Ștafeta Memoriei își pomenește eroii

 Ștafeta Memoriei își pomenește eroii

49
DISTRIBUIȚI
$CoMmEnt@

 Duminică, 13 mai, curent, participanții  la războiul din Afganistan au participat la Ștafeta  Memoriei, dedicată comemorării confraților lor, decedați  în misiunea internaționalistă   în timpul acestui război. Treisprezece tineri care nu s-au  întors, fiind  aduși în sicrie de zinc, nu sunt uitați. Prin organizarea Ștafetei Memoriei, an de an, ei sunt comemorați  prin miting de comemorare și  popasuri  de pomenire la fiecare mormânt, înconjurat cu flori,  luminat de amintirile apropiaților, rudelor  și multă dorință de pace.

 Startul Ștafetei Memoriei a fost dat la Complexul Comemorativ „Pietate” din orașul Sângerei, printr-un mesaj de pomenire, un minut de reculegere și prin depuneri de flori.  

 Potrivit președintelui Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan Dumitru Scoropat „ tradițional   organizăm  Ștafeta Memoriei, mai bine  de peste  patru decenii, de la doi – trei  după ce ne-am  demobilizat  și am revenit  acasă, văzându-ne scăpați vii din ororile  războiului  din  Afganistan. Pentru noi , tinerii de atunci adevărul era unul  că am fost luați  în misiune internaționalistă și  ne-am făcut datoria , riscându-ne viața. Ne-am întors cu stresul războiului și acestei misiuni până acum în somn, în vise, în trăirile noastre, în toate simțirile.  Ne-am întors  nici unul sănătos, cu  consecințe pe ființe, pe suflete, pe sănătate. Alții dintre noi nu s-au mai întors. Am mers și mergem an de an la mormintele lor. Îi comemorăm prin acțiunile  ce le întruchipă de ștafeta memoriei. Avem  această sfântă datorie,cât  trăim pe acest pământ , mai avem un lucru sfânt – să ținem aprinsă făclia neuitării memorie   celor  13  camarazi  care au fost aduși  din Afganistan în sicrie de zinc”.

 Întâiul popas  a fost făcut la mormintele  tinerilor decedați din localitatea Pepeni. Președintele   organizației teritoriale  a veteranilor Ion Maxian, a susținut același lucru în mesajul său expus în fața rudelor adunate la morminte și a mamei sergentului Ion Lopotenco, decedatului, a rudelor lui Petrică Rotari, cu  viața pierdută în războiul din Afganistan ,încăpută în numai 20 de ani. Ion Maxian cât și     confrații săi  au făgăduit  că această tradiție nu va fi pierdută  peste ani și ei o vor duce mai departe.

Popasurile de recunoștință  și pomenire la mormintele confraților pierduți cu veste, fără veste au continuat în această sfântă zi de pomenire de la Pepeni, la Bălășești, la Bilicenii Vechi , la Monumentul eroilor și la mormintele lui Valentin Mereniuc, la Coada Iazului la Alexandru Steclear, la Chișcăreni,  Boris Nicic, Bursuceni, Tăura, Sângereii Noi, Cubolta – peste tot unde sunt morminte cu vieți stinse la numai 20 de ani. Pentru nu știm care țară, care pace, or misiune. Au murit nevinovați, mobilizați din armată în foc   de conflict provocat  pentru extinderea teritoriului. Tot de  puterile rusești cum o fac acum în Ucraina,   să se extindă, că nu le ajung  pământuri, nici pacea nu-i satisface. Mai departe să-și deplângă mamele feciorii, cum  îl plânge mama Gafina pe Ion Lopotenco de la Pepeni, cum deplâng mamele feciorii  mobilizați  de Federația Rusă   într-un război  agresiv contra Ucrainei și poporului-confrate.