Siguranța în timpul vacanței

Siguranța în timpul vacanței

68
DISTRIBUIȚI

Odată cu începerea vacanței de vară, copiii dispun de mai mult timp liber decât în perioada anului școlar. Vara, copiii mai des apar în stradă, traversează drumul, se plimbă cu bicicleta , trotineta, pleacă împreună cu părinții în călătorie cu automobilul. În context, Uniunea Conducătorilor Auto, filiala Sângerei vine cu un șir de recomandări pentru părinți, ca aceștia să influențeze comportamentul copiilor, și pentru copii, ca aceștia să aibă grijă de securitatea lor.

În primul rând, atenționăm că comportamentul pe stradă își are începutul în familie, cei mai importanți profesori la acest capitol fiind părinții. De aceea, de părinți depinde ce lecții de securitate rutieră vor însuși copiii. Uneori, nerespectarea regulilor de către cei mai mari în prezența copiilor, poate fi cauza unui comportament incorect al micilor pietoni. Astfel, UCA îndeamnă părinții să aibă maximă atenție când se află la volanul automobilului.

Atunci când în autovehicul, împreună cu părinții se află un copil, aceștia trebuie să verifice siguranța scaunului auto și aplicarea corectă a centurii de siguranță. Pe timp de noapte este necesar ca micii pietoni să fie asigurați cu elemente reflectoare (insigne, panglici, scurte). Astfel, conducătorii auto la timp vor reacționa și vor frâna mijlocul de transport, pentru a oferi trecerea copiilor, asigurându-le securitatea necesară.

Cât privește securitatea copiilor, UCA vine cu câteva reguli esențiale, ce nu sunt complicate, dar vor asigura evitarea unele incomodități.

  1. Dragi copii, fiți disciplinați pe stradă!
  2. Mergeți doar pe trotuar!
  3. Traversați strada în locurile în care există linii sau semne de trecere și unde nu sunt – la intersecții de-a lungul liniei de trotuare.
  4. Când traversați strada, priviți la stânga, iar când ajungeți la mijloc, priviți la dreapta!
  5. Pe străzile și drumurile unde circulația este reglementată, traversați carosabilul numai când semaforul este verde sau controlorul de circulație dă permisiunea.
  6. Nu fugiți peste drum în fața vehiculelor din apropiere!
  7. Nu vă opriți din joc și nu patinați, schiați sau sănii pe carosabil.
  8. Ciclismul pe străzi și drumuri este permis copiilor de cel puțin 14 ani!
  9. Respectați regulile de utilizare a transportului public în comun.

Reguli de siguranță personală pe stradă „Reguli de circulație”

 Dacă cineva umblă pe stradă și aleargă după tine, dar e departe de casă, fugi până la cel mai apropiat loc aglomerat: la magazin, stație de autobuz.

Adulții încearcă Dacă străinii te iau cu forța, rezistă, sună, strigă după ajutor:

Aceste recomandări vor fi mai ușor de respectat dacă voi, ca părinți:

Le acordați toată atenția de care ei au nevoie.

Discutați deschis cu ei despre problemele pe care le au, asigurați-vă că în cazul în care se rătăcesc cunosc numele complet al părinților, numărul de telefon, precum și adresa de la domiciliu.

Reamintim, dacă aveți nevoie de ajutor, apelați cu încredere la cel mai apropiat polițist sau sunați la numărul unic de urgenta 112.

O vacanță fără primejdii este o vacanță plăcută.