DISTRIBUIȚI

    Ziua Mondială a spălatului pe mâini este marcată anual pe 15 octombrie și este dedicată creșterii gradului de conștientizare și de înțelegere cu privire la importanța spălatului pe mâini cu săpun, ca mod simplu, eficient și la prețuri accesibile pentru a preveni bolile și pentru a salva vieți.
Ludmila GALAGAN, Specialist Secția Consultativă a Spitalului raional
Ziua Mondială a spălatului pe mâini este adresată în special copiilor, avându-se în vedere bolile de care suferă aceștea, precum cele diareice și respiratorii. În fiecare an, la nivel mondial sunt consemnate peste 1,7 miliarde de cazuri de diaree la copii. În fiecare an, la nivel global circa 760 000 de copii mor înainte de a împlini 5 ani, din cauza diareii și a pneumoniei. Simplul act de spălare a mâinilor cu săpun poate reduce riscul de boli diareice cu până la 47 la sută, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Începând cu anul 2008, comunitatea și liderii naționali au folosit Ziua Mondială a spălatului pe mâini pentru ca să construiască chiuvete și robinete și să demonstreze simplitatea și valoarea mâinilor curate. Tema Zilei Mondiale a spălatului pe mâini este „Faceți un obicei pentru spălarea mâinilor!” Pentru ca spălatul mâinilor să fie eficient, trebuie să fie practicat în mod consecvent în momentele cheie, cum ar fi după folosirea baiei sau înainte de contactul cu produsele alimentare. În timp ce obiceiurile trebuie să fie dezvoltate în timp, această temă subliniază importanța spălatului pe mâini cu săpun ca un comportament pentru durabilitate pe termen lung. Formarea obiceiului este în prezent un subiect în schimbarea comportamentului în domeniul apei, salubrității și sectorul de igienă.
Spălatul mâinilor trebuie să se facă frecvent, să devină un obicei – pentru a conștientiza, că spălatul pe mâini salvează vieți.