traume, suicid, violență. Consumul de alcool fiind implicat nemijlocit în majoritatea dintre aceste cazuri.

Larisa Țurcanu  psihiatru- narcolog în Secția  
Consultativă a Spitalului  Raional