Ne-a impresionat prin puterea ei de a munci şi a se dedica muzicii, cea a predării şi atragerii copiilor în această grădină divină. Puterea ei de muncă are dăruire, dar şi măsură, constituind 70 de ani de carieră profesională. De când o ţinem minte este profesoară de muzică la Şcoala „Mihai Dolgan”. Acest drum constant îl parcurge, cu sufletul şi chemarea vocaţiei, dar şi fizic, pe jos, fără a măsura miile de paşi, de la cartierul Albina, unde-i este domiciliul, până la instituţia dragă. Sunt lucrurile care o alimentează sufleteşte şi care îi susţin puterea de viaţă.Ea se simte învinsă doar de muzică.
Nadejda CAZAC (COCA) recunoaşte că toţi profesorii de muzică care activează astăzi în cadrul Şcolii Muzicale sunt elevii săi. Fiecărui dintre ei le-a predat teoria muzicii, solfegiul, corul, pianul, le-a altoit pasiunea faţă de arta muzicală. De la ea le-a rămas dragostea pentru muzică, pentru totdeauna, nu pentru o zi. Igor BUZOVICI, directorul Şcolii Muzicale, este de asemeni elevul ei: ,,Îi sunt recunoscător pentru ceea ce m-a învăţat şi mi-a dăruit. Noi, elevii de altă dată, i-am urmat calea în număr imposibil de reţinut şi enumerat. Mulţi dintre ei predau la conservatorii şi şcoli muzicale din ţară, dar şi peste hotare: Italia, Portugalia, Germania, Federaţia Rusă. Fiicele sale sunt două distincţii ale vieţii: Svetlana este lector la Universitatea „Alecu Russo” din mun. Bălţi, predă arta muzicală, Galina este profesoară de muzică la o Şcoală de Arte din Lisabona. Probabil ar fi cele mai valoroase distincţii şi aprecieri ale muncii acestei distinse şi neordinare doamne şi profesoare.Totodată, Nadejda CAZAC a fost apreciată cu distincţii precum Medalia pentru Vitejie, Veteran al Muncii”, a susţinut managerul.
Numai 60 de Diplome de Excelenţă strălucesc în Muzeul satului de baştină, (Bahmut, raionul Călăraşi), expuse pe Panoul personalităţilor cu care se mândreşte comunitatea şi neamul. Talentul pentru muzică îl are de la Dumnezeu, arta de dirijare corală, întreaga tactică de mânuire a baghetei de dirijor sunt tot daruri ale divinităţii. Dacă fratele mai mare a îndrumat-o şi a înscris-o la Şcoala Pedagogică din Călăraşi, după un an de zile ea a abandonat-o,s-a încadrat în câmpul muncii, de la vârsta de 16 ani. Simţea chemarea către muzică. Faptul că avea talent şi simţire profundă pentru această artă, i-a permis să organizeze în şcoala unde lucra un cor pe două voci după auz. De la prima prezentare,la festivalul raional pentru promovarea artei folclorice, corul dirijat şi pregătit de Nadejda COCA ocupă locul I în raion. Mică la statură, de ani, dar neîntrecută prin darul pentru arta muzicală şi prin ambiţia de a o cuceri. Cu aceste succese obţinute în arta corală şi muzicală, ea a susţinut cu brio examenele de admitere la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, facultatea dirijat coral şi canto. Aceasta şi-a dorit şi aceasta a obţinut.
continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 11 din această săptămână