Unul dintre principalele evenimente care a dus la formarea României Mari a fost Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918.Acest proces istoric a fost rezultatul unor evenimente complexe din Europa de Est, în perioada Primului Război Mondial.
Cauzele principale, ce au permis realizarea acestui fapt istoric sunt:
- Destrămarea Imperiului Rus, care a fost înfrânt în Primul Război Mondial, a permis ca teritoriul român dintre Nistru și Prut să fie supus schimbărilor teritoriale.
- Renașterea idealului național, în care populația română de pe teritoriul Basarabiei dorea unitate națională și libertate. Această cauză a jucat un rol esențial pentru înfăptuirea Unirii.
- Dreptul la autodominare și susținerea lui de către politicienii basarabeni, au permis reunirea Basarabiei la patria-mamă.
Pe lângă aceste cauze care au adus un climat favorabil Unirii, se remarcă personalități istorice notabile din orașul Sângerei precum: Pantelimon Halippa , Anton Crihan , Ion Ignatiuc și Vasile Gafencu.
Principalele moduri, în care s-a implicat Pantelimon Halippa au fost :
- A susținut activ ideile unirii cu România, și a militat pentru această cauză atât în plan politic cât și cultural.
- A creat Partidul Național Moldovenesc, și a fost membru activ al Sfatului Țării, organ al statului care a votat Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918.
- Halippa, a reprezentat interesele basarabenilor în procesul de Unire cu România.
- A susținut activ drepturile populației române, și a promovat idee că unirea va aduce prosperitate în țară.
- A fondat ,, revista Basarabiei’’, în paginile căreia a tipărit imnul ,,Deșteaptă-te, române,”.
O contribuție de prestigiu, a avut și Anton Crihan în înfăptuirea acestui fapt istoric.
Principalele realizări pe care le-a îndeplinit au fost :
- A fost un susținător activ al Unirii, mobilizând și organizând populația basarabeană în favoarea acestui proces prin manifestații și discursuri.
- A publicat articole care susțineau cauza Unirii Basarabiei cu România, ceea ce a dus la răspândirea acestei acestei idei.
- Anton Crihan a fost unul dintre liderii politici basarabeni , care au negociat cu liderii politici români cât și cei la nivel internațional în favoarea acestei Uniri.
Pe lângă acești lideri politici iluștri, un rol important l-au avut și Vasile Gafencu și Ion Ignatiuc.
Cele mai importante realizări ale lor sunt:
- Au fost membri în Sfatul Țării și au votat pentru Unirea Basarabiei cu România.
- Au jucat un rol activ în organizarea și desfășurarea ședinței solemne la Chisinau în 27 martie 1918 , unde s-a semnat actul.
Odată cu realizarea acestui eveniment, s-au produs schimbări imense care au adus un impact semnificativ în domeniile : social, economic și spiritual.
Impact social :
- S-a dezvoltat sistemul educațional și societatea ca întreg, limba română a fost oficializată în toate emisferele statului, ceea ce a dus la modernizarea societății.
- Minoritățile etnice li s-au oferit drepturi, la fel ca toți cetățenii români.
- Unirea a avut o contribuție deosebită pentru consolidarea sentimentului identitate națională română în cadrul populației basarabene.
Impact economic :
- Au fost create reforme în agricultură și în economie pentru a putea rezolva problemele din sectorul agricol și cel economic.
- Piața regională a Basarabiei a fost inclusă în piața României , ceea ce a dus la stimularea fluxurilor comerciale și au apărut noi oportunități de muncă.
- A fost accelerat procesul pentru modernizarea infrastructurii în Basarabia, cum ar fi drumuri și poduri care au contribuit la dezvoltarea economică și social a regiunii.
Impact spiritual :
- A fost creat un patrimoniu național și cultural în urma fuzionării tradițiilor basarabene și cele române.
- Limba română a fost oficializată în toate oficiile statului. Acest fapt a avut un impact considerabil deoarece promova valorile naționale cât și cele culturale.
Sunt de părere că acest fapt istoric a fost posibil datorită populației basarabene, liderilor politici basarabeni cât și cei români pentru a forma statul unitar român.
În concluzie, Unirea Basarabiei a fost unul dintre cele mai importante evenimente din istoria contemporană a României, care a precedat Unirea Bucovinei și Marea Adunare Națională de la Alba-Iulia, care au dus în final la formarea României Mari.