DISTRIBUIȚI

Mariana Ombun, președinta raionului Telenești alături de Dumitru Roșcovan, director Fondului de Renovație Sociale din Moldova și primarul de Ratuș Tudor Țurcanu după semnarea actelor de inițierea proiectelor

Tudor Țurcanu, exercită al treilea mandat și, după cum remarcă chiar domnia va fi ultimul. După cum remarcă domnia sa nu există un etalon al primarului moldovean dar, crede domnia sa că acesta trebuie să aibă studii de economist sau jurist, neapărat să fie omul locului dar și să știe când să plece dând astfel locul altuia. De astfel, îmi spune primarul de Ratuș, sat de reședință a unei comune în care intră 5 sate nu ve-i găsi în raionul nostru vre-un primar cu multe mandate care să se țină cu tot înadinsul de scaun. ”Nu putem să dăm locul unui om nepregătit, alminteri toată munca noastră s-ar duce pe apa sâmbetei”, crede primarul de Ratuș.

1. Care sunt reușitele dar și nereușitele celor doi ani de mandat?

-Am implementat proiecte semnificative pentru comună.Am renovat grădinița de copii de la Mândra renovată din școală primară, iluminat stradal în toate 5 sate. La Sărătenii noi, Zăicani și Zăicanii-noi am făcut iluminatul din mijloace proprii, în cazul satelor Ratuș și Mândra am depus un proiect de finanțare la Agenția de Intervenții si Plăți în Agricutură (AIPA). În septembrie-octombrie s-a înfăptuit procedura de Achiziții Publice, unde a fost determinat antreprenorul lucrărilor. Lucrările au fost începute în noiembrie 2021 si s-au terminat in februarie 2022. În prezent este semnat procesul – verbal la terminarea lucrărilor, sistemul funcționează bine. Costul total al lucrărilor este de 1 milion 146 mii lei, dintre care 80% plăți AIPA si 28% contribuția primăriei .Iar acum o săptămână am mai câștigat încă un proiect ”Renovarea fațadei și schimbarea acoperișului grădiniței de copiii în sa. Mândra + Montarea castelului de apă la fântâna arteziană în satul Ratuș. Costul total al proiectului este de 50 000 EUR, iar proporția de co-finanțare este de 50/50. Astfel unul din cofinanțatorii noștri în cadrul proiectului este ROTARY CLUB Düsseldorf-Pempelfort în Germania în persoana dlui Arno Junke și Fondul de Inovații Sociale din Moldova, director Mihai Roșcovanu. Am mai reparat drumuri în Mândra și Ratuș. Mi-au mai rămas trei drumuri de reparat dar sper să le termin în anul curent. Am mai construit o linie de curent la Mândra, am mai instalat 70 becuri cu panouri fotovoltaice în locuri greu accesibile. Sunt becuri inteligente – lucrează în regim de repaus cu 30 % din capacitate iar la apropiera unei persoane lumina se degajează la capacitate deplină. Am mai aranjat terenuri de joacă pentru copii, alte activități.

Continuarea citiți în n.12 din 11 martie 2022