Zi istorică pentru Republica Moldova: Astăzi să dă startul oficial al negocierilor...

Zi istorică pentru Republica Moldova: Astăzi să dă startul oficial al negocierilor de aderare la Uniunea Europeană

4
DISTRIBUIȚI

Prima Conferință interguvernamentală Uniunea Europeană-Republica Moldova se va desfășura astăzi, la Luxemburg, fiind astfel dat startul oficial al negocierilor de aderare.

„În cadrul primei conferințe, statul candidat acceptă cadrul de negociere propus de comun acord de către statele membre, iar următoarele conferințe vor fi despre deschiderea sau închiderea capitolelor de negocieri. Altfel spus, prima Conferință interguvernamentală reprezintă momentul solemn de începere a negocierilor de aderare – un moment istoric pentru țara noastră”, a menționat vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

La reuniunea de astăzi vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre ale UE la nivel de miniștri pentru afaceri externe sau afaceri europene și Republica Moldova în calitate de țară candidată.

Delegația Republicii Moldova va fi condusă de premierul Dorin Recean, iar întrunirea va fi prezidată de ministra afacerilor externe a Belgiei, țara care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene până la sfârșitul lunii iunie.

Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova, pe 23 iunie 2022, statutul de țară candidat pentru aderare, iar pe 14 decembrie 2023, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare la blocul comunitar.