DISTRIBUIȚI

La 24 ianuarie 1921, în localitatea Sângerei, județul Bălți, Basarabia, s-a născut Valeriu Gafencu. Acesta este unul din tinerii care au murit în închisorile regimului comunist din România, numit de Nicolae Steinhardt “Sfântul Închisorilor”. La vârsta de 20 ani, pe când era student la Facultatea de Drept și Filosofie din Iași, conducînd un grup al “Frățiilor de Cruce”, a fost arestat și condamnat la 25 ani de muncă silnică.

Activismul naționalist-creștin al tânărului Gafencu, care voia ca tot mai mulți elevi și studenți să se înscrie în “Frățiile de Cruce”, a fost singurul motiv pentru care el a fost numit „dușman al ordiniii publice”. Chiar și fiind deținut, Valeriu Gafencu nu a încetat să lupte pentru apărarea credinței ortodoxe, fiind descris ca un om bogat sufletește, care s-a dăruit total viziunii lumii viitoare, veșnice…
Astăzi, se împlinesc 101 ani de la nașterea acestui Om marcant, iar bustul său din Parcul Orășenesc, a fost acoperit cu florile recunoștinței de către conducerea raionului Sângerei, în persoana președintelui Grigore Corcodel, vicepreședinților Iulian Erimei, Tudor Tutunaru, cât și de funcționarii din cadrul subdiviziunilor Consiliului raional Sângerei.

P,BP