Vizită cu impact

Vizită cu impact

76
DISTRIBUIȚI

O delegație de basarabeni au participat recent la o ședință solemnă dedicată împlinirii celor 100 de ani de la formarea României Mari – Unirea Basarabiei cu România de la 27 martie 1918.
Evenimentul a fost organizat de către Consiliul Județean Gorj în colaborare cu Societatea de Științe Istorice din România, filiala Gorj. Printre invitații de seamă s-au numărat președintele raionului Sângerei, Vasili MARANDIUC; președinta raionului Ungheni, Ludmila GUZUN; președintele raionului Călărași, Sergiu ARTENE, prefectul județului Gorj, Ciprian Adrian FLORESCU și primarul municipiului Târgu- Jiu, Marcel Laurențiu ROMANESCU, istorici de pe ambele maluri ale Prutului, profesori de istorie din județul Gorj.
Ședința a fost moderată de către președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin POPESCU, care a menționat la introducere: „În anul 2016, Județul Gorj s-a înfrățit cu Raionul Sângerei și relațiile de colaborare prindeau contur de Ziua Brâncuși, sărbătoare națională a culturii românești. Acum, când celebrăm un moment edificator pentru istoria neamului nostru – Centenarul Unirii Patriei Mamă cu Basarabia, parafăm înțelegerea de cooperare între Județul Gorj și raionul Ungheni și Acordul de înfrățire și cooperare între Județul Gorj și Raionul Călărași, ambele cu aceeași valoare, cu aceeași importanță și cu aceleași năzuințe. Sunt dovezi prin care afirmăm voința noastră de a oficializa relațiile bilaterale, cu scopul de a dezvolta pe termen lung, dar și în viitorul apropiat, legături permanente, în beneficiul ambelor părți. Ne dorim implementarea unor proiecte de interes comun, de promovare a patrimoniului artistic și cultural”. Înainte de începerea comunicărilor științifice, solistul Mario NICULĂESCU a încântat audiența cu o frumoasă și emoționantă piesă patriotică, fiind aplaudat minute în șir.
Mândru de predecesorii săi, Vasili MARANDIUC a confirmat că raionul nostru fiind blagoslovit de Mitropolitul IOSIF NĂNIESCU, numit acum Sfântul Iosif cel Milostiv, se mîndrește cu unii din cei mai mari înaintași ai neamului românesc ca: PAN HALIPPA, publicist și om politic originar din com. Cubolta. VASILE GAFENCU , tatăl lui VALERIU GAFENCU, numit Sfântul Închisorilor, ANTON CRIHAN, politician, profesor și publicist român basarabean, ION IGNATIUC, om politic român, una din numeroasele victime ale comunismului sovietic comuna Prepelița, ADRIAN PĂUNESCU, scriitor, om politic și LEONIDA LARI, scriitoare, activistă, om politic și militantă pentru reunirea Basarabiei cu România.
Deasemenea nu s-a putut trece cu vederea nici peste baștinașii raionului, care astăzi, în perioada importantă a Marii Uniri îi avem în Senatul Romăniei: poetul, Ion HADÎRCĂ și deputatul Constantin CODREANU. La sfârșitul alocuțiunii sale, președintele raionului le-a făcut o invitație de lucru în raionul nostru, autorităților din Gorj.
Evenimentul a continuat cu o sesiune de comunicări științifice – „Gorjul, vatră de istorie românească” și au fost lansate cărțile: „Maria, regina întregitoare de Țară și Neam” a reputatului istoric gorjean Gheorghe NICHIFOR , precum și „Acțiunea politică și militară a României în 1919” de Gheorghe I. BRĂTIANU, carte ce apare sub îngrijirea istoricului Toader NICOARĂ.
Valeriu RUSU, șeful Secției Cultură