Suntem hotărâți să avansăm pe acest drum, spre o lume democratică și...

Suntem hotărâți să avansăm pe acest drum, spre o lume democratică și prosperă

26
DISTRIBUIȚI

Majoritatea cetățenilor raionului Sângerei sunt recunoscători pentru decizia statelor membre ale Uniunii Europene (UE) de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Este un obiectiv spre care am mers mai mulți ani și care a fost susținut de cetățenii țării noastre.

Suntem hotărâți să avansăm pe acest drum, iar cu sprijinul UE – prin muncă, disciplină, ordine- vom reuși să asigurăm pacea și dezvoltarea țării, chiar și în aceste perioade pline de provocări. Această schimbare a denumirii a reflectat dorința cetățenilor de a duce țara noastră în UE. O dorință care reconfirmă astăzi caracterul ireversibil al parcursului nostru european. Desigur că această aderare va dura, dar acum noi punem fundamentul acestui proces, care ne va aduce în UE. Este un semnal pozitiv pentru toți, care își doresc să trăiască într-o comunitate, raion, țară mai prosperă, mai funcțională, mai democratică. Treptat vom avea o infrastructură mai modernă, spitale, școli, grădinițe etc.  Mai mulți cititori ai săptămânalului și-au împărtășit opiniile cu privire la noul statut de țară  candidată la aderare la UE a Republicii Moldova.

Maria Țurcanu

Ana Podlisnic, directoarea LT ” Pan Halippa, satul Cubolta: „. Este un pas important în dezvoltarea  Republicii Moldova . Consider că ne va aduce o nouă deschidere pentru implementarea noilor proiecte investiționale în toate domeniile de activitate. Acest statut ne va oferi mai multă transparență în lupta cu corupția, deoarece este una din condițiile principale impuse de către UE. Îmi doresc reforme serioase în domeniul educațional, astfel încât acesta să devină o prioritate pentru întreaga societate.

 RM se îndreaptă spre o democrație autentică, concepută corect de actuala guvernare. E nevoie de voință și de multă înțelegere din partea societății civile, pentru a sprijini noile perspective proeuropene. Ne va oferi noi deschideri spre piața europeană.

. Viitorul RM va fi unul prosper doar în familia UE, unde vom avea stabilitate economică, deschiderea oportunităților pentru micul business, crearea unei infrastructuri durabile, oprirea exodului populației prin oferirea locurilor de muncă bine plătite. În condițiile actuale este incertă situația, în legătură cu războiul din Ucraina, dar o notă de speranță rămâne pentru ziua de mâine, odată cu încetarea cumplitului flagel.”

 Gheorghe Tăbîrță, profesor de arta muzicală, or. Sângerei:„ .” Ce ne va aduce noul statut UE? Eu cred să fie mai multă stabilitate , să avem locuri de muncă pentru tineri că să nu fie nevoiți să plece peste hotare, să se dezvolte economia țării să fie o infrastructură bine dezvoltată. Sperăm că odată cu noul statut să avem mai multă încredere în ziua de mâine, să fim protejați, și să fie pace, iar conaționalii noștri să înțeleagă că vrem liniște și înțelegere. R. Moldova sperăm să se îndrepte spre țările civilizate, cred că merităm. .Eu văd viitorul R. Moldova în componența UE că țară integră, cu tineri deștepți bine pregătiți, pentru aceasta trebuie să avem încredere în Președintele Țării  și toată echipa .               ”

 

Viorica Vulpe, profesoară de istorie LT „ A, Agape” ,Pepeni: „Ce ne va aduce noul statut de integrare în Uniunea Europeană? Despre procesul de integrare in UE, se relatează zilnic. Auzim informații sau opinii practic în toate discursurile ținute începând de politicieni si terminând cu persoane simple, care nu dețin funcții importante. Acest fapt, demonstrează dorința, dar și necesitatea ingerării R.M. în U.E. Beneficiile sunt imense, deoarece  politică și economică, din care fac parte 27 state, care se susțin, progresează și respectă aceleași cerințe. Mai mult de jumătate de secol, UE asigură pacea, stabilitatea și prosperitatea, contribuie la creșterea nivelului de trai, având și moneda europeană unică: euro. Noi, cetățenii R. Moldova., procurând diverse bunuri, le achiziționam, ținându-se cont de valoarea euro, dar salariile noastre sunt mult mai mici, condițiile de muncă mai inferioare și prețurile mult mai exagerate, decât în statele membre ale UE. În prezent, peste 340 de milioane de cetățeni ai UE din 19 țări folosesc euro ca monedă proprie și se bucură de avantajele oferite de aceasta. Sunt câteva cauze care ne motivează ca să aderăm cât mai curând la  Uniunea Europeană..

Omul este arhitectorul propriului destin, relatează un proverb, dar este necesar aici de completat și aforismul: Mediul influențează comportamentul individului. Ambele fiind îmbinate cu dibăcie, putem obține lucruri importante pentru noi, cetățenii R .Moldova. Fiind parte componentă a UE, vom respecta cerințele uniunii și în timp scurt oamenii își vor schimba mentalitatea și comportamentul, vor fi observabile și alte schimbări, spre care tindem, dar le simt rudele noastre, care activează în statele membre ale uniunii. Doar împreună acționând și realizând putem să ne atingem scopul și schimba viitorul.”

 

Igor Crigan, profesor de istorie,  LT „ Olimp”, or. Sângerei:„ Pe 23 iunie, Consiliul European a acordat țării noastre statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. După lungi dezbateri și discuții în care era necesar acordul tuturor celor 27 de țări, ( chiar și țările care era contra oferirii statutului au fost convinse cumva) Austria, Ungaria, Olanda de regulă erau împotriva dar mai mult ca probabil războiul din țara vecină și-a spus  cuvântul. Toți trâmbițează despre actul istoric, despre beneficii dar nu prea am văzut în presă să se discute și despre condițiile care au fost impuse și care vor trebui îndeplinite. Oferirea statutului e doar un prim pas, iar calea până la aderare poate dura ani de zile ( vedem cazul Turciei, Albaniei, Macedoniei de Nord, Serbiei, Muntenegru) toate aceste state au obținut statutul de candidată).Nu îmi este clar care va fi statutul Transnistriei și cum la Bruxelles se vede rezolvarea chestiunii transnistrene. Un lucru e cert, vom avea foarte mult de reformat, de schimbat,  de comasat, cu alte cuvinte europenii prin acest gest așteaptă de la noi reforme, iar moldovenii noștri cel mai tare nu iubesc reformele, schimbările și asta e doar o parte a monedei. Aderarea noastră la UE mai presupune și în context european regional favorabil or, cu o Rusie întărită  și cu tendințe expansioniste militare ne va fi foarte greu ca sa intram in familia europeană. Va trebui sa dăm dovadă de foarte multa maturitate, in toate domeniile daca vrem să obținem progrese pe drumul aderării și să avem o politică externă foarte chibzuita și echilibrată”.

.”