Pe parcursul câtorva zile în oraşul Constanţa, România a domnit poezia. Scriitori de pe ambele maluri ale Prutului, membri ai Uniunii Scriitorilor Europeni de Limbă Română (USELR) au adus odă limbii române, culturii, artei, neamului, unităţii spaţiului cultural românesc, reîntregirii României Mari. Apogeul acestei captivante întruniri a fost Adunarea Generală a USELR găzduită de biblioteca judeţeană „I. Roman „din Constanţa. În rol de moderator al şedinţei a fost scriitorul Iulian FILIP.
Au fost prezenţi academicianul Mihai CIMPOI, Preşedinte de Onoare al USELR, Vasilica MITREA, membră a Consiliului de Administrare, Olga DUŢU, membră a Consiliului de Supraveghere, Aurel LĂZĂROIU, preşedinte al Cenaclului Literar „Mihail Sadoveanu”, Cezar PÂNZARU, preşdinte al Asociaţiei culturale „Pro Basarabia şi Bucovina”, cât şi alţi îndrăgostiţi de poezie de pe ambele maluri ale Prutului, dar şi din alte ţări ale Europei.
Raportul de activitate l-a prezentat preşedinta USELR Diana CIUGUREANU-ZLATAN, au fost alese organele de conducere, au fost primiţi noi membri ai Uniunii Scriitorilor.
Pe parcursul a patru zile au avut loc numeroase lansări de carte. Pe o terasă de pe litoral şi-a ţinut şedinţa Cenaclul Literar „Mihail Sadoveanu” în cadrul căreia a fost organizat un duel poetico-artistic cu deviza „Se scaldă poezia-n mare”dintre echipele din Basarabia şi România. În încheiere a fost organizat un concurs de poezie, scrisă chiar la Constanţa, pe malul mării.
Scriitori din diferite ţări şi-au împărtăşit experienţe de lucru, au făcut schimb de cărţi. Iată câteva păreri ale participanţilor despre activităţile de la Constanţa.
Su Yan, China (domiciliată la Bucureşti) : Sunt originară din China, dar trăiesc şi activez la Bucureşti.Traduc din filozofia şi literatura chineză în limba română. Am scris şi câteva cărţi. Un lucru foarte frumos se organizează în aceste zile la Constanţa. Apreciez foarte mult colegii pentru tot ce fac pentru poezia, literatura română, pentru că ştiu să promoveze frumosul. În deosebi m-a impresionat şedinţa Cenaclului Literar„Mihail Sadoveanu”, unde mi s-a înmânat legitimaţia de membră a Uniunii Scriitorilor Europeni.
Olga Duţu, profesor universitar, critic literar, membră a Societăţii de Haiku Constanţa : Sunt fericită că am reântâlnit oameni dragi, pe care i-am cunoscut cu prilejul vizitei de acum doi ani la Casa Limbii Române de la Chişinău şi Căuşeni cu ocazia sărbătorii limbii române. Atât în Republica Moldova, cât şi aici, în România participanţii manifestă patriotism autentic. Apreciez înalt calitatea lucrărilor prezentate. Oameni de creaţie din mai multe ţări europene şi nu numai şi-au demonstrat perspectivele. Sper că asemenea întâlniri o să se repete, vă aşteptăm cu drag şi la anul.