Orașele se deosebesc prin faptul că locuitorii lor nu rămân indiferenți de problemele localității în care trăiesc și se implică activ în rezolvarea lor. Aruncarea unui ambalaj la coșul de gunoi, dar nu alături, e deja dovada unei poziții civice sănătoase și responsabile. Cât de săritori la nevoie sunt locuitorii orașului Sângerei și oare încearcă ei să schimbe lucrurile în bine în oraș, ne-au răspuns trecătorii.
Viorel, 27 de ani
„S-a înrăutățit lumea. Să mai sară cineva în ajutor? Ba dimpotrivă, te mai pot și bate, iar dacă află că ai bani te bagă în șmecherii, că rămâi dator și te alegi și cu un dosar. Mai ales cei care se pricep la economie pot să te amăgescă ușor.
Orașul nostru e frumos, dar trebuie să-l păstrăm, cum se păstrează orașele în Germania, Italia… Orice arhitectură trebuie menținută în stare bună.
Iată eu, împreună cu vecinii mei, de Paști, am făcut curățenie în jurul blocului unde locuim. Bineînțeles că nu pot fi Mesia ca să mă pornesc să fac curățenie peste tot…”
Oxana, 33 de ani
„Printre locuitorii urbei noastre se găsesc mulți oameni cu inițiativă, care vor să schimbe lucrurile. Grație lor, se schimbă și orașul. Unii însă continuă să rămână pasivi. Totuși, observ că oamenii încep să aibă o atitudine mai responsabilă față de ce se întâmplă în jur.”
Sergiu, 53 de ani
„Doar o mică parte din cei care locuiesc în Sângerei sunt solidari și săritori la nevoie. Dacă e vorba de curățenie, eu am făcut curat în fața blocului împreună cu vecinii. Majoritatea au copii și vor să fie ordine în curtea lor.”
Veronica,47 de ani
„E foarte greu să dai un răspuns categoric. Sunt situații când cineva te ajută, dar sunt și situații când se dau într-o parte. Este îmbucurător faptul că unii cetățeni sădesc flori în curte, dar și după gard. Orașul nostru este mai curat, oamenii se implică deja în diferite acțiuni constructive. Ei se străduie să păstreze curățenia, aruncă gunoiul în coș sau tomberon și păstrează străzile curate.”
Denis, 39 de ani
„De vorbit suntem buni. Dar când trecem la treabă, se găsesc o mulțime de leneși. Din partea oamenilor nu observ inițiativă, doar dacă îi mobilizează primăria. Îmi este foarte rușine pentru persoanele care mănâncă semințe de răsărită și scuipă cojile jos. Dacă încerci să –i atenționezi să nu mai facă așa ceva, ei ca replică pot să-ți mai spună cuvinte „necenzurate”.