DISTRIBUIȚI
În poză: moment de la ședința în desfășurare

Ploile torenţiale din ultima perioada, ravajiile de furtuni şi grindină au provocat imense pagube localităţilor şi cetăţenilor raionului. Au fost spălate drumuri, inundate plantaţii de culturi agricole, de fructe, legume, au fost inundate case, gospodării individuale. Către Comisia Situaţii Exepţionale Raională au parvenit mai multe solicitări de ajutor pentru remedierea situaţiilor critice şi de compensare a pagubelor.

În legătură cu acest fapt, Grigore Corcodel, preşedintele Comisiei Raionale pentru Situaţii Excepţionale a convocat recent membrii săi într-o şedinţă de lucru, unde în prim plan pe ordinea de zi a fost precăutată chestiunea „Cu privire la examinarea demersurilor privind compensarea parţială a pagubelor, provocate de ploile torenţiale din luna mai, 2019”.

Demersurile au fost depuse în urma evaluării pagubelor în teritorile afectate cel mai mult: primăria or. Sângerei, căt şi primăriile comunelor Chişcăreni, Copăceni, Tăura Veche, Grigorăuca. Primăria oraşului Sângerei s-a adresat Comisiei raionale, solicitând sprijin pentru reparaţia drumurilor deteriorate prin ruperea apelor, înămolite masiv. În informaţia prezentată de Lucia BACIU, secretara Consiliului orăşenesc a fost estimată suma de peste un milion 200 mii lei pentru reabilitarea drumurilor, spălate de potopul de ploi. Pentru pagubele estimate, de cetăţenii senistrați autoritatea publică locală ar putea găşi soluţii din propriile rezerve.

Cu toată deschiderea către această necesitate de despăgubire, dar suma de peste un milion de lei solicitată pentru reabilitarea drumurilor construite prost şi spălate de ploi, este o delemă şi pentru Comisia Situaţie Exepţiuonală, cât şi pentru fondul de rezervă al raionului. „Nu are primăria, este limitat atât soldul liber al Consiliului Raional, cât şi Comisia raională pentru Situaţii Exepţionale”, a estimat preşedintele. …

continuarea articolului îl puteți citi în ziarul numărul 22 din această săptămână