Singură pe lume, singură

  Singură pe lume, singură

48
DISTRIBUIȚI

Elena Crigan din Sângerei , la 1 septembrie a depășit vârsta 89 de ani. După statul său, este persoană singuratică. Este singură pe lume, nu are pe nimeni ai familiei. Soțul a decedat încă în anii 1996, la 67 de ani. Copii nu a avut, dar copii a crescut. Este singură după statul său social și este nevoie să fie ajutată. În viața ei și în suflet ea nu se simte singură.

Greul cel mare al vieții ei la acești ani este  gârbovirea. Duce în spate acest necaz. Nu a fost îndeajuns că este persoană singuratică. A venit și aceasta, încet cu încetul. Este gârbovită, dar le ia pe toate cu seninătate, cu glumă, cu bunăvoință. Ea este deschisă și prietenoasă. Cei din jur, comunitatea, începând cu lucrătorul social, rudele, vecinele nu o lasă singură. Ea simte că o iubesc și o ajută și îi poartă în inimă.

  „ Singurătatea mă apasă , dar mai tare sănătatea, că merg încovoiată. Din cauza unei suferințe la piciorul operat, devenit mai scurt.”Așa se mișcă, bătrâna, pune lucrurile la locul lor, ține amenajată casa. Lucrând, mișcându-se cum poate ea, uită de singurătate.  În celelalte, mai grele probleme este ajutată. Vine lucrătorul  social, nepotul și nepoata Ion și Elena Mazur, vecinele. Până nu demult și cu sapa prin grădină a lucrat. În această situație și  focul în sobă  și-a făcut până  iarna trecută. Pentru iarna acesta cu lemne s-a asigurat. Lemnele sunt scumpe, nu  le poate procura. Dar are  copaci în grădină  care și-au trăit traiul. „Sunt vechi ca și mine și am dat  doi dintre ei la lemne”, povestește ea. Înțelegătoare și receptivă la nevoile sale, rudele i-au  împlinit această dorință, ca să fie liniștită ca are de foc pe la iarnă. Dar au pregătit și o odaie la  ei s-o ia mai aproape și s-o scape de făcut focul. Singură, nici odată singură nu o lasă Svetlana, lucrătorul social. Vine de două ori pe săptămână, după regulamentul ei de lucru. Dar mai intră pe la ea, să vadă  de ce are nevoie și în afară de program. Beneficiara de asistență socială este bucuroasă de fiecare gest de ajutor, fără nici un reproș. S-ar împăca și ar fi mulțumită cu faptul  că-i achită cu regularitate facturile și-i procură medicamente. Dar ne-a spus că Svetlana o ajută  în toate privințele. Bătrâna, cu viața trăită din pensie, se bucură de fiecare vizită și o mulțumește cu  zâmbet pe față. Așa își ține viața în mâini Elena Crigan, fostă  angajată în deservirea socială. La anii ei și la suferințele pe care le suportă, este bucuroasă că are mintea lucidă, favorizată de o ținere de minte bună, ca-n tinerețea ei frumoasă. Totul ține minte, povestește cu mult drag și cât de frumoasă  i-a fost viața în cuplu, cu regretatul ei soț. 

Continuare citiți în ziarul „Ecoul nostru” din 29.09 2023.