Vrem spre Europa, vrem în Europa

Vrem spre Europa, vrem în Europa

2
DISTRIBUIȚI

E interesant să te uiți cum omul nu e niciodată mulțumit cu ce are. Excepție nu face nici țara în care trăim. Putem să ne simțim triști că nu ne-am născut în Elveția în loc să ne pară bine că nu locuim în Ucraina, Gaza, Siria, Israel zone de război…

Am vorbit recent cu un consătean de-al meu care a lucrat mai mulți ani în Rusia. Nu mai vrea să meargă acolo. Spune că legea e doar pentru cei mici, oamenii nu au speranțe că cineva le va face dreptate. „Sora mea din Germania, imediat ce nu îi convine ceva, spune: sun avocatul! Pentru că ea știe cel mai bine că are drepturi. Dar când merg în România, unii oamenii se plâng de viața de acolo și eu nu îi înțeleg.” zice Ruslan, consăteanul meu. Pe românii nemulțumiți și pe eurosceptici i-aș invita să trăiască măcar un an de zile la noi, în satele mici, fără infrastructură dezvoltată, departe de centrul raional. Cred că s-ar învăța să aprecieze diferit reformele europene din România. Noi privim peste Prut cu jind la pensiile românilor și la salariile lor. (Ce-i drept și la noi sunt anumite categorii de cetățeni are au salarii și pensii la nivelul europenilor dar aceștia sunt puțini). Țăranii din țara vecină primesc bani europeni pentru  că își muncesc pământul, alții primesc și mai mulți bani ca să nu lucreze, dacă au norocul să cuibărească vreo pasăre rară pe pământul lor. Pensia unui om care a muncit o viață întreagă o depășește cu mult pe cea a unuia de la noi. România e Europa,” zice Ruslan, consăteanul meu.

Cetățenii Republicii Moldova vor să trăiască în demnitate, într-o societate unde sunt respectați și apreciați, unde funcționează legile, democrația și este PACE. Vor să fie parte a lumii libere, o lume fără corupție, oligarhi, șantaj și armată străină pe teritoriul statului lor suveran.

„Veronica Crigan, Sângerei: „Lucrurile se schimbă spre bine în țara noastră.  Moldova se îndreaptă spre Europa. În ultimii ani foarte multe proiecte au fost implementate. Se schimbă pe zi ce trece infrastructura în localitățile noastre.

Fără un guvern proeuropean la Chișinău, fără un popor proeuropean în Moldova, riscurile de securitate la granițele UE ar fi fost mult mai mari. A fost demonstrat acest lucru foarte clar în ultimul an, odată cu invazia Ucrainei de către Rusia. Republica Moldova și cetățenii săi au acționat într-un spirit de solidaritate europeană în această perioadă și au gestionat cu succes criza refugiaților din Ucraina, ceea ce este un lucru extraordinar, având în vedere că Moldova a primit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina, raportat la populație, dintre toate țările europene. Autoritățile din Moldova au accelerat în ultimul an reformele necesare integrării europene, în pofida tuturor crizelor cu care se confruntă. Guvernul și majoritatea politică din Parlamentul Republicii Moldova, împreună cu președinta Maia Sandu, au demonstrat că sunt un partener de încredere pentru Uniunea Europeană și au demonstrat o hotărâre de neclintit în a deveni parte a familiei europene.”

Nicolae Mițic, satul Copăceni: „Adunarea de la 21 mai 2023 a confirmat că suntem angajați serios în procesul de integrare europeană. Noi trebuie să revenim în spațiul european, pentru că și istoric, și valoric, facem parte din spațiul european. Acum noi suntem determinați să facem pasul spre spațiul politic european, care înseamnă securitate, prosperitate și libertate. Avem nevoie de modelul european de dezvoltare nu pentru Europa, ci pentru noi. Este un model viabil care a demonstrat că poate aduce beneficii cetățenilor. Cazul României este pentru noi elocvent și vizibil. Sunt forțe care doresc să ne întoarcă din acest parcurs, dar noi suntem determinați să arătăm că parcursul european este unul ireversibil. Este proiectul generației noastre. „Lumea rusă” nu mai oferă alternativa care anterior putea să ademenească o parte din cetățeni”.

Elena Cojocaru Sângreii Noi: „Republica Moldova are foarte mulți prieteni, în momente decisive, voturile din Parlamentul European ne-au fost favorabile. Asta înseamnă responsabilizare pentru toată societatea moldovenească de a nu rata șansa istorică de a ne integra în spațiul românesc și european, care înseamnă absolut altceva decât „lumea rusă”. Când vrem să ne desprindem de Rusia nu înseamnă că nutrim sentimente rusofobe, ci spunem că nu vrem să trăim după modelul Rusiei țariste, Rusiei sovietice sau Rusiei putiniste. Noi suntem europeni și trebuie să ne întoarcem acasă. Acasă înseamnă deopotrivă și România și Europa.”

Olga Clipca, satul Rădoaia: „Credem că va fi mai bine decât a fost. Dorință de a munci și să mergem înainte cu pași mari spre Europa, spre oameni care deja au trecut prin greutățile acestea pe care le întâmpinăm noi.”

Ion Mocanu, temporar neangajat, cetățean al raionului Sângerei: „Ceea ce nu a făcut Guvernul vechi să facă Guvernul nou. – Ce anume? – Ei, ce anume? Schimbări înspre bine, spre un drum mai luminos. Vrem spre Europa, vrem cu Europa.”

Tudor Cucoș, orașul Sângerei: „Eu am încredere în Maia Sandu, ea îi bravo, ea ne-a reprezentat țara noastră și câți bani a adus ea în țară și câte ajutoare, apoi nu a adus niciun prezident până la dânsa din anii ’90, nimeni n-a adus. Ce ne-au dat rușii, cu ce ne-au susținut? Da, rușii dau bani la partide care trebuie să-i susțină și să țină politica lor rusească, să susțină că suntem cu rușii. Atâta dau rușii, dar mai mult ce au mai făcut? Uitați-vă la satele acestea care se dezvoltă, uitați-vă numai ce trasee, eu merg la Chișinău, uitați-vă ce trasee le-au făcut din fonduri europene.”

Lucia Decusară, 45 de ani: „Cursul cela pe care l-a luat Guvernul trebuie să îl continue. Noi sperăm că numai cu ajutorul europenilor vom ajunge o țară prosperă.”

Forța noastră sunt oamenii. Pentru a ajunge în UE e nevoie să avem o societate civilă consolidată, care să facă alegeri corecte și să meargă ferm spre aspirațiile europene. Bineînțeles că, pentru a fi un stat democratic dezvoltat, este necesar să existe și o opoziție politică puternică, pentru că viitorul țării depinde nu doar de factorii externi, dar și de schimbările interne care țin de fiecare dintre noi.

Vom reuși doar păstrând unitatea și muncind împreună. Avem datoria să facem transformările necesare pentru ca până în 2030, Republica Moldova să fie membră cu drepturi depline a familiei europene, pentru că Moldova este europeană.