Zero toleranță  față de mită

Zero toleranță  față de mită

24
DISTRIBUIȚI

Incubatorul de Afaceri din Sângerei a promovat o sesiune de instruire privind procedurile sistemului de management anti-mită ISO-37001.Interes pentru tematica  abordată au manifestat 45 de participanți, printre care: administratori, antreprenori, angajați ai instituțiilor publice și bugetare. Trainingul s-a desfășurat în sala de conferințe a  Incubatorului.

Experta Galina Bostan, președinta Centrului de Analize și Prevenție a Corupției a instruit  audiența  privind sistemul anti-mită în mediul de afaceri, cum să aibă afaceri bine puse la punct ca să fie salvați de vulnerabilități. Ea s-a referit  la politicile de gestionare a cadourilor, a conflictelor de interese, de gestionare a avertizărilor, la politici  zero toleranță față de mită. Astfel a ajutat de a dezvolta un sistem  eficient de management anti-mită, aliniat la standardul ISO 37001. Potrivit administratoarei  Incubatorului de Afaceri Sângerei, Ludmila Prociuc „Formatorii au scos în evidență aspectele practice în colaborarea și adoptarea  a șapte politici anti-mită , care sunt fundamentale  pentru crearea și menținerea climatului de integritate și de credibilitate a afacerilor pe plan intern, cât și pe plan extern”.    Pentru antreprenorii prezenți  la instruiri Interes a prezentat chestiunile audiate ce țin de  politica cadourilor în mediul de afacere  al fiecărui și legea integrității. Fiecare și-a catalogat pentru sine că la serviciu cadourile sunt mită și lege sfântă ar fi pentru antreprenor, administrator, funcționar a nu tolera mita sub nici o formă. Pe aceste subiecte s-a axat discuțiile între formatori și participanții la trei-ning. Instruirea audienței a continuat prin recomandările oferite de Inga Varvariuc ,consultantă în sisteme de management și organizare. Împreună au meditat cum implementează fiecare dintre ei sistemele de management promovat.

 „ Ne-a prins bine trainingul. Multe lucruri am învățat noi, alte aspecte am  perceput: cum putem a șlefui mai bine managementul ca să ne protejăm afacerea și să fim  încrezuți că asigurăm la maximum toleranță  zero la mită, la conflicte de interese, cum ne  asigurăm că politicile anti-mită se regăsesc în  organizația sau afacerea noastră”,  ne-au spus  antreprenoare la început de cale ca Natalia Cebotari, dar și manageri cu ani buni în afacere ca Nadejda Morari sau Viorica Guțu, au venit cu interes și au participat la trening. În acest sens sunt recunoscătoare și organizatoarelor  evenimentului de instruire Ludmila Prociuc, dar și  Luciei Beiu  din partea formatorilor.Activitatea face parte din cadrul Proiectului „ Sistemul de management anticorupție” implementat de CAPC cu suportul strategic al Centrului Internațional pentru Antreprenorii Privați.