Viorel MIDRIGAN: „Școala de Sport din Sângerei oferă tinerilor oportunități extraordinare pentru...

Viorel MIDRIGAN: „Școala de Sport din Sângerei oferă tinerilor oportunități extraordinare pentru excelență”

80
DISTRIBUIȚI

Viorel MIDRIGAN practică judo (ca sportiv, dar și ca antrenor) mai bine de un sfert de veac, acesta fiind un sport neînchipuit de drag inimii lui. În plus, deține titlul de campion național la judo. A finalizat cu succes cursul de instructor, acreditat de Academia Internațională de Judo de formare profesională (IJF Academy Foundation). Experiența acumulată i-a permis să arbitreze cu succes la competiții internaționale rezervate diferitelor categorii de vârstă. Iar în anul 2020 a preluat conducerea Școlii de Sport „Dumitru Atanasov” din Sângerei.

– Ce v-a motivat să acceptați funcția de manager?

– Pasiunea mea pentru sport și dorința de a contribui la dezvoltarea viitoarelor generații de atleți. Fiind un fost sportiv, am înțeles în profunzime nevoile și aspirațiile tinerilor care urmăresc o carieră în domeniu. Acest lucru mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care ar trebui să funcționeze o școală de sport pentru a determina succesul discipolilor săi. 

Unul dintre principalele mele obiective a fost să asigur o gestionare financiară corectă și eficientă a resurselor școlii. Am înțeles importanța alocării adecvate a fondurilor pentru a sprijini instruirea, antrenamentul și dezvoltarea sportivilor. Am lucrat împreună cu echipa mea pentru a elabora un plan strategic care să includă investiții inteligente și prioritare în vederea îmbunătățirii infrastructurii instituției și dotării cu echipamente și programe de pregătire.

Am acceptat provocarea de a deveni director pentru că am văzut oportunitatea de a aduce schimbări pozitive și de a influența dezvoltarea tinerilor într-un mod profund. Pasiunea mea pentru sport, cunoștințele acumulate în sfera respectivă și dorința de a spori resursele financiare și îmbunătăți programele școlii au fost principalele mele motoare în această decizie. 

– Școala de Sport „Dumitru Atanasov” a sărbătorit un jubileu frumos – 60 de ani de la fondare! Evident, această instituție are o istorie bogată, plină de performanțe deosebite…

– Așa este. Performanțele lui Emil Caras și Ilie Stratan în fotbal și, respectiv, în judo sunt cu adevărat remarcabile. Caras a avut o carieră strălucită de fotbalist și apoi s-a implicat cu succes în activitatea de antrenorat la Dinamo Kiev. Judocanul Ilie Stratan a câștigat titlul european, fiind un sportiv extrem de talentat, de o dedicație deosebită. Aceste reușite pot servi drept sursă de inspirație pentru tineri, ca ei să se implice în judo și să persevereze în acest sport. Școala îl comemorează pe Ilie Stratan, organizând anual un turneu internațional de judo. 

– Școala are filiale în 10 localități din raionul Sângerei, unde sunt înscriși peste 600 de copii. Ce ne puteți spune despre noua generație a sportului moldovenesc?

– Este minunat că s-a înregistrat un număr atât de mare la diferite probe în aceste localități ale raionului, ceea ce ilustrează dorința și interesul nutrit de copii față de sport. De asemenea, faptul că avem două echipe de fotbal – U-13 și U-17 – care au ajuns să joace în Liga națională este o realizare deosebită și un semn al înaltei calități. Avem campioni și premianți la judo, handbal feminin, șah și tenis de masă, toate aceste rezultate evidențiind dedicația și talentul remarcabil al sportivilor și al antrenorilor noștri. Chiar dacă halterele au o prezență mai mică, am reușit și aici să obținem locul 3 la Campionatul național.

Toate aceste realizări sunt de-a dreptul excepționale și arată că Școala sportivă din raionul Sângerei are un impact semnificativ în lumea sportului moldovenesc, oferind tinerilor oportunități extraordinare pentru excelență. Continuăm să inspirăm și să susținem copiii talentați în călătoria lor prin viață și să contribuim la dezvoltarea unui mediu sportiv sănătos și prosper în comunitatea noastră.

– În 2016 a fost semnat un contract între Ministerele noastre de specialitate și forurile sportive internaționale de profil cu privire la proiectul pilot „Judo în școli”, implementat la noi în țară din anul 2018. A fost un pas de succes, lecțiile de educație fizică cu elemente de judo fiind pe placul copiilor. Sunteți un adevărat promotor al acestui proiect, care, cred, este unul de suflet?

– Proiectul „Educație Fizică cu Elemente din Judo” a fost lansat la Gimnaziul „Anton Crihan” din Sângerei și a adus multă bucurie pe fețele copiilor. Este o inițiativă valoroasă pentru noi, cei care promovează modul sănătos de viață și dezvoltarea abilităților fizice și mentale la elevi prin intermediul judo-ului. Continuarea proiectului este, cu siguranță, un semn al angajamentului pentru sănătatea și bunăstarea copiilor și tinerilor. Educația cu elemente din judo nu doar îmbunătățește condiția fizică, ci și contribuie și la dezvoltarea caracterului, a spiritului de echipă și a încrederii în sine. Sper că acest proiect va continua să aducă beneficii și satisfacții elevilor și va rămâne o parte importantă a programului școlar.

– De unde vine pasiunea Dvs. pentru judo?

– În 1996 era vară; îmi aduc aminte – parcă a fost mai ieri – cum am intrat pentru prima dată în sala de judo din satul meu natal Chișcăreni, având parte de impresii de neuitat. De fapt, am fost influențat de vecinii mei mai mari, care frecventau secția de judo din localitate. În prima zi am fost trimis acasă de antrenorul Iulii Peaticovschi, căci era ora când se antrenau cei mari. După care m-am aprins și mai tare în dorința de a deveni membru al echipei de judo. În 1997 la un turneu m-am clasat pe locul 3 premiant, în consecință crescând și dorința mea de a continua practicarea acestei discipline.

Pasiunea pentru sport vine și de la antrenorul meu Iulii Peaticovschi, el având un aport semnificativ în evoluția mea, căci m-a sprijinit în cunoașterea și practicarea judo-ului. Motivația și sprijinul pe care le-am primit de la dumnealui au contribuit la formarea unor calități de caracter precum disciplina, perseverența și respectul față de cei din jur. Vreau să împărtășesc recunoștința și mulțumirea față de antrenorul meu Iulii Peaticovschi, pentru sprijinul și îndrumarea oferită.

– Care este visul suprem nutrit de Dvs.?

– Visul meu este ca acești copii, care pășesc pragul sălii de judo, să-și identifice talentele, să devină campioni. Visez la cultivarea unor tineri disciplinați, cu valori veridice și cu un caracter pe măsură. Ca ei să performeze la nivel înalt în competițiile de judo. Timpul petrecut cu copiii și cu sportivii din sala de antrenamente mă fac încrezător că pot să contribui la creșterea unei noi generații de oameni responsabili și etici.

 

Roman MIȚIC, metodistul Școlii de Sport ,,Dumitru Atanasov”:

Fiind în funcția de metodist, mi-am propus să contribui la îmbunătățirea activității cadrelor didactice în toate aspectele, și anume prin formarea comisiilor metodice, elaborarea curriculumului pe probe sportive, cultivarea calităților comunicative prin organizarea de treninguri, mese rotunde, comunicate la care fiecare antrenor are responsabilitatea de a-și expune bunele practici, dar și problemele cu care se confruntă în viața profesională. Toate acestea sunt posibile datorită utilării cabinetului metodic cu cele necesare pentru buna funcționare a lucrului. De menționat faptul că anume actualul director Viorel Midrigan stă la temelia realizărilor frumoase și a planurilor îndrăznețe care se propun spre împlinire. Cu imboldul și insistența dumnealui, cadrele didactice din instituție sunt încurajate să urce pe trepte profesionale mai înalte, aici reoferindu-mă atât la dezvoltarea profesională a antrenorilor, prin conferirea gradelor didactice, cât și la rezultatele remarcabile ale discipolilor obținute la nivel republican și internațional.