Vineri, 8 februarie, publicația „Ecoul nostru” a găzduit dezbaterile electorale ale candidaților, care concurează în circumscripția nr.12, Sângerei pentru un fotoliu de candidat în viitorul Parlament. La prima confruntare electorală, în ordinea alfabetică a numelor de familie, au fost invitați trei candidați: Gheorghe BRAȘOVSCHI (PDM), Vasile LUCA (PSRM), Oazu NANTOI (Blocul Electoral ACUM Platforma DA și PAS). Tema dezbaterii a fost: „Corupția în R. Moldova: ziua de azi și ziua de mâine”.
Participanților la dezbatere le-au fost create aceleași condiții și oferit timp egal pentru a-și expune punctele de vedere asupra subiectului abordat, dar și pentru a se prezenta pe sine însuși și programul său electoral și pentru a adresa un mesaj alegătorilor. Candidații au putut utiliza timpul oferit după cum au considerat necesar. Acest lucru îl denotă și versiunea integrală a dezbaterii, care poate fi văzută pe pagina web www.ecoul.md
Punctele de vedere ale candidaților vizavi de subiectul dezbaterii – corupția din R.Moldova, s-au developat ca urmare a câtorva întrebări adresate de moderator. Una dintre întrebări a fost:
- Considerați că furtul miliardului este un caz de corupţie sau nu? Ce credeți că trebuie de făcut și ce veți face, dacă deveniți deputat, pentru ca adevărul să iasă la iveală, cei vinovaţi să fie pedepsiţi, iar miliardul să fie întors?
Tudor MOCANU (Gheorghe BRAŞOVSCHI), PDM:
Furtul miliardului desigur că este mai mult decât corupţie. Urmează ca organele abilitate să îşi facă meseria şi să aducă cetăţenilor, alegătorilor rezultatele examinării. Justiţia trebuie să îşi spună cuvântul.
Vasile LUCA:
- Furtul miliardului este furtul secolului. Toate aceste partide, care sub orice formă au guvernat din 2009 încoace, sunt complice la acest furt, inclusiv partidul Maiei Sandu. A fost ministru în timpul când s-a votat furtul miliardului, în timpul când s-a pus miliardul pe cetăţenii Republicii Moldova. Pentru că nu cetăţeanul a furat banii, dar i-a furat guvernarea care a fost din 2009 până în 2017.
Oazu NANTOI:
Crima a început în 2011, când pas cu pas Ilan Şor a preluat controlul asupra celor trei bănci. Pe urmă s-a implicat Parlamentul, Guvernul. Banca Naţională s-a prefăcut că nu vede nimic şi CNA-ul nostru şi, drept urmare, prin acţiuni orchestrate ale structurilor de stat, dirijate de Partidul Democrat, din sistemul bancar al Republicii Moldova a fost extras un miliard de dolari. Mai mult, guvernul Pavel Filip ne-a pus în cârcă nouă, cetăţenilor, întoarcerea acestui miliard furat, iar domnul Andrian Candu a venit cu iniţiativa „curajoasă” de amnistie fiscală, prin care banii furaţi urmau să fie întorşi în ţară urmând a fi legalizaţi.
Un loc central în cadrul dezbaterilor a revenit rundei de întrebări și răspunsuri reciproce ale candidaților.
Tudor MOCANU (Gheorghe BRAŞOVSCHI), PDM către Vasile LUCA: - În 2016, Igor DODON a promis cetăţenilor că va face tot posibilul ca să descopere furtul miliardului. Ce a făcut dumnealui?
Vasile LUCA:
Actuala guvernare a luat Procuratura, SIS-ul, pentru ca preşedintele ţării să nu poată face nimic, să nu poată pune la puşcărie toate aceste persoane care, începând cu 2009, inclusiv şi 2019, fură ţara, fură poporul, au adus-o într-o aşa stare că acum, orice om care vine cu un pachet de hrişcă ori cu 100 de lei poate să cumpere un bătrân care nu are ce mânca. Am adus ţara din rău, încă în mai rău. Toate pârghiile au fost luate de la preşedintele ţării, inclusiv cu Partidul Democrat, inclusiv cu partidul care se numesc de opoziţie, al Maiei SANDU.
Tudor MOCANU (Gheorghe BRAŞOVSCHI), PDM către Oazu NANTOI: - Domnul Nantoi, vă ştiu de demult şi îmi pare rău că, inclusiv formaţiunea din care faceţi parte, vine cu minciuni electorale. Or, corupţia nu este de azi. În corupţie domnul NĂSTASE este implicat încă de când naşul său era ministru, de când a avut loc privatizarea unei părţi a companiei Air Moldova.
Oazu NANTOI: - Noi deja ne-am obişnuit cu atacurile primitive asupra liderilor politici ai Blocului ACUM – DA și PAS. Eu am o singură întrebare: dacă cineva din noi – fie lider, fie cetăţean a comis ceva, unde este justiţia în ţara asta? Dacă Partidul Democrat a distrus justiţia şi a pus-o în buzunar, dacă Partidul Democrat monopolizează mass-media, apoi unde e instanţa de judecată care a adoptat o decizie irevocabilă ca unul să fie condamnat de instanţă, da’ să ne aruncăm aici unul altuia cu nişte acuzaţii sterile? Fraţilor, haideţi să facem justiţie, haideţi să facem dreptate! Și atunci, nu contează cine e el – PLAHOTNIUC sau NĂSTASE.
- Vasile LUCA către Tudor MOCANU (Gheorghe BRAŞOVSCHI):
PDM, Domnul Gheorghe BRAŞOVSCHI a promis la alegerile locale: „Pe 14 (iunie – data alegerilor locale din 2015, n.n.) mă alegeţi, pe 15 (iunie, n.n.) începem drumurile centrale! Utilajul stă la granița cu Germania! Numai să le spun să intre în țară”. De ce până la momentul de azi, au trecut 4 ani, drumul central a devenit din rău în mai rău şi nu numai?
Tudor MOCANU (Gheorghe BRAŞOVSCHI):
- Domnule LUCA, aveţi o prioritate deoarece soţia Dumneavoastră este consilier orăşenesc. Dumneaei ştia destul de bine şi nu numai dumneaei, pentru că şi la întâlnirile cu cetăţenii s-a spus că drumul central, strada Independenţei, deoarece a fost folosită şoseaua de centură a Sângereiului şi transportul republican a circulat pe acea stradă, ea va fi reparată în anul 2019 din sursele Guvernului Republicii Moldova. Eu sunt ferm convins că în acest an această stradă va fi reparată. Domnul BRAŞOVSCHI a promis că va repara şi s-a ţinut de cuvânt, deoarece avem un şir de străzi asfaltate. Nu aşa cum spuneţi că a devenit din rău mai rău – sunt asfaltate, oamenii sunt receptivi, recunoscători şi asta se va vedea pe data de 24 (februatie 2019, n.n.).
Vasile LUCA către Oazu NANTOI: - Pe vremea furtului miliardului doamna Maia Sandu era ministru. De ce nu a influenţat nici într-o formă furtul miliardului? Deci, era Partidul Democrat şi PLDM, din care făcea parte Maia Sandu.
Oazu NANTOI: - Pe mine nu mă miră asemenea întrebări, deoarece scopul ei este atac la persoana Maiei SANDU sau asupra lui Andrei NĂSTASE. Nimeni nu vrea să spună alegătorului că furtul miliardului s-a făcut orchestrat prin acţiunile tuturor structurilor de stat, sub conducerea Partidului Democrat de la Banca Naţională, Guvern, Parlament, CNA! Aşa că, stimaţi domni, haideţi să-i respectăm pe alegătorii noştri şi să nu ieşim cu braşoave de 5 bănuţi, de când ministrul educaţiei trebuie să răspundă de furtul miliardului. Unde este Procuratura, unde este CNA, unde este Parlamentul, care trebuie să monitorizeze implementarea legislaţiei?
- Oazu NANTOI către Tudor MOCANU (Gheorghe BRAŞOVSCHI), PDM:
- Este în Republica Moldova justiţie selectivă şi cine poartă răspundere pentru această situaţie ruşionoasă?
Tudor MOCANU (Gheorghe BRAŞOVSCHI), PDM: - Intuiesc că este. Odată ce există corupţie în Republica Moldova este şi justiţie selectivă. Adică banul duce la faptul ca judecătorul să adopte o decizie fie pro, fie contra. Dar încă o dată accentuiez: totul la timpul lui. Schimbările nu se fac brusc, schimbările se fac încet. Or, este o muncă enormă ca să scoţi la iveală toate persoanele corupte, să faci acele reforme care să satisfacă populaţia, agenţii economici, durează. Eu sunt ferm convins că Partidul Democrat va face faţă acestor lucruri.
Oazu NANTOI către Vasile LUCA: - Îmi curg lacrimile când văd cum Igor DODON luptă cu regimul oligarhic. Dar îmi spuneţi de ce fracţiunea Partidului Socialiştilor din Parlament foarte cumincior votează proiectele Partidului Democrat, începând cu modificarea Codului Electoral care a încâlcit toată lumea?
Vasile LUCA: - Codul Electoral a fost în programul partidului şi, la posibilitate, s-a votat Codul Electoral pentru că în primul tur învingeau Partidul Socialiştilor, în al doilea tur se uneau toţi împreună, inclusiv şi Maia SANDU, inclusiv şi toate acele partide ca să învingă PSRM. Ca dovadă sunt alegerile din Chişinău şi toate celelalte pe parcursul acestor ani. Și când se vine cu învinuiri fără dovezi asta, într-adevăr, trebuie să vă fie jale. În Parlament s-au votat acele legi „convenabile” care să fie în folosul cetăţeanului.
Versiunea video a dezbaterii electorale la care au participat candidatii Gheorghe BRAȘOVSCHI (PDM), Vasile LUCA (PSRM), Oazu NANTOI (Blocul Electoral ACUM Platforma DA și PAS)
a fost plasată pe site-ul publicației „Ecoul Nostru”.
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Radio Orhei în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API).
Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției, Radio Orhei.- Un candidat, despre corupția din R. Moldova
- Săptămâna trecută, în sediul redacției publicației „Ecoul nostru” au avut loc două dezbateri electorale. La cea de-a doua confruntare, ca și în cazul celei dintâi, au fost invitați trei concurenți – din totalul celor șase care s-au înscris în cursa pentru fotoliul de parlamentar în circumscripția nr.12 Sângerei. Invitarea concurenților electorali s-a facut în ordinea alfabetică a numelor acestora, astfel încât la a doua dezbatere urmau să participe: Viorel NEAGA, din partea Partidului Comuniștilor (PCRM); Ion ROȘCA, candidat independent și Igor ȚÎBÎRNĂ, din partea Partidului „Șor”.
- La dezbatere s-a prezentat doar candidatul PCRM, Viorel NEAGA. Singurului participant i-a fost alocat același timp, ca și în situația în care la dezbatere ar fi participat trei concurenți.
- Candidatului comuniștilor i s-a oferit posibilitatea de a se prezenta pe sine însuși și programul său electoral, să răspundă la întrebările legate de subiectul pus în discuție și, în final, să adreseze un apel către alegători. Acest lucru îl denotă și versiunea integrală a dezbaterii, care poate fi văzută pe pagina web www.ecoul.md.
- În cadrul dezbaterii propriu zise, Viorel NEAGA a oferit răspunsuri la câteva întrebări, pregătite de către organizatori:
- Furtul miliardului este un caz de corupție? S-a făcut totul pentru ca adevărul în acest caz să fie stabilit, cei vinovați să fie pedepsiți, miliardului să fie întors? Ce veți face dacă veți ajunge în Parlament pentru ca adevărul să triumfe și faima miliardului să dispară în Republica Moldova de pe ordinea de zi?
- Viorel NEAGA, PCRM:
- Într-adevăr, această temă este foarte dezbătută deja, este prea multă vorbă și prea puține fapte. Pentru că trăim în anul 2019, în era tehnologiilor informaționale, unde toate transferurile, toate lucrurile făcute în sistemul bancar e posibil de văzut, de urmărit până la infinita oară. Consider că întrebarea dată deja își are răspunsul în acțiunile pe care le-a făcut guvernarea, deoarece avem două variante: fie guvernul și toate instituțiile sunt neprofesioniste – a trecut atâta timp și nu au reușit să găsească cine este responsabil! Ori aceștia sunt chiar ei, deoarece pe sine nu te poți trăda. Sau toate luate împreună și, dacă nu sunt profesioniști, trebuie să-i dăm afară.
- După cum arată sondajele de opinie, percepția populației este că în organele de drept există un grad înalt de corupție. Ce veți face, dacă deveniți deputat, pentru a readuce respectul populației mai ales pentru cei din poliție și din procuratură?
- Viorel NEAGA, PCRM:
- Desigur că peștele se strică de la cap. Iar Partidul Comuniștilor își propune ca, dacă reușește să ajungă la putere în mod constituțional, așa cum am făcut de fiecare dată când, am participat la alegeri, să scoatem din capul instituțiilor – poliția, procuratura și altele, persoanele care au interesul personal mai presus decât interesul social. Deoarece aceasta și stârnește procesul de corupție. Reieșind din faptul că interesul personal este mai mare, subalternii văd foarte bine acest lucru și atunci încep a copia comportamentul șefilor.
- Clasa politică din Republica Moldova este afectată de corupție? Ce veți face în calitate de deputat pentru a eradica fenomenul în cazul în care acesta există?
Viorel NEAGA, PCRM: - Da, desigur Republica Moldova este declarată și la nivel internațional stat capturat. Ce înseamnă stat capturat? Asta înseamnă că instituțiile statului nu rezolvă și nu se implică în rezolvarea problemelor societății. Desigur, noi avem ca scop revenirea la o situație normală. Pentru că legislația cu care a activat Partidul Comuniștilor, 8 ani la guvernare, este aceeași ca și astăzi.
Necăutând lozinci, necăutând găuri în legislație pentru a interpreta legea în modul convenabil nouă. Consider că legea trebuie interpretată corect, trebuie evitat dualismul în legislație pentru că sunt foarte multe puncte unde se poate de găsit căi de ieșire din situație, după modul cum se dorește. Asta este principalul – de interpretat legea cum este ea de facto.
Versiunea video a dezbaterii electorale la care din cei trei candidați invitati: Viorel NEAGA, (PCRM); Ion ROȘCA, candidat independent și Igor TÎBÎRNĂ, Partidul „Sor”, a fost un singur participant – Viorel NEAGA (PCRM), poate fi văzută pe site-ul „Ecoului Nostru”
Dezbaterile electorale sunt organizate de redacția Radio Orhei în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API).
Responsabilitatea pentru organizarea și desfășurarea dezbaterilor revine în totalitate redacției Radio Orhei.