DISTRIBUIȚI

Luni, 27 ianuarie a fost Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului. La Pepeni, dar și în alte localități ale raionului, au avut loc evenimente dedicate comemorării victimelor Holocaustului, dar și a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare din Auschhwtz-Birkenau. Cu acest prilej dimineața, la monumentul „ Victimelor Fascismului”din  satul Pepeni,  s-a desfășurat „ Mitingul recviem” de comemorare a victimelor Holocaustului, depuneri de flori etc. La eveniment s-au reunit liceeni, profesori, simpli cetățeni, funcționari publici, primarul  comunei Oleg Rotaru, vice președinții raionului, Tudor Tutunaru  și Iulian Erimei.  S-a ținut un minut de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

Unul dintre cele mai cumplite momente ale persecuțiilor împotriva evreilor s-a produs la Pepeni, unde pe dara de 16 iulie 1941, peste 300 de locuitori ai satului de origine evreiască au fost exterminați în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Primarul comunei Pepeni, Oleg Rotaru, a precizat că: „ Cetățenii satului Pepeni nu vor da uitării evenimentul tragic care a avut loc. Aici, unde astăzi este ridicat acest monument au fost masacrați peste 300 de evrei, care locuiau în perioada dată în localitatea noastră. Oamenii de bună credință nu pot uita acea pată neagră. Bunelul  îmi povestea mereu că în ochii localnicilor s-a petrecut măcelul. Mulți dintre consătenii noștri care au fost martori al evenimentului, nu mai sunt în viață. Iar cei care îi mai avem printre noi,  își amintesc cu groază de  zorii zilei de 16  iulie 1941, când în sat sosise o unitate germană.  După ce i-au masacrat pe evrei, îi impuneau pe localnici cu carele sau cu căruțele să ducă cadravrele evreilor masacrați de-asupra satului, la cariera de piatră de la Bozdarevici. Printre ei se aflau și oameni vii încă.

Cominutatea noastră a fost marcată de „ un drum al sângelui”, mă refer aici la traseul dintre satul Pepeni și dealul Bozdarevici, acolo unde au fost aruncate cadavrele evreilor masacrați în seara zilei de 16 iulie 1941. Asemenea evenimente sunt greu de trecut cu vederea.

Suntem cu toții datori să păstrăm memoria evenimentelor de atunci  și să nu uităm durerea și rușinea pentru ce s-a întâmplat în localitatea noastră. ”

Cei prezenți la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului, liceeni, profesoarele Liceului Teoretic „ A. Agapie”: Svetlana Lopotenco, Viorica Vulpe, Veronica Spînache, au spus că: „ Holocaustul a fost unul dintre cele mai îngrozitoare genociduri din istorie. Evreii nu au fost singurele victime ale naziștilor în timpul celui de-al doilea război mondial. Naziștii au încarcerat și omorât oameni care se împotriveau regimului lor pe motive ideologice: țiganii, germani, care  prezentau un handicap mintal sau fizic, soldați sclavi capturați în război etc.

Ne strădium să le spunem elevilor adevărul  despre victimele  cu privire la evenimentul dat. În cadrul orelor de diriginție și educație civică, istorie și cultură  locală,  se  aprofundează cunoștințele elevilor la tema dată. Este o lecție pentru generațiile următoare și rămâne a fi și pentru noi un avertisment dureros al istoriei.

Regretele pentru cele întâmplate trebuie să devină lecții de toleranță, într-o lume în care să nu conteze de unde vii, ci doar ce faci.”

Tudor Tutunaru, vice-președinte al raionului, prezent la eveniment a reiterat că „ Dacă  în tradiția occidentală comemorarea Holocaustului reprezintă o reconfirmare a faptului, că  lecția de istorie a fost învățată, în Moldova, acest proces este încă unul relativ lent cu mai multe piedici.

Înfruntarea propriului trecut poate fi un proces dureros, mai ales atunci când nici localnicii din Pepeni nu știu cu siguranță cine s-a aflat în spatele ordinului care a  dus la masacrul celor peste 300 de evrei. Astfel de evenimente de comemorare însă își au rolul lor special. Ele  nu doar întăresc puterea memoriei, mult mai important este faptul că reflectă asupra naturii inadmisibile și inumane a oricăror tipuri de persecuții, scopul fiind să nu acceptăm tragediile care au bântuit pământurile noastre.

Datoria noastră a autorităților locale, a societății civile, a fiecărui cetățean în parte este să acționăm împotriva oricăror forme a intoleranței, discriminării, rasismului, antisemitismului.”